12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, «Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι», φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, παρουσιάζει την έκθεση "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι" στον χώρο της Ελληνικής Πρεσβευτικής Κατοικίας. Σε επιμέλεια του απόφοιτου υποτροφίας του ΝΕΟΝ Άκη Κόκκινου, η έκθεση φέρνει σε επαφή την κληρονομιά του νομπελίστα Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη με το έργο δώδεκα ελληνόφωνων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Οι περισσότεροι από τους νέους καλλιτέχνες ανήκουν στην κοινότητα του ΝΕΟΝ, καθώς είναι απόφοιτοι υποτροφιών των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Ο ΝΕΟΝ, από την ίδρυσή του, έχει καθιερώσει τα προγράμματα υποτροφιών με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες, καθώς και να διευκολύνει την πρόσβαση των σύγχρονων δημιουργών στη γνώση, την έρευνα και την παραγωγή. Απόφοιτοι των προγραμμάτων του ΝΕΟΝ είναι ο επιμελητής της έκθεσης Άκης Κόκκινος και οι καλλιτέχνες Έλλη Αντωνίου, Αμάντα Κυριτσοπούλου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Στεφανία Στρούζα και Αντρέα Τζούροβιτς.

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Η έκθεση, με κεντρικό στοιχείο τη ζωή της διασποράς, συνδέει τις εμπειρίες, την κοσμοθεωρία και το έργο του Γιώργου Σεφέρη με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και μεταναστευτικές εμπειρίες. Αγγίζει τις πολιτικές, τους κώδικες και τις μορφές της γλώσσας, ξεδιπλώνει την έννοια του "διαιρεμένου εαυτού" και καταπιάνεται με τα ιστορικά γεωπολιτικά γεγονότα και τα επακόλουθά τους – μεταφράζοντας την κοσμολογία του Σεφέρη στις πολύπλοκες γραμματικές του σύγχρονου πολιτισμού.

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το ποίημα Αλληλεγγύη του Σεφέρη της συλλογής Ημερολόγιο Καταστρώματος Α (1940). Οι καλλιτέχνες απηχούν την ιδεολογία του μεγάλου ποιητή γύρω από μια εθνική ταυτότητα που βασίζεται σε γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και όχι σε φυλετικές θεωρίες, και αντιστέκονται σε κάθε μονολιθική και ομοιογενή αναπαράσταση. Προτείνουν ένα εναλλακτικό μέλλον που βασίζεται στη συλλογικότητα, τις συμμαχίες και την αλληλεξάρτηση, ενώ αψηφούν τις συστημικές αποτυχίες. 

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Η έκθεση εκτείνεται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο της Ελληνικής Κατοικίας. Μεταξύ του γραφείου του Σεφέρη, που παραμένει ανέγγιχτο μέχρι σήμερα, των διαδρόμων, των καθιστικών και της τραπεζαρίας, τα έργα σύγχρονης τέχνης ενσωματώνονται στο υφιστάμενο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό περιβάλλον. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 18 έργα σε μια πλειάδα μέσων -ανάμεσά τους ιστορικά σημαντικά έργα- από τους καλλιτέχνες Νίκο Κεσσανλή, Καρολίνα Κρασούλη, Αμάντα Κυριτσοπούλου, Στάθη Λογοθέτη, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Έρικα Σκούρτη, Στεφανία Στρούζα, Αντρέα Τζούροβιτς, Σάββα Χριστουδουλίδη, καθώς και δύο νέες αναθέσεις στους Έλλη Αντωνίου και Γιώργο Πέτρου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ιστορικά σημαντικά έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και τα οποία αποτελούν μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους (Tate, ΕΜΣΤ και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago). 

Διαβάστε Επίσης

Όπως δηλώνει ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Ε. Ραπτάκης, "Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε την ομαδική έκθεση Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι στο ‘σπίτι του Σεφέρη’, την Ελληνική Κατοικία στο Λονδίνο. H έκθεση πραγματοποιείται χάρη στη δημιουργικότητα και στην έμπνευση των καλλιτεχνών του ΝΕΟΝ τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τον ιδρυτή του Οργανισμού, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό. Η Κατοικία είναι ένα σημαντικό κτήριο, σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αποτελεί ένα χώρο υποδοχής πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ένα χώρο συνάντησης της ελληνικής με τη βρετανική κοινωνία. Το σαλόνι της κατοικίας έχει φιλοξενήσει συναυλίες πιάνου και μουσικής, χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις, δεξιώσεις, δείπνα, προβολές, συναντήσεις Πρωθυπουργών και Υπουργών και κάθε είδους εκδηλώσεις. Είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει μια τέτοιας έκτασης και σημασίας έκθεση. Μια έκθεση που θα είναι ανοικτή στο κοινό, το οποίο, παράλληλα με τα εκθέματα, θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας στο ΗΒ: Το χώρο που έζησε και το γραφείο που εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης την περίοδο 1957 – 62 που υπηρέτησε ως πρέσβυς στο Λονδίνο, το πιάνο που έπαιξε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1961 και την αναμνηστική πλακέτα που τοποθέτησε το English Heritage το 2000 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη".

Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι έκθεση

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, "Η έκθεση του ΝΕΟΝ, που παρουσιάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο με την πολύτιμη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, σχεδιάστηκε και βασίζεται πάνω στη δουλειά νέων σύγχρονων καλλιτεχνών, ορισμένους από τους οποίους έχουμε στηρίξει στην επαγγελματική τους διαδρομή. Από την αρχή της δράσης του, ο ΝΕΟΝ κινήθηκε συνειδητά στον στόχο της υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών και της σύγχρονης δημιουργίας με συγκεκριμένα προγράμματα υποτροφιών. Σε αυτά τα 10 χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που με τη συμβολή του ΝΕΟΝ αποκτούν πρόσβαση στη γνώση, εξελίσσονται και συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτή η έκθεση είναι ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς νέων σύγχρονων καλλιτεχνών και μας κάνει πολύ περήφανους το ότι στέκονται στη διεθνή σκηνή εκφράζοντας τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες τους".

Ο επιμελητής της έκθεσης Άκης Κόκκινος αναφέρει, "Σε μια εποχή όπου τα επακόλουθα του Brexit αντηχούν στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό τομέα, δημιουργώντας αναχώματα σε νέα ρεύματα ευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων να εισέλθουν και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι εξυμνεί την πολυφωνία της σύγχρονης κουλτούρας της διασποράς, ενώ μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε νέους τρόπους του ανήκειν". 

Info: Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, Λονδίνο | 7/10-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.org.gr, Οι επισκέπτες κατά την είσοδο τους θα πρέπει να επιδεικνύουν δελτίο ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης στοιχείων (διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Ένα ομαδικό καλλιτεχνικό show εξερευνά την έννοια του ιριδισμού

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους οι καλλιτέχνες μιλούν για έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ιριδισμό.

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

"good spaces left": Τι μυστικά κρύβει η πλατεία των Εξαρχείων;

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση της Anu Vahtra, σηματοδοτώντας και την έναρξη της ετήσιας θεματικής του κέντρου για το 2022-23, "Ιστορία σε Πραγματικό Χρόνο".

Όλα όσα θα δούμε στην 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.