Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

What defines us © Τζώρτζια Τουλιάτου

What Defines Us?

Το FokiaNou Art Space γιορτάζει 6 χρόνια λειτουργίας και μας καλεί να διερευνήσουμε όλα όσα μας καθορίζουν σήμερα. Μια ενδοσκοπική ομαδική έκθεση με 17 καλλιτέχνες μελετά τους έρωτες, τις απώλειες, τις γνωριμίες και όλες τις εμπειρίες που στιγμάτισαν τη ζωή μας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ines Benaki, John Bicknell, Παναγιώτης Βούλγαρης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Mary Cox, Παναγιώτης Δαραμάρας, Sarah Ettlinger, Μαριέττα Καλλονά,  Νίνα Κοταμανίδου, Κέλλυ Κουμαριανού, Γιώργος Κωστάκης, Δέσποινα Πανταζή, Διονύσιος Παππάς, Λία Πέτρου, Geeta Roopnarine, Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα, Τζώρτζια Τουλιάτου

Εγκαίνια: 6/10 (6 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 6-22/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Τα παιδιά της Ριτσώνας

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Έφη Μουρίκη συνεργάζονται με το Ίδρυμα Κακογιάννη και παρουσιάζουν μια έκθεση με τη συμμετοχή εφήβων από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας. Οι πολύχρωμοι καμβάδες αποτυπώνουν τον δρόμο των παιδιών προς την ελευθερία, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους. Στο κλείσιμο της έκθεσης, ορισμένες από τις καλλιτέχνιδες θα παρευρεθούν στο Ίδρυμα Κακογιάννη για να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 3-11/10 | Είσοδος ελεύθερη

Σήμερα όμως είναι αλλιώς

Κατερίνα Παπαζήση
Κατερίνα Παπαζήση "Σφαγή", 2021

Η απόλαυση και συγκεκριμένα η σαρκική επιθυμία κυριαρχεί στις συνθέσεις της νέας σειράς έργων από την Κατερίνα Παπαζήση, η οποία φιλοτεχνεί "τοπία σάρκας". Τα ζωγραφικά της έργα προσθέτουν στη μακρόχρονη ιστορία της ερωτικής τέχνης, η οποία στη σύγχρονη Ελλάδα έχει περιθωριοποιηθεί. 

Εγκαίνια: 8/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 8/10-20/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

...έτσι τα αφηγήθηκα

'Εσωτερικό
'Εσωτερικό" Λάδι σε ξύλο, 63 x 54 cm Δημήτρης Παπανικολάου

Τρεις είναι οι πρωταγωνιστές στα έργα του εικαστικού Δημήτρη Παπανικολάου: γυναικείες μορφές, νεκρές φύσεις και χρηστικά αντικείμενα. Οι πίνακες δημιουργήθηκαν στο υπόγειο του εργαστηρίου του και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Μέσα από μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα, οι αινιγματικές φιγούρες μας προκαλούν να μαντέψουμε τις σκέψεις τους. 

Εγκαίνια: 6/10 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Art Zone 42 | 6-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χρόνης Μπότσογλου: Το Χαρακτικό Έργο

Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)
Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)

Λίγους μήνες αφού ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, έργααπό τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών παρουσιάζουν το σύνολο της χαρακτικής δουλειάς του. Ο Μπότσογλου ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της χαρακτικής στις αρχές του 1980 και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση που ανέπτυξε με τους Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή. Τα χαρακτικά έργα του Μπότσογλου πρόκειται κυρίως για αυτοπροσωπογραφίες, απεικονίσεις οικείων προσώπων και συνθέσεις με το γυμνό σώμα. Στην έκθεση προβάλλεται επίσης το μικρό βίντεο του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Εγκαίνια: 7/10 (7-10 μ.μ.)

Info: Χώρος τέχνης ETCH INK | 7/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ. 5 – 9 μ.μ. & Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Microcosm

Microcosm

Η Πηνελόπη Ακριτίδου και ο Ion Rudolf, δύο νέοι καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη, συνομιλούν εικαστικά στην Art Appel. Τα λάδια σε καμβά της Ακριτίδου αντιμετωπίζουν το άτομο ως κοινωνικό κύτταρο και έτσι η κάθε σύνθεση μας συστήνει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνία. Ο Rudolf, μέσα από ασπρόμαυρους τόνους σε χαρτί, εξερευνά τον ξεχασμένο κόσμο του μεταφυσικού και της μυστικιστικής παράδοσης. Χρησιμοποιεί έντομα τα οποία μετουσιώνονται με ιερά σχήματα και μαγικά σύμβολα σε πνεύματα.

Εγκαίνια: 7/10 (6-11 μ.μ.)

Info: Art Appel Gallery | 7-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός

Χρίστος Καράς Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012
Χρίστος Καράς, Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012

Ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 παρουσιάζει ένα κομμάτι της μακρόχρονης εικαστικής του πορείας, από το 2000 έως το 2018. Κόσμοι ονειρικοί, γεμάτοι συμβολισμούς, αναδεικνύονται μέσω του φωτός και οι εικόνες που προκύπτουν εκπέμπουν ένα είδος ανιδιοτελούς αθανασίας. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "το τραγικό αποδίδεται και με αθώα πράγματα, νεκρές φύσεις με λουλούδια ή ακόμα και με ιπτάμενα αντικείμενα".

Εγκαίνια: 7/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Sianti Gallery | 7-29/10 | Ώρες λειτουργίας : Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το φανταστικό μου Μουσείο

Το φανταστικό μου Μουσείο Amedeo Modigliani Jeanne Hebuterne
Amedeo Modigliani, Jeanne Hebuterne

Φόρο τιμής σε μεγάλους καλλιτέχνες της κλασικής και σύγχρονης τέχνης αποτελεί η νέα δουλειά του Στάθη Βατανίδη, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ένα εικαστικό διάλογο με τους αγαπημένους του δημιουργούς. Αυτό το επιτυγχάνει τοποθετώντας τους στις συνθέσεις, μαζί με στοιχεία που μας υπενθυμίζουν ορισμένα από τα διασημότερα έργα τους.

Εγκαίνια: 6/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Τεχνοχώρος | 6-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Digging

Θωμάς Διώτης Digging
Bumpers, Flashlights, Plastic Chairs @Zoumboulakis Galleries

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης, μελετώντας τους μύθους και τις ιστορίες που συνοδεύουν το θρυλικό αυτό πλάσμα, αλλά και τη ψηφιακή του υβριδοποίηση. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν υπερμεγεθή δράκο καθώς και μια σειρά από σχέδια με μελάνι, σε διάφορης ποιότητας χαρτιά. 

Εγκαίνια: 6/10 (6-9 μ.μ.)

Info: Ζουμπουλάκη | 6/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

A Hundred Likes and more....

Τόλης Τατόλας A Hundred Likes and More
© Τόλης Τατόλας

Επιλέγοντας έναν αριθμό φωτογραφιών που είχαν μεγάλη απήχηση στο Instagram και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τόλης Τατόλας κάνει ένα σχόλιο γύρω από τη δύναμη του διαδικτύου και των social media. Η μεταφορά των φωτογραφικών έργων από τον ψηφιακό στον πραγματικό κόσμο είναι κομβική για την έρευνα του Τατόλα. Εν άγνοιά του, ο θεατής συμβάλλει στη διαδικασία διερεύνησης, αφού με τα likes του έχει ουσιαστικά "κρίνει" ποια έργα του αρέσουν και ποια όχι.

Εγκαίνια: 4/10 (7-10 μ.μ.)

Info: Γκαλερί "7" | 4-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

29/11/2022

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.

Η ΜΑΤ. "Μπουσουλάει" στην Κάμιρο

Τον Δεκέμβριο έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στον πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης.

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.