Ο Louis Barthélemy ανασυνθέτει τις αρχαίες τελετουργικές πάλης του Ντακάρ

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ανακοινώνει το φθινοπωρινό της πρόγραμμα με την έκθεση «The Wrestlers».

Louis Barthelemy ADMONITION CROSS HOLD. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 100x97cm ©ZoumboulakisGalleries ©ZoumboulakisGalleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ανοίγει το φθινοπωρινό πρόγραμμά της με την παρουσίαση της έκθεσης "The Wrestlers” (Παλαιστές), του Louis Barthélemy. Η έκθεση παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Musée Théodore Monod d’art africain στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Ο Γάλλος σχεδιαστής και καλλιτέχνης βρέθηκε το 2020 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας -στο Ντακάρ. Εκεί, έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται ως άθλημα έως σήμερα. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους που συνοδεύονταν από γυναικεία χορωδία. Παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκε σειρά από χρωματιστά υφάσματα.
Πρόθεσή του, να τα ξαναδουλέψει με τη βοήθεια των συνεργατών τεχνιτών του στο Κάιρο της Αιγύπτου (γνωστοί για την τεχνική τους στις ταπισερί Khayamiya), ράβοντας και ανασυνθέτοντας εικόνες πάλης και αφηγούμενος έτσι την ιστορία του στο Ντακάρ. Τα υφάσματα και οι κλωστές έγιναν μοναδικός τρόπος να αναδείξει την κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της πάλης.

Louis Barthelemy The Wrestlers Photo Metal Print. 50x40 ©ZoumboulakisGalleries
©ZoumboulakisGalleries
Louis Barthelemy The Wrestlers Photo Metal Print. 50x40 ©ZoumboulakisGalleries

Ο Barthélemy, έχοντας γνώση των υφασμάτων που χρησιμοποιούν για την κατασκευή τεντών στην Αίγυπτο, εμπνεόμενος από τα υφάσματα διαφορετικών εποχών στα μουσεία Αφρικανικής και Αιγυπτιακής τέχνης και παρακινούμενος από την εμπειρία αυτού του παλαιότατου αθλήματος της Σενεγάλης, δημιούργησε μια φανταστική εικονογραφημένη χορογραφία που αποδίδει όχι μόνο τη μαγεία των σωμάτων αλλά και τη μαγεία του υφάσματος. Αφαιρετικά και γεμάτα χρώμα, τα σώματά του συμπλέκονται δημιουργώντας τις ιδιαίτερης αισθητικής ταπισερί. Τα έργα του γίνονται το μέσο για τον εικαστικό να αναδείξει την συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, αλλά δίνουν και τη δυνατότητα να προβληθεί το σπουδαίο έργο ειδικευμένων τεχνιτών που ακολουθούν και εκσυγχρονίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές.

Louis Barthelemy CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries
©ZoumboulakisGalleries
Louis Barthelemy CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries

Εγκαίνια: 8/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 8/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ, Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Louis Barthelemy ADMONITION CROSS HOLD. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 100x97cm ©ZoumboulakisGalleries

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/3)

Πρότζεκτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φωνητικοί βοηθοί με ανθρώπινη υπόσταση και ό,τι θα δούμε στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως", θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Η παλλόμενη σκηνή τέχνης της Κυψέλης, μέσα από τους ανεξάρτητους χώρους, τα εργαστήρια και τους δημιουργούς τους

Γιατί οι νέοι καλλιτέχνες και οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης επιλέγουν την Κυψέλη; Πώς επιβιώνει και στηρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός χώρος πολιτισμού; Καλλιτέχνες και ιδρυτές χώρων πολιτισμού μιλούν στο αθηνόραμα.

7 νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Ίκαρος

Επτά νέα βιβλία που κυκλοφορούν προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Παρατείνονται οι περιοδικές εκθέσεις του Επιγραφικού Μουσείου

Ανάμεσά τους και η έκθεση "Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα", η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου.