Η Παυλίνα Βαγιωνή δημιουργεί μια πολυμεσική εμπειρία με έμπνευση την Οδύσσεια

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Παυλίνα Βαγιωνή

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την καλλιτέχνιδα Παυλίνα Βαγιωνή στην πρώτη ατομική έκθεση της, σε μία πολυδιάστατη εικαστική εμπειρία εμπνευσμένη από τα μυθολογικά πλάσματα της Οδύσσειας με τον τίτλο "Συμφωνία των Σειρήνων σε Σολ δίεση".

Μία "Παράσταση", μία σύγχρονη μουσική προσέγγιση ενός ζωγραφικού, ψηφιακού,  γλυπτικού, ζωντανής performance και πολυμεσικού εικαστικού γεγονότος σε τέσσερις πράξεις - ενότητες, με την συνδρομή σύγχρονης τεχνολογίας και ψηφιακών NFT: 

1- Phantasmagoria of the Sirens – Allegro con Brio (ζωγραφικά έργα, επιτοίχια εγκατάσταση).  2- Siren Topologies – Adagio (γλυπτά, δάπεδα, χρόνος). 3- The Siren Interstices – Scherzo (κινητικά έργα). 4- The Encounter – Rondo (εγκατάσταση δωματίου "νησί – rondo”, οπτικοακουστική προβολή, ζωντανή περφόρμανς, NFT)

Ακριβώς όπως ένα συμφωνικό έργο με εκτυλισσόμενες παραλλαγές στο χρόνο, η ολιστική, σχεδόν χαοτική και ταυτόχρονα απόλυτα ελεγχόμενη εγκατάσταση  της Βαγιωνή είναι μια εικαστική συμφωνία που εκτυλίσσεται στον χώρο της γκαλερί Καππάτος. Είτε χρησιμοποιεί μεταφρασμένα αποσπάσματα από το ομηρικό κείμενο ως τίτλους των έργων της είτε ως μαθηματικές έννοιες, το θέμα της παράστασης είναι ο μυστικισμός των πλασμάτων "Σειρήνων” που η καλλιτέχνις ερευνά τα τελευταία χρόνια.

Η τονικότητα του Siren Symphony, Σολ #,  είναι το ύψος της εναρκτήριας νότας του φωνητικού τραγουδιού της καλλιτέχνιδας, μίας επίσης μουσικού Σοπράνο, που ενσωματώνεται στη μουσική φούγκα των θαλασσινών τοπίων, των φαλαινών και των πουλιών στην τέταρτη και τελευταία κίνηση της παράστασης.

Στο πρώτο μέρος, η ιδέα πίσω από το θέμα των ζωγραφικών και ψηφιακών πινάκων είναι να παραλειφθεί σκόπιμα το γυναικείο στοιχείο - φύλο των Σειρήνων και να τονιστεί η πτητική ικανότητα και φύση τους. Το πουλί είναι ένα αρχαίο σύμβολο της υπέρβασης, η ψυχή, ένα πνεύμα του νεκρού με την δυνατότητα να επικοινωνεί με θεούς ή να εισέρχεται σε μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης, σκέψης, γνώσης και φαντασίας. Ένα κλουβί με πουλιά αντιπροσωπεύει το μυαλό, σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Στην Οδύσσεια, η Σειρήνα-πουλί αντιπροσωπεύει την παγίδευση του μυαλού. Μια μεταφορική μετάθεση όπου το εγώ μας ανακυκλώνεται ατελείωτα.

Στο δεύτερο μέρος, τα έργα έχουν χρωματική παλέτα σε γήινους τόνους και αποτελούν την εξέλιξη της ιδέας πίσω από μια προγενέστερη κινητική εγκατάσταση με το όνομα "Ανθεμόεσσα". Αποτελούνται από έξι παραλλαγές γλυπτικών τοιχογραφιών από μπρούτζο και δέρμα, έναν πίνακα μεικτής τεχνικής, ένα πάτωμα - εγκατάσταση. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος τους, "Siren Topologies", θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένας συμβολικός τοπολογικός χώρος του νησιού των σειρήνων. Στη ραψωδία Μ της Οδύσσειας, η μάγισσα Κίρκη δίνει μια στοιχειωμένη περιγραφή του νησιού:  Ένα λιβάδι με "ένα μεγάλο σωρό από κόκαλα ανδρών, σαν χυμένο, με το δέρμα ζαρωμένο γύρω απο τα κόκαλα".  Στα μαθηματικά, μια τοπολογία είναι μια δομή που επιτρέπει τη συνεχή παραμόρφωση των υποχώρων και κάθε είδους συνέχεια. Μόλις ακούσεις τις Σειρήνες, σιγά σιγά αποσυντίθεσαι (δερμάτινα θραύσματα αποχρώσεων δέρματος) στο ανθισμένο λιβάδι τους, και παγιδεύεσαι αιώνια.

Στο τρίτο μέρος, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο της γκαλερί, το έργο κινητικού φωτός "’Οσα στη γης ακέρια γίνουνται την πολυθρόφα απάνω, τα κατέχουμε μιαν άκρη ως άλλη" κυριαρχεί ως ένα μάτι που βλέπει τα πάντα.  

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος, είναι εμφανές το σκηνογραφικό υπόβαθρο της καλλιτέχνιδας. Μεταμορφώνοντας τον χώρο της γκαλερί σε νησί, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με μια συναρπαστική προβολή βίντεο και μπορεί να ζήσει την ζωντανή παράσταση που θα πραγματοποιηθεί μόνο τη βραδιά έναρξης της παράστασης στις 6 Οκτωβρίου 8-11 μ.μ. Την ημέρα των εγκαινίων 100 διαδοχικές στατικές εικόνες του βίντεο θα κυκλοφορήσουν ως NFT από την πλατφόρμα PINSL και θα είναι διαθέσιμες στο κοινό, για πρώτη φορά, σε Ψηφιακή ή/και Φυσική μορφή. Την ημέρα κλεισίματος της Έκθεσης -Παράστασης στις 29 Οκτωβρίου, θα κυκλοφορήσουν η κινούμενη εικόνα και ήχος του βίντεο της Εγκατάστασης σε NFT.

Εγκαίνια  6/10 (8-11 μ.μ.)

Info: Αίθουσα Τέχνης Καππάτος | 6-29/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kappatos

Αθηνάς 12, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.