Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με θέμα το περιβάλλον στην Τήλο

Η οραματική πρωτοβουλία που ανέλαβε το φετινό καλοκαίρι ο οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) μέρα με τη μέρα παίρνει σάρκα και οστά.

Εναέρια άποψη του Κέντρου Κυκλικής Καινοτομίας του Just Go Zero Tilos © Polygreen

Η ακριτική Τήλος όχι μόνο έχει γίνει το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα χάρη στο πρόγραμμα Just Go Zero Tilos του περιβαλλοντικού ομίλου Polygreen, αλλά ταυτόχρονα συνιστά πια το εργαστήρι που αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα μπορεί να γίνει το όχημα εκείνο που θα ευαισθητοποιήσει και θα προσφέρει χειροπιαστές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητήματα που μας αφορούν όλους άμεσα. 

Λεπτομέρεια από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας των The New Raw στο πλαίσιο του PCAI Tilos Artist Residency,
© PCAI
Λεπτομέρεια από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας των The New Raw στο πλαίσιο του PCAI Tilos Artist Residency

Το δημιουργικό και διαθεματικό έργο των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και designers, Hypercomf και The New Raw αντίστοιχα, βασίζεται στην έρευνα, τον σχεδιασμό, τη μεθοδολογία και την εκπαίδευση. Οι πρώτοι έχουν επιλέξει να εξερευνήσουν στο PCAI Tilos Artist Residency το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας μέσω της επαναχρησιμοποίησης υλικών όπως ρούχα και υφάσματα, υλικά που βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργικής πρακτικής τους. Οι δεύτεροι, έχοντας ως κεντρικό άξονα τη βιωσιμότητα, μελετούν τις δυνατότητες αναμόρφωσης αντικειμένων και υλικών προς απόρριψη, πραγματοποιώντας τακτικές επισκέψεις στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου, όπου βρίσκονται η αλυσίδα διαχείρισης και το σύστημα διαλογής της Polygreen.

Καθ' όλο το διάστημα του καλοκαιριού και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας προγραμματίζονται συναντήσεις και δράσεις με την τοπική κοινότητα, η οποία δείχνει ήδη να έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το πρωτότυπο εγχείρημα. Μέσα από οpen studio days οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς κάτι το περιττό μπορεί να πάρει νέα μορφή και να αποκτήσει αξία μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους κατοίκους, τα παιδιά αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο. Μέσω αυτών οι καλλιτέχνες θα επιδιώξουν την κατανόηση των οικολογικών ζητημάτων επιστρατεύοντας τις δημιουργικές δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει η τέχνη, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια σφαιρική προσέγγιση της τέχνης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. 

O ιδρυτής και διευθυντής του PCAI και CEO της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σημειώνει: "Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς η τέχνη γίνεται επιστέγασμα τoυ ολοκληρωμένου προγράμματος κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που έχουμε αναπτύξει και το οποίο εφαρμόζεται ήδη με πρωτοφανή επιτυχία στο νησί της Τήλου". Η καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI και επιμελήτρια του residency, Κίκα Κυριακάκου, αναφέρει: "Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών είναι να διερευνήσουμε πιθανές περιβαλλοντικές λύσεις με όχημα τη σύγχρονη τέχνη και το design, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Τήλου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
30/01/2023

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.