Μια συζήτηση για την κοινωνική πλευρά της τέχνης στην Ελευσίνα

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), X-Bowling Art Center, καθώς και σε άλλους χώρους της Ελευσίνας.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα © Γιάννης Στάθης

Το "Μυστήριο_56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030", ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα. Μια τετραήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις τέχνες και τον Πολιτισμό με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης, με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. 

Τη συνάντηση επιμελείται η Κέλλυ Διαπούλη, τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της διοργάνωσης, ένα πρόσωπο που εργάστηκε με ζήλο για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, υλοποιώντας ένα μέρος του προγράμματος του θεσμού έως το 2020. Η συνεργασία της με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σηματοδοτεί την αδιαπραγμάτευτη αξία της συμπόρευσης προς έναν κοινό στόχο. 

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα

Το "Μυστήριο_56", στην τρίτη του διοργάνωση, αναπτύσσεται γύρω από τα θέματα της καλλιτεχνικής ιθαγένειας (artistic citizenship), της κοινωνικής τέχνης (art of sociability) και της πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων. Κύριος στόχος των δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), στο X - Bowling Art Center και σε άλλους χώρους της πόλης, είναι η ανάδειξη των τρόπων σύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με την καθημερινότητα μιας πόλης και των κοινοτήτων της.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση τον Νοέμβριο 2019, με έναν πολιτιστικό χώρο βαθιά πληγέντα από την πανδημία, το "Μυστήριο_56  Συνάντηση Πολιτισμός 2030" επιστρέφει δημιουργώντας καταρχάς έναν φυσικό χώρο συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής και την Περιφέρεια, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα

Μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων, η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιχειρεί αφενός να αναδείξει τους λόγους που οδηγούν καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου στην περιφέρεια και τους τρόπους με τον οποίο εντάσσονται, εμπνέουν και αναπτύσσουν τις τοπικές κοινότητες και αφετέρου να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να επενδύσουν οι πόλεις στην τέχνη και τον πολιτισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μυστήριο 56 Συνάντηση Ελευσίνα
© Γιάννης Στάθης

Τις πρωινές ώρες, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης ανάμεσα σε επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων, πολιτικής του πολιτισμού, καλλιτεχνικής παραγωγής, θεσμικού πλαισίου, συνεργασιών, όπως επίσης και καλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 4ημέρου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 10 καλλιτεχνικά έργα από όλο τα φάσμα των τεχνών, προϊόντα διαλόγου ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την πόλη, αλλά και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, περίπατοι, gaming και άλλες δράσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα από μία διαδικασία συνεργασίας και συνδημιουργίας μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών κοινοτήτων στην Ελευσίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου.  

Τέλος, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ο "Ανοιχτός Χώρος", ένας τόπος έμπνευσης και  δικτύωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη δραστηριότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Τοποθεσίες: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28), X - Bowling Art Center (Χαριλάου 12) κ.α.

Εγγραφές εδώ & αιτήσεις συμμετοχής στον "Ανοιχτό Χώρο" εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές έως 70% για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.