"The joy of life": Μια ωδή στις απολαύσεις της επίγειας ζωής

Στην ομαδική έκθεση της Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη συμμετέχει πλήθος σπουδαίων εικαστικών.

Σπαντιδάκη Ελένη Καλοκαίρι ακρυλικό σε καμβά

Η αίθουσα τέχνης ArteVisione σας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση "The joy of life” εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Matisse, σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη

Ηθικό ζητούμενο στο διάγραμμα μεταξύ των δυο ακρογωνιαίων πόλων της ύπαρξης, κατά τον Επίκουρο, η ευτυχία. Μια συγκυριακή κατάσταση ευφορίας και ευφημίας ανάμεσα σε δυο κραυγές, με το πρόθεμα -ευ πάντα να παραπέμπει στην ηδονή της εγκόσμιας ζωής ως τη μόνη αντιστροφή στην αναπόδραστη οδύνη του θανάτου.

Σούλης Βασίλης

Την ευτυχία ως εμπειρικό οικοδόμημα επανεγκαλεί ο Henri Matisse στο "Joy of life" του 1905, εικονογραφώντας τον επικούρειο κόσμο της ύλης, τον πανηδονισμό της ανατέλλουσας avant-guard, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της αμαρτίας να κραδαίνει στα πρόθυρα της κολάσεως.

Μπακογιαννάκη Δήμητρα

Στη σύνθεση του Ματίς η οπτική πραγματικότητα, ιδωμένη θωπευτικά όπως το έντονο φως της Νότιας Γαλλίας πάνω στα γυμνά σώματα, σχηματοποιείται μέσα από το επιθετικό φωβιστικό χρώμα, με τις ανθρώπινες μορφές, λάγνες και σαγηνευτικές, να απλώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια σε έναν κατακερματισμένο χώρο, όπου ο χρόνος ρευστοποιείται και ο έρωτας εμφατικά παρών "μετοίστρον και αδημονίας" ως ζωοποιός ενορμητική λειτουργία να στοχεύει στη σαρκική απόλαυση και την ανθρώπινη ματαιοδοξία και ουχί στην αθανασία.

Γαρύφαλλος Κώστας

Μπουχλαριώτου Ολυμπία

Πρόθεση της έκθεσης είναι να εικονοποιήσει τη "χαρά της ζωής" ως καταστασιακή ευχαρίστηση, ως ευδαιμονικό πρόκριμα μέσα από την αφύπνιση των αισθήσεων και την εμπειρία του "οράν", είτε με τη δράση, είτε τη διάδραση ή μέσα από την ανάκληση ή τη φαντασίωση.

Κουτσοσπύρου Μαρίνα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αντζουλίδης Αντώνης, Γαρύφαλλος Κώστας, Γιαντζίκη Καλομοίρα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Δημουλάς Γιάννης, Διαμαντή Αικατερίνη, Ελευθεριάδης Θεόδωρος, Έννιος-Έρως Γιώγος, Ζαρκάδα Μαρίλη, Ζούμπα Ελένη, Καναβός Νίκος, Καρατζά Μαρία, Κατιμερλή Άννα , Κατσαρού Νεφέλη-Εκάτη, Κεβρεκίδης Γιώργος, Κορέλλη Μαρίνα, Κουτσοσπύρου Μαρίνα, Λάσκαρη Έφη,  Μακρίδης Γιάννης, Μαμουτόπουλος Σωτήρης, Μαρκάκη Ελένη, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Μπουχλαριώτου Ολυμπία, Ντούκνη Ελιώνα, Ουσταμανωλάκη Ευφροσύνη, Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Παπαδάκη Αγγελική, Πετρολέκας Δημήτρης, Σιαλακάς Νίκος, Σούλης Βασίλης, Σπαντιδάκη Ελένη, Σπουρέλας Παύλος, Τρίκας Φίλιππος, Χαμιδιέλη Φωτεινή, Χατζή Κατερίνα, Χιωτίνης Νίκος, Χύτας Δημήτρης,  Ψυχοπαιδοπούλου Φαίη

Info: ArteVisione | 6-21/10 | Εγκαίνια 7-11 μ.μ. | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ. 12-4 μ.μ. | Τρ., Πεμ. 4:30-8:30 μ.μ. | Παρ. 4:30-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.