Ο Louis Barthélemy ανασυνθέτει τις αρχαίες τελετουργικές πάλης του Ντακάρ

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ανακοινώνει το φθινοπωρινό της πρόγραμμα με την έκθεση «The Wrestlers».

Louis Barthelemy ADMONITION CROSS HOLD. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 100x97cm ©ZoumboulakisGalleries ©ZoumboulakisGalleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ανοίγει το φθινοπωρινό πρόγραμμά της με την παρουσίαση της έκθεσης "The Wrestlers” (Παλαιστές), του Louis Barthélemy. Η έκθεση παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Musée Théodore Monod d’art africain στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Ο Γάλλος σχεδιαστής και καλλιτέχνης βρέθηκε το 2020 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας -στο Ντακάρ. Εκεί, έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται ως άθλημα έως σήμερα. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους που συνοδεύονταν από γυναικεία χορωδία. Παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκε σειρά από χρωματιστά υφάσματα.
Πρόθεσή του, να τα ξαναδουλέψει με τη βοήθεια των συνεργατών τεχνιτών του στο Κάιρο της Αιγύπτου (γνωστοί για την τεχνική τους στις ταπισερί Khayamiya), ράβοντας και ανασυνθέτοντας εικόνες πάλης και αφηγούμενος έτσι την ιστορία του στο Ντακάρ. Τα υφάσματα και οι κλωστές έγιναν μοναδικός τρόπος να αναδείξει την κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της πάλης.

Louis Barthelemy The Wrestlers Photo Metal Print. 50x40 ©ZoumboulakisGalleries
©ZoumboulakisGalleries
Louis Barthelemy The Wrestlers Photo Metal Print. 50x40 ©ZoumboulakisGalleries

Ο Barthélemy, έχοντας γνώση των υφασμάτων που χρησιμοποιούν για την κατασκευή τεντών στην Αίγυπτο, εμπνεόμενος από τα υφάσματα διαφορετικών εποχών στα μουσεία Αφρικανικής και Αιγυπτιακής τέχνης και παρακινούμενος από την εμπειρία αυτού του παλαιότατου αθλήματος της Σενεγάλης, δημιούργησε μια φανταστική εικονογραφημένη χορογραφία που αποδίδει όχι μόνο τη μαγεία των σωμάτων αλλά και τη μαγεία του υφάσματος. Αφαιρετικά και γεμάτα χρώμα, τα σώματά του συμπλέκονται δημιουργώντας τις ιδιαίτερης αισθητικής ταπισερί. Τα έργα του γίνονται το μέσο για τον εικαστικό να αναδείξει την συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, αλλά δίνουν και τη δυνατότητα να προβληθεί το σπουδαίο έργο ειδικευμένων τεχνιτών που ακολουθούν και εκσυγχρονίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές.

Louis Barthelemy CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries
©ZoumboulakisGalleries
Louis Barthelemy CORPS À CORPS MÊLÉE. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 129x90cm ©ZoumboulakisGalleries

Εγκαίνια: 8/9 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 8/9-1/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ, Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Louis Barthelemy ADMONITION CROSS HOLD. Appliquéd and hand embroidered bazins on cotton canvas (2021). 100x97cm ©ZoumboulakisGalleries

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/08/2022

Μια ομάδα εικαστικών υφαίνουν την ιστορία της θάλασσας

Η έκθεση "μοίρα μου… ΘΑΛΑΣΣΑ" παρουσιάζεται στο νησί της Άνδρου και περιλαμβάνει έργα που εξυμνούν το στοιχείο του νερού, τις ελληνικές θάλασσες και την σχέση τους με τους τόπους που "αγκαλιάζουν".

Έναρξη σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Πολεμικού Μουσείου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη δρομολογείται η ένταξη των έργων στο νέο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μεταμόρφωση του ιστορικού μουσείου σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού.

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες επανεξετάζουν τη μορφή του Εύζωνα

Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο παρουσιάζει το "Evzonas Project" προβάλλοντας την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη πάνω στη συμβολική μορφή του τσολιά.

Ταξιδέψτε στο pop art κινηματογραφικό σύμπαν του Luca Valentini

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο "The Fame Game " εγκαινιάζεται στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Τι έρχεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη;

Όλες οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πρόκειται να δούμε μετά το καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη.

Παράταση της έκθεσης "Deus ex machina" στην Επίδαυρο

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου με την Imagine Visual Arts στον χώρο του Xenia Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.