"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

ce tableau de Victorine-Angélique-Amélie de Rumilly le représentant tenant en main le Tableau des signes phonétiques, emblématique de sa découverte (exposé au Musée de Vif dans l'Isère)

Στο πλαίσιο των εορτασμών που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από μια σπουδαία ανακάλυψη, την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζει και υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια παρουσίαση στην αίθουσα 41 της Αιγυπτιακής Συλλογής για τον Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών.

Champollion_letter_on_hieroglyphics,
Champollion letter on hieroglyphics

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1822 o νεαρός λόγιος Jean-François Champollion έλυσε το μυστήριο των ιερογλυφικών, της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου, παρουσίασε τα αποτελέσματά του στην Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων στο Παρίσι ανοίγοντας επίσημα τον δρόμο για την επιστήμη της σύγχρονης Αιγυπτιολογίας.

Η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στη δράση που γιορτάζει τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη είναι σήμερα και στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 25 άτομα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση.

Ώρες διεξαγωγής: 11 π.μ-12 μ.μ, 12 μ.μ-1 μ.μ | Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλ :213 214 4856 και 213214 4889

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χάρη Μπασκόζο, ποιος είναι ο "τρόπος να χωράς μέσα στην πόλη";

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2025

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι εκδηλώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους και μουσικά events ετοιμάζει στις 18/5 το μουσείο.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στο Athens City Festival

Μη χάσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Αυτά είναι τα βιβλία που διεκδικούν τα Βραβεία Αναγνώστη 2025

Δείτε ποια βιβλία εκδοτικής παραγωγής του 2024 συμπεριέλαβε το λογοτεχνικό περιοδικό στις μικρές λίστες του.

Γνωρίστε τα "Plásmata" που καταλαμβάνουν το Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τη συνέχεια του επιτυχημένου πρότζεκτ "Plásmata", στην καρδιά της πόλης.

"Weather or not": Ο Win Knowlton ζωγραφίζει τα αλλόκοτα της κλιματικής αλλαγής

Ο γνωστός Νεοϋορκέζος ζωγράφος και γλύπτης παρουσιάζει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Mothertongue": Διερευνώντας διαχρονικά ερωτήματα για τη ζωγραφική

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Harm Gerdes παρουσιάζει έργα του για πρώτη φορά στην Αθήνα.