Μέχρι τον Οκτώβριο συνεχίζεται η έκθεση του Brice Marden στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η πρώτη μουσειακή έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη στην Ελλάδα μας παρασύρει σε έναν διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου παρατείνεται η έκθεση "Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα" που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Στην πρώτη του μουσειακή έκθεση στην Ελλάδα, ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει 44 ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια, επιζωγραφισμένα μάρμαρα και σημειωματάρια που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής, αποκαλύπτοντας την οξεία παρατηρητικότητα, τη σπάνια αφαιρετική ματιά και τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Τα έργα του παρουσιάζονται σε διάλογο με 16 αρχαιότητες που επιλέχθηκαν από τον επιμελητή σε συνομιλία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με μια πορεία έξι δεκαετιών, ο Marden συναρπάζει με τη χειρονομιακή απλότητα των έργων ζωγραφικής και των σχεδίων του. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, o καλλιτέχνης εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971 όταν ταξίδεψε πρώτη φορά στην Ύδρα, μαζί με τη σύζυγό του Έλεν, που είναι επίσης ζωγράφος. Μαγεμένοι από το φως και την "τέχνη των παλαιότερων πολιτισμών", αγόρασαν ένα σπίτι εκεί δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε έρχονται στο νησί σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος αντλεί έμπνευση από την παρατήρηση της φύσης.

άρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | 20/5-3/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. Κυρ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €10, μειωμένο €7

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων "Θεϊκοί Διάλογοι", το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί φέτος τον Αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden στην Αθήνα, στο Μέγαρο Σταθάτου. 50 χρόνια τώρα, ο Marden εμπνέεται από την ομορφιά των ελληνικών τοπίων και των αρχαίων μνημείων. Εικόνες με ελληνικό «άρωμα», μινιμαλισμός και αφηρημένος εξπρεσιονισμός συνδυάζονται στις συνθέσεις του καλλιτέχνη, μαζί με την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Ζωγραφικοί πίνακες, σημειωματάρια και σχέδια αποκαλύπτουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά και αναπτύσσουν ένα είδος διαλόγου με τα ήδη υπάρχοντα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρακινώντας τους επισκέπτες να ερμηνεύσουν το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".