Καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη

3+1 μοναδικές εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε στην πόλη.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού @Giangos Athanasopoulos

Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει δυναμικά και κατά τους θερινούς μήνες να προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις τέχνης

Στον χώρο της Πειραιώς 138 θα στεγάζεται μέχρι και τις 24 Ιουλίου το Athens Photo Festival. 90 καλλιτέχνες από 28 χώρες θα γεμίσουν με τις φωτογραφίες τους τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα των εκθεσιακών χώρων του μουσείου. Mε εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. Δράσεις και πρωτοβουλίες (όπως Artist TalksLabs και Performances) θα πλαισιώνουν την έκθεση, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο πολιτιστικό αποτέλεσμα. (Εισιτήρια στα 8€ και στα 10€. Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10π.μ.- 6μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο: 10π.μ.- 10μ.μ)

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και την έκθεση "Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα" στην Πινακοθήκη Γκίκα. Μέχρι τις 30 Ιουλίου, οι επισκέπτες κι οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μέσα από αφίσες έργων, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, το δίκτυο της πολιτισμικής παρακαταθήκης που άφησε ο μεγάλος δημιουργός, στον οποίο έχει αφιερωθεί το λογοτεχνικό έτος 2022. (Εισιτήρια στα 7€ και στα 9€. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10π.μ. - 6μ.μ).

Μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στον γεμάτο ελληνικό φως κόσμο του εικαστικού John Craxton (1922-2009). Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, το Μουσείο υποδέχεται μία περιοδεύουσα έκθεση με 90 έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά. Κεντρικό, μάλιστα, έκθεμα αποτελεί η εμπνευσμένη από την κρητική υφαντουργία ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης", με το επιβλητικό της μέγεθος. Συνολικά, από τα χαρακτικά, τα σχέδια, τα τοπία και τα πορτρέτα, έως τις φωτογραφίες και τα προσωπικά του αντικείμενα, ο Craxton φανερώνει με κάθε τρόπο ότι βρήκε στην Ελλάδα μία "γη της Επαγγελίας", ότι ήταν πράγματι μία "ελληνική ψυχή". (Εισιτήρια στα 6€ και τα 8€. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10π.μ. - 6μ.μ.).

Και για το τέλος, μία ενδιαφέρουσα έκθεση θα λάβει χώρα στον απρόσμενο χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών υπό τον τίτλο "Travel Through Time in Blue with the Benaki Museum". Συγκεκριμένα, εντός του Αεροδρομίου και στους Χώρους Παραλαβής Αποσκευών από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν θα κάνουν κι άλλο ένα ταξίδι μέσα στα χρώματα αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα και του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στο tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Travel through Time in Blue with the Benaki Museum

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η έκθεση παρουσιάζει έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη στα οποία κυριαρχεί το χρώμα μπλε. Από τον καθαρό ουρανό έως τη βαθιά θάλασσα, όλες οι αποχρώσεις του μπλε παρουσιάζονται μέσα από ένα ταξίδι από τον 1ο έως τον 21ο αιώνα. Πρωταγωνιστούν έργα δημιουργών και καλλιτεχνών τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

John Craxton. Μια ελληνική ψυχή

  • Εικαστικά

90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του John Craxton: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Κατά τα σχεδόν δέκα ανήσυχα χρόνια εξορίας του, μετά το πραξικόπημα του 1967, ο καλλιτέχνης ταξίδεψε στο Εδιμβούργο προκειμένου να σχεδιάσει και να επιβλέψει τη δημιουργία μιας ταπισερί που απέτινε φόρο τιμής στην παραδοσιακή κρητική υφαντουργία και στη μυθολογία, το κλίμα, τα τοπία και τον αισθησιασμό της Ελλάδας. Η ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης" θα ταξιδέψει για πρώτη φορά από τη Σκοτία στην Ελλάδα και θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης.

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.