"Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός": Μια μεταφυσική προβολή της καθημερινότητας

Την έκθεση στη Sianti Gallery επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης.

Φάνης Σιαντής, Χρίστος Καράς, Νήτα Παγώνη, Βασιλική Σιαντή, Κωνσταντίνος Καράς, Μάνος Στεφανίδης

Ο φιλότεχνος υπουργός δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας εγκαινιάζει στην κύρια αίθουσα της Sianti Gallery, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, την ατομική έκθεση του Χρίστου Καρά με τίτλο "Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός", παράλληλα με το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Νίκας.  Ένας από τους ταλαντούχους εκπροσώπους της γενιάς του ΄60 με πηγαία ζωγραφικότητα παρουσιάζει ένα μέρος της πρωτοπόρας εικαστικής του πορείας από το 2000 εως το 2018. Ταυτόχρονα, στην αίθουσα Β η αναδρομική του έκθεση αποδεικνύει ότι ο εμβληματικός καλλιτέχνης εισχωρεί στην ψυχή της εκάστοτε εποχής για να την καταγράψει συμβολικά. Τόσο που παραπέμπει σε κόσμους ονειρικούς.

Αυτή την ιδέα της μεταφυσικής σχεδόν προβολής της καθημερινότητας επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης. Ο ίδιος χαρακτηριστικά γράφει: "Ονομάζουμε ζωγραφική εκείνη την διαδικασία που χρησιμοποιώντας ιδιοτελώς το φως, δημιουργεί εικόνες μίας ανιδιοτελούς αθανασίας. Και είναι τότε που η ζωγραφική μπορεί να λειτουργεί κατευναστικά - παρηγορητικά και να ταξιδεύει τον θεατή με την ψευδαισθητική της ικανότητα σε τόπους και χρόνους ονειρικούς. Σε τόπους και χρόνους ελευθερίας. Να υπερασπίζεται, δηλαδή, έναν άλλο κόσμο πιο γοητευτικό από τον ισχύοντα και άρα, έστω και sotto voce, να διαμορφώνει μια συνθήκη επαναστατική. Ήδη στη μία μόλις παράγραφο που διαβάσατε, για να μιλήσω για την τέχνη του Χρίστου Καρά χρησιμοποίησα τις μαγικές λέξεις "ελευθερία" και "επανάσταση". Άρα, αν προσθέσετε και τη λέξη "όνειρο", έχετε το τρίπτυχο διαμορφωμένο: Χωρίς τις αναγκαίες δύο, καμιά από τις υπόλοιπες δεν μπορεί να ισχύσει πραγματικά. Ενώ αντίθετα και οι τρεις μαγικά αλληλοσυμπληρώνονται. Πολύ απλά μπορούμε να υποστηρίξουμε πως η τέχνη (οφείλει να) ανανεώνει ή και να καταργεί παλιότερες μορφές έκφρασης που έχουν εξαντλήσει το περιεχόμενό τους, να εφευρίσκει καινούριες και να ονειρεύεται το μέλλον της. Αυτό κι αν είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη".

Χρίστος Καράς Γλυπτό και βάζο με κίτρινα φύλλα, 172Χ127εκ.,2015
Χρίστος Καράς Γλυπτό και βάζο με κίτρινα φύλλα, 172Χ127εκ.,2015

Ο Χρίστος Καράς δημιουργούσε εικόνες που πηγάζουν από την αντικειμενική πραγματικότητα και μεταπλάθονταν σε ευαίσθητες μνήμες. Όπως ο ίδιος σημειώνει, το τραγικό αποδίδεται και με αθώα πράγματα, νεκρές φύσεις με λουλούδια ή ακόμα και με ιπτάμενα αντικείμενα. Αναλόγως σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσει με το κοινό αποτυπώνει τραγικές φιγούρες. Μία όμορφη ξαπλωμένη γυναίκα μπορεί να εκφράζει ό,τι το τραγικότερο μέσα από μία αβίαστη πραότητα. Είναι αυτή που μαγνητίζει τον θεατή όταν αντικρίζει σε κάθε έργο την πληρότητα του απλού, της ίδιας της ζωής.

Χρίστος Καράς Βάζο και μήλο,105x172εκ.,2014
Χρίστος Καράς Βάζο και μήλο,105x172εκ.,2014

Γι’ αυτό άλλωστε ο Στεφανίδης υπερασπίζεται με θέρμη αυτή την εκλέπτυνση στην ζωγραφική του Καρά : "Ειδικά για τον Καρά θα πρόσθετα οπωσδήποτε και τη λέξη "κομψότητα". Επειδή αυτή η κομψότητα δεν είναι μόνο βασικό χαρακτηριστικό της λυρικής όσο και μελαγχολικής ζωγραφικής του, του συγκαλυμμένου ή απροκάλυπτου ερωτισμού που διακρίνουν τα σώματα ή τα αντικείμενα των εικόνων του αλλά και η γενικότερη στάση της ζωής του. Αισθητική, πολιτική και κοινωνική - συμβιωτική...".

Χρίστος Καράς Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012
Χρίστος Καράς Βάζο με περιστέρι, 81x122εκ.,2012

Εγκαίνια: 7/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Sianti Gallery | 7-29/10 | Ώρες λειτουργίας : Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Φάνης Σιαντής, Χρίστος Καράς, Νήτα Παγώνη, Βασιλική Σιαντή, Κωνσταντίνος Καράς, Μάνος Στεφανίδης

Περισσότερες πληροφορίες

Εικαστικός κύκλος Sianti

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Ευαγγελισμός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δείτε τις προτάσεις εορταστικών δώρων από το Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο προτείνει στους επισκέπτες του μια σειρά από μοναδικά αναμνηστικά είδη, όπως γούρια, κεραμικά στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, όλα διαθέσιμα στα Πωλητήρια του Μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2023

Η έκθεση "Ever Goya" αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του έργου του Φρανθίσκο Γκόγια

21 καταξιωμένοι διεθνείς σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Ισπανό ζωγράφο.

"H(e)avens": Ένα φεστιβάλ για την παρέμβαση ιδιωτικών ιδρυμάτων στον χώρο του πολιτισμού

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και διάφοροι χώροι τέχνης και πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή αποχαιρετά το 2023 με έναν νέο κύκλο θεματικών ξεναγήσεων

Η ξενάγηση εστιάζει στα ζευγάρια καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται με έργα τους στη Συλλογή, παρουσιάζοντας το έργο των καλλιτεχνών και αναλύοντας τη μεταξύ τους σχέση.

"Rem": Η τέχνη του ονείρου και της μεταμόρφωσης στο χώρο τέχνης Imagine Visual Arts

Η Ευγενία Γαλανοπούλου και ο Ανδρέας Νικολαΐδης παρουσιάζουν μια έκθεση που ανοίγει τις πόρτες της στην αναζήτηση της ομορφιάς, πέρα από τα όρια της πραγματικότητας.

Οι must εκθέσεις για τον Δεκέμβριο

Αν και συνήθως τα Χριστούγεννα οι γκαλερί της πόλης μάς αποχαιρετούν για λίγο, οι πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου γεμίζουν με ενδιαφέροντα εικαστικά εγχειρήματα που αξίζει να δούμε.

Η νέα σειρά αντικειμένων του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένη από φυλαχτά διαφορετικών παραδόσεων

Ασπίδες, χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, τάματα, αναθήματα, σύμβολα γιν-γιανκ, δίνουν την έμπνευση για μία συλλογή ιδιαίτερων δώρων με δυνατούς συμβολισμούς ενώ η "Πύλη της Ευημερίας" και η "Ασπίδα" είναι τα γούρια του Μουσείου για το 2024.