"Βαρυτικά πεδία": Οι γλυπτικές συνθέσεις του Νίκου Ζήβα

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα για τη δημιουργία της νέας σειράς έργων του.

Βαρυτικά Πεδία Νίκος Ζήβας

Το νέο γλυπτικό πρότζεκτ του Νίκου Ζήβα "Βαρυτικά πεδία" εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στη Zivasart gallery.

Πρόκειται για γλυπτικές συνθέσεις, στις οποίες ο ζωγράφος και γλύπτης Νίκος Ζήβας, χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα (χαρακτηριστικό της ευρύτερης γλυπτικής δουλειάς του), τα οποία συνδυάζονται και εντάσσονται οργανικά, μέσα σε γεωμετρικές κατασκευές από σύγχρονο υλικό, εν προκειμένω, σίδηρο.

Βαρυτικά Πεδία Νίκος Ζήβας

Τα σχήματα αυτών των συγκεκριμένων παλαιών αντικειμένων, καθοδηγούν την συνθετική διαδικασία, αποκαλύπτοντας την συμπαντική και αφαιρετική τους μορφή, αφού πλέον έχουν απωλέσει τη χρηστική τους λειτουργία. Έτσι σφαίρες και κύλινδροι (τριπτήρες, πέτρινα και σιδερένια βόλια, κιονίσκοι, πέτρινα αγροτικά εργαλεία) ως εκκρεμή, ανταποκρίνονται και αντιστοιχίζονται στις οπές και τις κοιλότητες πέτρινων και μαρμάρινων γουδιών, γουρνών, λιθαριών, πηγαδιών, πιθαριών κ.α., αναφερόμενα σε συμπαντικές φυσικές μορφές και σχέσεις όπως η έλξη, η κίνηση της μάζας, τα βαρυτικά και τα μαγνητικά πεδία, οι μαύρες οπές του διαστήματος... και όλα αυτά ενταγμένα μέσα σε βασικά αρχετυπικά γεωμετρικά σχήματα όπως παραδείγματος χάριν, η Πυραμίδα ή ο Κώνος.

Το εύρος και το μέγεθος των γλυπτών εξαρτάται από το μέγεθος, το εύρος και τη δυναμική των μορφών, των παλαιών αυτών αντικειμένων. Την έκθεση αυτών των γλυπτών του Νίκου Ζήβα, συνοδεύει μία σειρά μικρών σχεδίων του (9 x 9 cm) με κάρβουνο και μολύβι, με ανάλογη θεματική, τα οποία συνέβαλαν στη σύνθεση αυτής της εγκατάστασης. 

Συμπερασματικά, η αφαιρετικότητα των χρηστικών αυτών αντικειμένων, καθώς και η αίγλη του χειροποίητου μέσα από το πέρασμα του χρόνου, που φανερώνει την ικανότητα και το γούστο των παλαιών μαστόρων, συνδυασμένες και ενταγμένες σε μία σύγχρονη σύνθεση, οδηγούν στην γοητευτική συνάντηση και στην ταύτιση, της τυπολογίας των γλυπτών μορφών με τις θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης.

Εγκαίνια: 5/10 (7 μ.μ.)

Info: Zivasart Gallery | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".