Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

What defines us © Τζώρτζια Τουλιάτου

What Defines Us?

Το FokiaNou Art Space γιορτάζει 6 χρόνια λειτουργίας και μας καλεί να διερευνήσουμε όλα όσα μας καθορίζουν σήμερα. Μια ενδοσκοπική ομαδική έκθεση με 17 καλλιτέχνες μελετά τους έρωτες, τις απώλειες, τις γνωριμίες και όλες τις εμπειρίες που στιγμάτισαν τη ζωή μας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ines Benaki, John Bicknell, Παναγιώτης Βούλγαρης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Mary Cox, Παναγιώτης Δαραμάρας, Sarah Ettlinger, Μαριέττα Καλλονά,  Νίνα Κοταμανίδου, Κέλλυ Κουμαριανού, Γιώργος Κωστάκης, Δέσποινα Πανταζή, Διονύσιος Παππάς, Λία Πέτρου, Geeta Roopnarine, Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα, Τζώρτζια Τουλιάτου

Εγκαίνια: 6/10 (6 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 6-22/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Έφη Μουρίκη συνεργάζονται με το Ίδρυμα Κακογιάννη και παρουσιάζουν μια έκθεση με τη συμμετοχή εφήβων από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας. Οι πολύχρωμοι καμβάδες αποτυπώνουν τον δρόμο των παιδιών προς την ελευθερία, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους. Στο κλείσιμο της έκθεσης, ορισμένες από τις καλλιτέχνιδες θα παρευρεθούν στο Ίδρυμα Κακογιάννη για να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 3-11/10 | Είσοδος ελεύθερη

Σήμερα όμως είναι αλλιώς

Κατερίνα Παπαζήση
Κατερίνα Παπαζήση "Σφαγή", 2021

Η απόλαυση και συγκεκριμένα η σαρκική επιθυμία κυριαρχεί στις συνθέσεις της νέας σειράς έργων από την Κατερίνα Παπαζήση, η οποία φιλοτεχνεί "τοπία σάρκας". Τα ζωγραφικά της έργα προσθέτουν στη μακρόχρονη ιστορία της ερωτικής τέχνης, η οποία στη σύγχρονη Ελλάδα έχει περιθωριοποιηθεί. 

Εγκαίνια: 8/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 8/10-20/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

...έτσι τα αφηγήθηκα

'Εσωτερικό
'Εσωτερικό" Λάδι σε ξύλο, 63 x 54 cm Δημήτρης Παπανικολάου

Τρεις είναι οι πρωταγωνιστές στα έργα του εικαστικού Δημήτρη Παπανικολάου: γυναικείες μορφές, νεκρές φύσεις και χρηστικά αντικείμενα. Οι πίνακες δημιουργήθηκαν στο υπόγειο του εργαστηρίου του και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Μέσα από μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα, οι αινιγματικές φιγούρες μας προκαλούν να μαντέψουμε τις σκέψεις τους. 

Εγκαίνια: 6/10 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Art Zone 42 | 6-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χρόνης Μπότσογλου: Το Χαρακτικό Έργο

Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)
Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)

Λίγους μήνες αφού ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, έργααπό τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών παρουσιάζουν το σύνολο της χαρακτικής δουλειάς του. Ο Μπότσογλου ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της χαρακτικής στις αρχές του 1980 και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση που ανέπτυξε με τους Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή. Τα χαρακτικά έργα του Μπότσογλου πρόκειται κυρίως για αυτοπροσωπογραφίες, απεικονίσεις οικείων προσώπων και συνθέσεις με το γυμνό σώμα. Στην έκθεση προβάλλεται επίσης το μικρό βίντεο του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Εγκαίνια: 7/10 (7-10 μ.μ.)

Info: Χώρος τέχνης ETCH INK | 7/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ. 5 – 9 μ.μ. & Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Microcosm

Microcosm

Η Πηνελόπη Ακριτίδου και ο Ion Rudolf, δύο νέοι καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη, συνομιλούν εικαστικά στην Art Appel. Τα λάδια σε καμβά της Ακριτίδου αντιμετωπίζουν το άτομο ως κοινωνικό κύτταρο και έτσι η κάθε σύνθεση μας συστήνει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνία. Ο Rudolf, μέσα από ασπρόμαυρους τόνους σε χαρτί, εξερευνά τον ξεχασμένο κόσμο του μεταφυσικού και της μυστικιστικής παράδοσης. Χρησιμοποιεί έντομα τα οποία μετουσιώνονται με ιερά σχήματα και μαγικά σύμβολα σε πνεύματα.

Εγκαίνια: 7/10 (6-11 μ.μ.)

Info: Art Appel Gallery | 7-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός

Χρίστος Καράς Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012
Χρίστος Καράς, Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012

Ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 παρουσιάζει ένα κομμάτι της μακρόχρονης εικαστικής του πορείας, από το 2000 έως το 2018. Κόσμοι ονειρικοί, γεμάτοι συμβολισμούς, αναδεικνύονται μέσω του φωτός και οι εικόνες που προκύπτουν εκπέμπουν ένα είδος ανιδιοτελούς αθανασίας. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "το τραγικό αποδίδεται και με αθώα πράγματα, νεκρές φύσεις με λουλούδια ή ακόμα και με ιπτάμενα αντικείμενα".

Εγκαίνια: 7/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Sianti Gallery | 7-29/10 | Ώρες λειτουργίας : Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το φανταστικό μου Μουσείο

Το φανταστικό μου Μουσείο Amedeo Modigliani Jeanne Hebuterne
Amedeo Modigliani, Jeanne Hebuterne

Φόρο τιμής σε μεγάλους καλλιτέχνες της κλασικής και σύγχρονης τέχνης αποτελεί η νέα δουλειά του Στάθη Βατανίδη, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ένα εικαστικό διάλογο με τους αγαπημένους του δημιουργούς. Αυτό το επιτυγχάνει τοποθετώντας τους στις συνθέσεις, μαζί με στοιχεία που μας υπενθυμίζουν ορισμένα από τα διασημότερα έργα τους.

Εγκαίνια: 6/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Τεχνοχώρος | 6-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Digging

Θωμάς Διώτης Digging
Bumpers, Flashlights, Plastic Chairs @Zoumboulakis Galleries

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης, μελετώντας τους μύθους και τις ιστορίες που συνοδεύουν το θρυλικό αυτό πλάσμα, αλλά και τη ψηφιακή του υβριδοποίηση. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν υπερμεγεθή δράκο καθώς και μια σειρά από σχέδια με μελάνι, σε διάφορης ποιότητας χαρτιά. 

Εγκαίνια: 6/10 (6-9 μ.μ.)

Info: Ζουμπουλάκη | 6/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

A Hundred Likes and more....

Τόλης Τατόλας A Hundred Likes and More
© Τόλης Τατόλας

Επιλέγοντας έναν αριθμό φωτογραφιών που είχαν μεγάλη απήχηση στο Instagram και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τόλης Τατόλας κάνει ένα σχόλιο γύρω από τη δύναμη του διαδικτύου και των social media. Η μεταφορά των φωτογραφικών έργων από τον ψηφιακό στον πραγματικό κόσμο είναι κομβική για την έρευνα του Τατόλα. Εν άγνοιά του, ο θεατής συμβάλλει στη διαδικασία διερεύνησης, αφού με τα likes του έχει ουσιαστικά "κρίνει" ποια έργα του αρέσουν και ποια όχι.

Εγκαίνια: 4/10 (7-10 μ.μ.)

Info: Γκαλερί "7" | 4-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.