Το "Ωμό Μουσείο" μας αποκαλύπτει τα μυστήρια της Ελευσίνας

Πορτρέτα που μιλούν, φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών και πολύτιμα μουσειακά αντικείμενα εκθέτονται τον Οκτώβριο στο Μουσείο Μπενάκη, μετατρέποντας την πόλη σε έκθεμα.

Ωμό Μουσείο © Νικόλαος Τομπάζης

Η πόλη της Ελευσίνας συστήνεται στο ευρύ κοινό με την έκθεση "Μυστήριο_29  Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο", στο Μουσείο Μπενάκη. Ένα εμβληματικό έργο - προάγγελος του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, για τη θεατή και αθέατη ιστορία της Ελευσίνας. Μια σπάνια διαδρομή στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά μιας πόλης – διαχρονικού σημείου αναφοράς όλης της ελληνικής ιστορίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Εξερευνώντας το παρόν και το παρελθόν της Ελευσίνας, αυτό που σχηματικά αποκαλείται το "DNA" ή το συλλογικό Υποσυνείδητο του τόπου, το "Μυστήριο_29  Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο", υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος - μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της• από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν.

Ωμό Μουσείο
Συντροφιά στην παραλία της Ελευσίνας, Μάιος 1924, Συλλογή Γιώργου Παυλόπουλου
Ωμό Μουσείο
Σκηνές από την ταινία "Οι ακροβάτες του κήπου" του Ελευσίνιου σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα, 2001

Ο σχεδιασμός της έκθεσης κινείται σε τρία επίπεδα: το πρώτο ακολουθεί τη λογική των cabinets of curiosities της ιταλικής Αναγέννησης. Τιμώντας τους Ελευσίνιους συλλέκτες που διασώζουν με θαυμαστή επιμονή και φροντίδα τα τεκμήρια του παρελθόντος της πόλης τους, κάνει μια νύξη στην απαρχή της μουσειακής πράξης. Μοναδικά ντοκουμέντα και εκθέματα, μέρος των οποίων ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζεται σπάνια ή για πρώτη φορά στο κοινό, μαζί με καθημερινά αντικείμενα συναισθηματικής αξίας γίνονται θησαυροί προς ανακάλυψη. 

Το δεύτερο επίπεδο, μέσα από μια σειρά ομιλούντων πορτρέτων, τοποθετεί σε ρόλο ξεναγού στην Έκθεση σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και άλλα, που έχουν άρρηκτα συνδέσει τη ζωή τους με την Ελευσίνα. Το τρίτο επίπεδο αναδεικνύει επώνυμες καταγραφές όψεων και  στιγμών της πόλης. Λιθογραφίες περιηγητών του 18ου και 19ου  αιώνα και ιστορικές αποτυπώσεις σημαντικών διεθνών φωτογράφων συνομιλούν με έργα σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων που  απαθανατίζουν όψεις της, ενώ φευγαλέα περνά από  μπροστά μας παλαιότερες ιστορίες των κατοίκων, μέσα από τις προσωπικές τους φωτογραφικές συλλογές. Οι καταγραφές, όμως, περιλαμβάνουν και λόγια που γράφτηκαν για την Ελευσίνα από σπουδαίους  στοχαστές, ποιητές και λογοτέχνες της παγκόσμιας διανόησης, συνομιλώντας με εκθέματα και μνήμες, αναδεικνύοντας σύγχρονα και παλαιότερα μυστήρια της πόλης. Τέλος, ποικίλες δράσεις θα πλαισιώσουν το "Μυστήριο_29  Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο", που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εγκαίνια: 11/10 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 13/10-27/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Η αυλή του Μουσείου Ελευσίνας 9.9.1955 Μουσείο Μπενάκη. Φωτογραφικά αρχεία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.