"…έτσι τα αφηγήθηκα": Η αινιγματική ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις απεικονίζονται στα έργα που θα παρουσιάσει η Art Zone 42.

'Νεκρή φύση' Λάδι σε ξύλο, 50,5 x 47,5 cm Δημήτρης Παπανικολάου

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η γκαλερί Art Zone 42 εγκαινιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο "…έτσι τα αφηγήθηκα".

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις, όλα δημιουργίες και συνθέσεις εντός του υπογείου του εργαστηρίου, μας μυούν σε έναν κόσμο στον οποίο φαίνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Με μια δόση μυστηρίου και αινιγματικές, οι φιγούρες του μας παροτρύνουν να αφουγκραστούμε τις σκέψεις τους. Συχνά τις συνθέσεις μπορεί να συνοδεύουν έντονες πινελιές ενός χρώματος, οι οποίες όμως δεν ταράζουν την εσωτερική ηρεμία που αποπνέουν οι ελαιογραφίες του.

"Σπουδή στη Μάγδα" Λάδι σε πανί, 50 x 40 cm
'Εσωτερικό
'Εσωτερικό" Λάδι σε ξύλο, 63 x 54 cm

H ιστορικός τέχνης Bένια Παστάκα αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του καλλιτέχνη: "Ο Δημήτρης Παπανικολάου ακολουθώντας την σχολή μεγάλων δασκάλων, που στην σύγχρονη ελληνική τέχνη εκπροσωπείται από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Ρόρρης και ο Χρήστος Παλλαντζάς – άλλωστε έχει μαθητεύσει κοντά στον πρώτο – δημιουργεί έργα με παλμό και συγκίνηση. Αποτυπώνει με μοναδική ειλικρίνεια την ανθρώπινη ύπαρξη κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διεισδύσει στο εσωτερικό των εικονιζομένων και να δημιουργήσει μικρές ψυχογραφίες. Από την άλλη τα εσωτερικά των δωματίων, είναι μια ξεχωριστή ενότητα. Σε αυτά υπάρχει η υπονόηση της ανθρώπινης παρουσίας μέσα από την απόλυτη απουσία της.Τα προσεκτικά τοποθετημένα αντικείμενα πάνω στο τραπέζι, η καρέκλα μπροστά από τον υπόλευκο τοίχο, όλα μαρτυρούν ανθρώπινα ίχνη....Η απόδοση του χώρου είναι μοναδικά γοητευτική. Η τονική παλέτα του Παπανικολάου, η οποία κινείται σε τόνους γλυκούς ανάμεσα στα ρόδινα, τα σπασμένα λευκά και τα φωτεινά μπλε, είναι αυτή που δίνει τον παλμό και ζωντανεύει την εικόνα...Μέσα από τη νέα του δουλειά, ο Δημήτρης Παπανικολάου μας παραδίδει την αλήθεια του με μια ποιητική χροιά στην οποία ζητούμαστε να γίνουμε μύστες".

Εγκαίνια: 6/10 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Art Zone 42 | 6-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: "Νεκρή φύση" Λάδι σε ξύλο, 50,5 x 47,5 cm

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Art Zone 42

Βασ. Κωνσταντίνου 42, Καλλιμάρμαρο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Οι νικητές των ΕΒΚ 2022 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά για τους νικητές και τις νικήτριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022, διερευνώντας τη θέση των ελληνικών έργων στην ευρωπαϊκή εκδοτική σκηνή κόμικς.

Η έκθεση "Pott / Pott" διερευνά τη δημώδη παράδοση

Η έκθεση που εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο "Τα δημώδη" του "The Symptom Projects".