"…έτσι τα αφηγήθηκα": Η αινιγματική ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις απεικονίζονται στα έργα που θα παρουσιάσει η Art Zone 42.

'Νεκρή φύση' Λάδι σε ξύλο, 50,5 x 47,5 cm Δημήτρης Παπανικολάου

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η γκαλερί Art Zone 42 εγκαινιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο "…έτσι τα αφηγήθηκα".

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις, όλα δημιουργίες και συνθέσεις εντός του υπογείου του εργαστηρίου, μας μυούν σε έναν κόσμο στον οποίο φαίνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Με μια δόση μυστηρίου και αινιγματικές, οι φιγούρες του μας παροτρύνουν να αφουγκραστούμε τις σκέψεις τους. Συχνά τις συνθέσεις μπορεί να συνοδεύουν έντονες πινελιές ενός χρώματος, οι οποίες όμως δεν ταράζουν την εσωτερική ηρεμία που αποπνέουν οι ελαιογραφίες του.

"Σπουδή στη Μάγδα" Λάδι σε πανί, 50 x 40 cm
'Εσωτερικό
'Εσωτερικό" Λάδι σε ξύλο, 63 x 54 cm

H ιστορικός τέχνης Bένια Παστάκα αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του καλλιτέχνη: "Ο Δημήτρης Παπανικολάου ακολουθώντας την σχολή μεγάλων δασκάλων, που στην σύγχρονη ελληνική τέχνη εκπροσωπείται από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Ρόρρης και ο Χρήστος Παλλαντζάς – άλλωστε έχει μαθητεύσει κοντά στον πρώτο – δημιουργεί έργα με παλμό και συγκίνηση. Αποτυπώνει με μοναδική ειλικρίνεια την ανθρώπινη ύπαρξη κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διεισδύσει στο εσωτερικό των εικονιζομένων και να δημιουργήσει μικρές ψυχογραφίες. Από την άλλη τα εσωτερικά των δωματίων, είναι μια ξεχωριστή ενότητα. Σε αυτά υπάρχει η υπονόηση της ανθρώπινης παρουσίας μέσα από την απόλυτη απουσία της.Τα προσεκτικά τοποθετημένα αντικείμενα πάνω στο τραπέζι, η καρέκλα μπροστά από τον υπόλευκο τοίχο, όλα μαρτυρούν ανθρώπινα ίχνη....Η απόδοση του χώρου είναι μοναδικά γοητευτική. Η τονική παλέτα του Παπανικολάου, η οποία κινείται σε τόνους γλυκούς ανάμεσα στα ρόδινα, τα σπασμένα λευκά και τα φωτεινά μπλε, είναι αυτή που δίνει τον παλμό και ζωντανεύει την εικόνα...Μέσα από τη νέα του δουλειά, ο Δημήτρης Παπανικολάου μας παραδίδει την αλήθεια του με μια ποιητική χροιά στην οποία ζητούμαστε να γίνουμε μύστες".

Εγκαίνια: 6/10 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Art Zone 42 | 6-27/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: "Νεκρή φύση" Λάδι σε ξύλο, 50,5 x 47,5 cm

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Art Zone 42

Βασ. Κωνσταντίνου 42, Καλλιμάρμαρο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ιδιωτικά ιδρύματα και πολιτισμός: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση

H δυσανάλογα μεγάλη επιρροή των ιδιωτικών ιδρυμάτων στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής απασχολεί τους ανθρώπους του πολιτσμού και το φεστιβάλ H(E)AVENS φιλοδοξεί να ανοίξει έναν κριτικό διάλογο πάνω στο θέμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
06/12/2023

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

Πέντε εγκαταστάσεις VR εικονοποιούν τη φωνή της Μαρίας Κάλλας

Το "Visualising the Voice of Maria Callas" είναι μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

"Η μορφή της μάνας" στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

Φιλική συμμέτοχη στην έκθεση τα 24 έργα της συλλογής Χαράλαμπου Λεοντιάδη από την ιστορική διαδρομή της Νεοελληνικής χαρακτικής που συνδέουν το εμβληματικό χθες με το ελπιδοφόρο σήμερα.

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, πώς το θέατρο και η τέχνη συμβάλλουν στη διαχείριση του τραύματος;

Η Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εξηγεί πώς το πρότζεκτ "Spectators in a ghost city", που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, καταφέρνει να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην Αμμόχωστο και να εντάξει το τραύμα του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του "Κάτω από τις στάχτες" στον Ιανό

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι: Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

"Εορτινά 2023": Η μαγεία των Χριστουγέννων σε μια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η γκαλερί Καψιώτη υποδέχεται την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου με την έκθεση - θεσμό που στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας της απέκτησε φανατικούς φίλους.