Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με θέμα το περιβάλλον στην Τήλο

Η οραματική πρωτοβουλία που ανέλαβε το φετινό καλοκαίρι ο οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) μέρα με τη μέρα παίρνει σάρκα και οστά.

Εναέρια άποψη του Κέντρου Κυκλικής Καινοτομίας του Just Go Zero Tilos © Polygreen

Η ακριτική Τήλος όχι μόνο έχει γίνει το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα χάρη στο πρόγραμμα Just Go Zero Tilos του περιβαλλοντικού ομίλου Polygreen, αλλά ταυτόχρονα συνιστά πια το εργαστήρι που αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα μπορεί να γίνει το όχημα εκείνο που θα ευαισθητοποιήσει και θα προσφέρει χειροπιαστές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητήματα που μας αφορούν όλους άμεσα. 

Λεπτομέρεια από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας των The New Raw στο πλαίσιο του PCAI Tilos Artist Residency,
© PCAI
Λεπτομέρεια από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας των The New Raw στο πλαίσιο του PCAI Tilos Artist Residency

Το δημιουργικό και διαθεματικό έργο των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και designers, Hypercomf και The New Raw αντίστοιχα, βασίζεται στην έρευνα, τον σχεδιασμό, τη μεθοδολογία και την εκπαίδευση. Οι πρώτοι έχουν επιλέξει να εξερευνήσουν στο PCAI Tilos Artist Residency το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας μέσω της επαναχρησιμοποίησης υλικών όπως ρούχα και υφάσματα, υλικά που βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργικής πρακτικής τους. Οι δεύτεροι, έχοντας ως κεντρικό άξονα τη βιωσιμότητα, μελετούν τις δυνατότητες αναμόρφωσης αντικειμένων και υλικών προς απόρριψη, πραγματοποιώντας τακτικές επισκέψεις στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου βρίσκονται η αλυσίδα διαχείρισης και το σύστημα διαλογής της Polygreen.

Καθ' όλο το διάστημα του καλοκαιριού και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας προγραμματίζονται συναντήσεις και δράσεις με την τοπική κοινότητα, η οποία δείχνει ήδη να έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το πρωτότυπο εγχείρημα. Μέσα από οpen studio days οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς κάτι το περιττό μπορεί να πάρει νέα μορφή και να αποκτήσει αξία μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους κατοίκους, τα παιδιά αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο. Μέσω αυτών οι καλλιτέχνες θα επιδιώξουν την κατανόηση των οικολογικών ζητημάτων επιστρατεύοντας τις δημιουργικές δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει η τέχνη, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια σφαιρική προσέγγιση της τέχνης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. 

O ιδρυτής και διευθυντής του PCAI και CEO της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σημειώνει: "Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς η τέχνη γίνεται επιστέγασμα τoυ ολοκληρωμένου προγράμματος κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που έχουμε αναπτύξει και το οποίο εφαρμόζεται ήδη με πρωτοφανή επιτυχία στο νησί της Τήλου". Η καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI και επιμελήτρια του residency, Κίκα Κυριακάκου, αναφέρει: "Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών είναι να διερευνήσουμε πιθανές περιβαλλοντικές λύσεις με όχημα τη σύγχρονη τέχνη και το design, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Τήλου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.