"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Κήπος Μανώλης Μπαμπούσης

Η έκθεση "ο κήπος", στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, "Ν. Κεσσανλής", ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτραίτο του Μανώλη Μπαμπούση. Το συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Η ποίησή του κατ’ εξοχήν ‘’poélitique’’ διατρέχει όλη την έκθεση.

Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης. Είναι ένας "παραγωγός ουτοπίας". Το 2011, με τη μελέτη, οργάνωση και επίβλεψή του και με τη στήριξη της τότε Πρυτανείας, το πάρκινγκ της Σχολής, μετατράπηκε σε κήπο. Ο Μπαμπούσης με μία εγκατάσταση μεταφέρει το "πάρκινγκ" στον εκθεσιακό χώρο της σχολής, ενώ σε μία αίθουσα προβάλλεται ένα βίντεο με τις εικόνες του κήπου και τη φωνή του καλλιτέχνη.

Ο Κήπος Untitled, 2022, oil stick on paper
© Μανώλης Μπαμπούσης
Untitled, 2022, oil stick on paper

Παράλληλα, η πρόσφατη φωτογραφική σειρά "θέα" 2022, παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν "το πράσινο ρεύμα" της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση. Για πρώτη φορά εκθέτει τα μεγάλα "σχέδια ψηφιδωτά" 2021-2022, και μία νέα εγκατάσταση, ένα παιχνίδι συγκρούσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης με νέες και παλιότερες φωτογραφίες, τη βιντεοπροβολή ‘‘la piscine’’ και αρχιτεκτονικές μακέτες από κυβόλιθους, μέταλλο, ξύλο, καταλόγους και βιβλία (2021-2022).

Το "αυτοβιογραφικό" βίντεο, "εκτός σχεδίου" 2022, μας ξεναγεί με χιούμορ στις εμμονές του, με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία από το "νεκροταφείο των ανωνύμων καλλιτεχνών", τα ‘’Nothing shops’’ όπου πληρώνεις χωρίς να αγοράζεις τίποτα, μέχρι το ‘‘Forest Delivery Service’’, όταν με ένα τηλεφώνημα, το δάσος έρχεται σε εμάς. Η βίντεο προβολή και εγκατάσταση "χωρίς" 2022, με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τον κόσμο της τέχνης όπως και "το βραβείο του αρχιτέκτονα" 2003, έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται "σ ‘εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό και κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου".

Ο Κήπος Untitled, 2019
© Μανώλης Μπαμπούσης
Untitled, 2019

Από τα παλαιοτέρα έργα του, ο Μπαμπούσης εκθέτει το βίντεο και τις φωτογραφίες του 1973 όταν με μια ομάδα μουσικών, συμμετείχε σε μία δράση στο ψυχιατρείο της Volterra-Ιταλία καθώς και σχέδια του 1975 από την διπλωματική του στην αρχιτεκτονική (Νatalini, Superstudio) με τα οποία πρότεινε αντί της ανέγερσης ενός νέου ψυχιατρείου την κατεδάφισή του, αφήνοντας ως μνημείο μόνον έναν τοίχο, όπως εκείνος καθισμένος σε καρέκλες που εξέθεσε το 2014 στη Γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα.

Οι φωτογραφίες "Αθήνα", 1985 - 1996, αναδεικνύουν το αδιαμόρφωτο της προολυμπιακής Αθήνας, απεικονίζοντας τους κάτοικους της ως εξωγήινους επιθεωρητές ημιτελών έργων, ενώ η σειρά φωτογραφιών των Α.Τ.Μ με τίτλο "μπούστα", 1998-1999 και οι βίντεο προβολές εικόνων "μυστικά" 2001, "κρίση" 2003-2006, διερευνούν την παγκοσμιοποιημένη και άυλη οικονομία και τις αξιολογήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στους θεσμικούς χώρους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης σε βίντεο προβολές, φωτογραφικά έργα των σπουδαστών των οποίων υπήρξε καθηγητής του εργαστηρίου φωτογραφίας από την ίδρυσή του το 1999 μέχρι το 2013.

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα της Barbara Polla, Γιάννη Μπόλη και Μανώλη Μπαμπούση θα είναι διαθέσιμος μετά τα εγκαίνια.

Εγκαίνια 24/10 (7-11 μ.μ.)

Info: Αίθουσα "Nίκος Κεσσανλής" (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) | 24/10-8/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 1-9 μ.μ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.