Μια σύγχρονη έκθεση αφιερωμένη στα "Κόμικς από τη θάλασσα"

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους στον χώρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Κόμικς από τη θάλασσα Έλενα Γώγου © Έλενα Γώγου

Στις 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση "Κόμικς από τη θάλασσα" αφιερωμένη στα σύγχρονα κόμικς, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Έξι διεθνείς καλλιτέχνες παρουσιάζουν αδημοσίευτα έργα τους εμπνευσμένα από τη θάλασσα που, σαν χειροπιαστή αλλά και αλληγορική έννοια, τους δίνει την ευκαιρία να αφηγηθούν τον κόσμο και το τοπίο, ένα αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς, που γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Elisabetta Tramacere (αρχισυντάκτρια των εκδόσεων Diabolo edizioni) και η Donata Bologna, σε συνεργασία για την Ελλάδα με το διεθνές φεστιβάλ Comicdom Con Athens, και σε συντονισμό της Αφροδίτης Οικονομίδου και της Alice Bottega.

Gianluca Costantini Κόμικς από τη θάλασσα
© Gianluca Costantini

Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών θα εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών Shpend Bengu (Αλβανία), Gianluca Costantini (Ιταλία), Έλενα Γώγου (Ελλάδα), Thomas Gilbert (Γαλλία), Roberta (Joe1) Muci (Ιταλία), και Marco Paschetta (Ιταλία) που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή την έκθεση.

Κόμικς από τη θάλασσα Marco Paschetta
© Marco Paschetta

Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα "Από την Προοπτική της Θάλασσας. Φεστιβάλ Κόμικς στα Νοτιοανατολικά" με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας των σύγχρονων, εθνικών και διεθνών comics. Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε από τη δημόσια προκήρυξη "Προώθηση των Κόμικς 2021" της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονης Δημιουργικότητας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Lecce, σε συνεργασία με τους Diabolo Edizioni, LedA Laboratori, Picturebook Fest και με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Τιράνων, του Πανεπιστημίου Marin Barleti, του Comicdom Con Athens, του BJCEM - Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et de la Méditerranée και του Institute of Mediterranean Cultures.

Πριν φτάσει στην Αθήνα η έκθεση παρουσιάστηκε στην Ιταλία, στο Μουσείο Castromediano του Lecce και στην Αλβανία, στο Murat Toptani των Τιράνων.

Εγκαίνια: 13/9 (6.30 μ.μ.)

Info: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | 13-30/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 4-7 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Το Κρυφό Τρίτο" δημιουργεί έναν ιδιαίτερο φεμινιστικό χώρο αντίστασης

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα που εκτείνονται από την εγκατάσταση και το βίντεο μέχρι τη ζωγραφική, τον ήχο και την performance.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2025

Vima: Η φουάρ σύγχρονης τέχνης που αναβιώνει ένα ιστορικό οινοποιείο της Κύπρου

Συζητάμε με τους ιδρυτές του Vima Art Fair, μία καλλιτεχνική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλομορφία των πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρη Μπασκόζο, ποιος είναι ο "τρόπος να χωράς μέσα στην πόλη";

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι εκδηλώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους και μουσικά events ετοιμάζει στις 18/5 το μουσείο.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στο Athens City Festival

Μη χάσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Αυτά είναι τα βιβλία που διεκδικούν τα Βραβεία Αναγνώστη 2025

Δείτε ποια βιβλία εκδοτικής παραγωγής του 2024 συμπεριέλαβε το λογοτεχνικό περιοδικό στις μικρές λίστες του.

Γνωρίστε τα "Plásmata" που καταλαμβάνουν το Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τη συνέχεια του επιτυχημένου πρότζεκτ "Plásmata", στην καρδιά της πόλης.