Μια σύγχρονη έκθεση αφιερωμένη στα "Κόμικς από τη θάλασσα"

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους στον χώρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Κόμικς από τη θάλασσα Έλενα Γώγου © Έλενα Γώγου

Στις 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση "Κόμικς από τη θάλασσα" αφιερωμένη στα σύγχρονα κόμικς, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους εμπνευσμένα από τη θάλασσα που, σαν χειροπιαστή αλλά και αλληγορική έννοια, τους δίνει την ευκαιρία να αφηγηθούν τον κόσμο και το τοπίο, ένα αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς, που γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Elisabetta Tramacere (αρχισυντάκτρια των εκδόσεων Diabolo edizioni) και η Donata Bologna, σε συνεργασία για την Ελλάδα με το διεθνές φεστιβάλ Comicdom Con Athens, και σε συντονισμό της Αφροδίτης Οικονομίδου και της Alice Bottega.

Gianluca Costantini Κόμικς από τη θάλασσα
© Gianluca Costantini

Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών θα εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών Shpend Bengu (Αλβανία), Gianluca Costantini (Ιταλία), Έλενα Γώγου (Ελλάδα), Thomas Gilbert (Γαλλία), Roberta (Joe1) Muci (Ιταλία), και Marco Paschetta (Ιταλία) που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή την έκθεση.

Κόμικς από τη θάλασσα Marco Paschetta
© Marco Paschetta

Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα "Από την Προοπτική της Θάλασσας. Φεστιβάλ Κόμικς στα Νοτιοανατολικά" με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας των σύγχρονων, εθνικών και διεθνών comics. Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε από τη δημόσια προκήρυξη "Προώθηση των Κόμικς 2021" της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Lecce, σε συνεργασία με τους Diabolo Edizioni, LedA Laboratori, Picturebook Fest και με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Τιράνων, του Πανεπιστημίου Marin Barleti, του Comicdom Con Athens, του BJCEM - Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et de la Méditerranée και του Institute of Mediterranean Cultures.

Πριν φτάσει στην Αθήνα η έκθεση παρουσιάστηκε στην Ιταλία, στο Μουσείο Castromediano του Lecce και στην Αλβανία, στο Murat Toptani των Τιράνων.

Εγκαίνια: 13/9 (6.30 μ.μ.)

Info: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | 13-30/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 4-7 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".