"The joy of life": Μια ωδή στις απολαύσεις της επίγειας ζωής

Στην ομαδική έκθεση της Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη συμμετέχει πλήθος σπουδαίων εικαστικών.

Σπαντιδάκη Ελένη Καλοκαίρι ακρυλικό σε καμβά

Η αίθουσα τέχνης ArteVisione σας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση "The joy of life” εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Matisse, σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη

Ηθικό ζητούμενο στο διάγραμμα μεταξύ των δυο ακρογωνιαίων πόλων της ύπαρξης, κατά τον Επίκουρο, η ευτυχία. Μια συγκυριακή κατάσταση ευφορίας και ευφημίας ανάμεσα σε δυο κραυγές, με το πρόθεμα -ευ πάντα να παραπέμπει στην ηδονή της εγκόσμιας ζωής ως τη μόνη αντιστροφή στην αναπόδραστη οδύνη του θανάτου.

Σούλης Βασίλης

Την ευτυχία ως εμπειρικό οικοδόμημα επανεγκαλεί ο Henri Matisse στο "Joy of life" του 1905, εικονογραφώντας τον επικούρειο κόσμο της ύλης, τον πανηδονισμό της ανατέλλουσας avant-guard, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της αμαρτίας να κραδαίνει στα πρόθυρα της κολάσεως.

Μπακογιαννάκη Δήμητρα

Στη σύνθεση του Ματίς η οπτική πραγματικότητα, ιδωμένη θωπευτικά όπως το έντονο φως της Νότιας Γαλλίας πάνω στα γυμνά σώματα, σχηματοποιείται μέσα από το επιθετικό φωβιστικό χρώμα, με τις ανθρώπινες μορφές, λάγνες και σαγηνευτικές, να απλώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια σε έναν κατακερματισμένο χώρο, όπου ο χρόνος ρευστοποιείται και ο έρωτας εμφατικά παρών "μετοίστρον και αδημονίας" ως ζωοποιός ενορμητική λειτουργία να στοχεύει στη σαρκική απόλαυση και την ανθρώπινη ματαιοδοξία και ουχί στην αθανασία.

Γαρύφαλλος Κώστας

Μπουχλαριώτου Ολυμπία

Πρόθεση της έκθεσης είναι να εικονοποιήσει τη "χαρά της ζωής" ως καταστασιακή ευχαρίστηση, ως ευδαιμονικό πρόκριμα μέσα από την αφύπνιση των αισθήσεων και την εμπειρία του "οράν", είτε με τη δράση, είτε τη διάδραση ή μέσα από την ανάκληση ή τη φαντασίωση.

Κουτσοσπύρου Μαρίνα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αντζουλίδης Αντώνης, Γαρύφαλλος Κώστας, Γιαντζίκη Καλομοίρα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Δημουλάς Γιάννης, Διαμαντή Αικατερίνη, Ελευθεριάδης Θεόδωρος, Έννιος-Έρως Γιώγος, Ζαρκάδα Μαρίλη, Ζούμπα Ελένη, Καναβός Νίκος, Καρατζά Μαρία, Κατιμερλή Άννα , Κατσαρού Νεφέλη-Εκάτη, Κεβρεκίδης Γιώργος, Κορέλλη Μαρίνα, Κουτσοσπύρου Μαρίνα, Λάσκαρη Έφη,  Μακρίδης Γιάννης, Μαμουτόπουλος Σωτήρης, Μαρκάκη Ελένη, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Μπουχλαριώτου Ολυμπία, Ντούκνη Ελιώνα, Ουσταμανωλάκη Ευφροσύνη, Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Παπαδάκη Αγγελική, Πετρολέκας Δημήτρης, Σιαλακάς Νίκος, Σούλης Βασίλης, Σπαντιδάκη Ελένη, Σπουρέλας Παύλος, Τρίκας Φίλιππος, Χαμιδιέλη Φωτεινή, Χατζή Κατερίνα, Χιωτίνης Νίκος, Χύτας Δημήτρης,  Ψυχοπαιδοπούλου Φαίη

Info: ArteVisione | 6-21/10 | Εγκαίνια 7-11 μ.μ. | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ. 12-4 μ.μ. | Τρ., Πεμ. 4:30-8:30 μ.μ. | Παρ. 4:30-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το μυθιστόρημα του Paul Lynch που κέρδισε το Booker 2023 θα κυκλοφορήσει το 2024 στην Aldina

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο για μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ οριακή στιγμή και ταυτόχρονα ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο του αγώνα μιας μητέρας να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2023

"Spectators in a ghost city": ΘΟΚ και Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν στην Αθήνα την εικαστική εγκατάσταση που βραβεύτηκε στην Κουαντριενάλε Πράγας

Σε μια ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Τσίλερ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο που αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στην 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

"Στερέωμα": Ο κοινός παρονομαστής της έκθεσης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής

Η Χριστιάνα Σούλου διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της Water και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς "Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges".

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς παρουσιάζει τρία ζωγραφικά έργα με κοινό τους θέμα το πλήθος μιας υπαίθριας συναυλίας

Οι πίνακες του Κεφαλά θυμίζουν τη ρεαλιστική ζωγραφική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με το μεγάλο τους μέγεθος να επιτείνει την αίσθηση της ιστορικής τους καταγωγής.

Η έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" υπενθυμίζει πως η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Εξερευνώντας τα "Στοχαστικά τοπία" της Κλεοπάτρας Δίγκα στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Στην έκθεση της ζωγράφου βλέπουμε την πρόσφατη δουλειά της, αλλά και μικρή συλλογή, από παλαιότερη, από τις ενότητες της "Ομάδας των Νέων Ρεαλιστών" την "Ανθρώπινη Κατάσταση" τα "Αυτοπορτρέτα" και την "Παγωνιά στο τέλος" με τις πισίνες.

"Ψυχο-γραφίες": Η Αντιγόνη Σολομωνίδου- Δρουσιώτου φωτογραφίζει εν κινήσει τα ακίνητα σώματα των μοντέλων της

Στην έκθεση παρουσιάζονται 20 επιλεγμένες φωτογραφίες από την ομότιτλη ενότητα που χρονολογείται από το 1997 έως το 2023. Περίοδος που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα και από τον σκοτεινό θάλαμο στον εικονικό χώρο του lightroom.