3 καλλιτέχνιδες στο φθινοπωρινό Snehta Residency

Υπό την καθοδήγηση της Ελένης Ρήγα, οι Iza Koczanowska, Minsun Kim και Ruby Reding συνεργάζονται με την ομάδα του Snehta για τη δημιουργία ενός έργου που θα παρουσιαστεί στα τέλη του Νοέμβρη.

Snehta Residency Φθινόπωρο 22

Η νέα season για το Snehta Residency ξεκινά με την συνεργασία με τρεις φιλόδοξες και πολλά υποσχόμενες γυναίκες καλλιτέχνιδες,  Iza Koczanowska, Minsun Kim και Ruby Reding. Οι φιλοξενούμενες καλλιτέχνιδες θα έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν με την ομάδα του Snehta και την επιμελήτρια αυτής της περιόδου Ελένη Ρήγα, για τρεις μήνες καταλήγοντας στην παρουσίαση του έργου τους στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Iza Koczanowska είναι διαμεσική καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια χώρου (space designer). Τα έργα της κινούνται μεταξύ των πεδίων του performance, της φωτογραφίας, των εγκαταστάσεων, ψηφιακής τέχνης, καθώς και της τέχνης χώρου (space art). Αντικείμενο της έρευνάς της είναι η επιρροή του χώρου στη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών, η διαδικασία προσαρμογής αυτών σε νέους χώρους, καθώς και σχετικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν σε μία εποχή κλιματικής αλλαγής και τεχνολογικής επιτάχυνσης. Τα έργα της είναι συχνά εκθέσεις περιβαλλόντων εμβυθιση, ψηφιακά περιβάλλοντα ή αποδόσεις αντικειμένων από ένα αντι-ουτοπικό αποκαλυπτικό-φαντασιακό κόσμο ακολουθώντας μία φόρμα σκίτσου, κολάζ με αισθητικά στοιχεία, η οποία είναι συχνά εφήμερη.

Η Minsun Kim είναι καλλιτέχνιδα από την Κορέα με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη κλωστουφαντουργική τέχνη και textiles. Ολοκλήρωσε το προπτυχιακό της στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Art του Λονδίνου. Εμπνεόμενη από αφηρημένα θέματα και τη διαδικασία ανάπτυξής τους μέσα από περισσότερη έρευνα και σχέδιο, δημιουργεί τα πρώτα πρωτότυπα δείγματα.  Επιδιώκει να εκφράσει την υφαντουργία μέσα από διαμορφωτικούς πειραματισμούς που απομακρύνονται από τα επίπεδα υφάσματα, τα περισσότερα έργα της στοχεύουν να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά της χειροτεχνίας και της μαλακής γλυπτικής (soft sculptures) που ενυπάρχουν στα υφάσματα. Τα έργα της Minsun συνεπώς στοχεύουν στο να αναδείξουν χειροτεχνικά και γλυπτικά τα έμφυτα χαρακτηριστικά του υφάσματος (textile).

Η Ruby Reding είναι εικαστικός και συγγραφέας με βάση το Λονδίνο. Μέσω του πρόσφατου έργου της δημιουργεί έναν συνδιασμό εναλλακτκής πληροφορίας, διαλόγους ενδυναίσθησης με τόπους, αντικείμενα, φυσικούς και αφύσικους ήχους, με χαρακτηριστικά μυστικισμού, διαστραβλωμένης χρονικότητας, υφές και τις ολισθήσεις της γλώσσας. Δουλεύοντας  παράλληλα με την γραφή, τη κινούμενη εικόνα και τη γλυπτική, τα έργα της Ruby λειτουργούν μέσα στην ιστορία της καλλιτεχνικής ταινίας και της ποίησης, ενώ επιδιώκει να δημιουργήσει περιβάλλοντα διασύνδεσης και εμβύθισης. Τα τελευταία δύο χρόνια πειραματίζεται με τη συνεργατική κινηματογράφηση και τους τρόπους συνεργασίας με άλλους καλλιτέχνες για τη δημιουργία ταινιών από ποιητικά κείμενα και έρευνες σε θέματα γύρω από την κλιματική κρίση, την αποικιακή και τη φεμινιστική ιστορία. Η Ruby αξιοποιεί τις εμπειρίες της από τη διαμονή της σε διαφορετικές χώρες για να εξετάσει πώς οι ξεχασμένες ιστορίες, η φωνητική των λέξεων και οι βιογραφίες χαμένων συγγραφέων χρωματίζουν διαφορετικά το περιβάλλον μας και δημιουργούν τομές στη γλώσσα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.