Καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη

3+1 μοναδικές εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε στην πόλη.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού @Giangos Athanasopoulos

Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει δυναμικά και κατά τους θερινούς μήνες να προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις τέχνης

Στον χώρο της Πειραιώς 138 θα στεγάζεται μέχρι και τις 24 Ιουλίου το Athens Photo Festival. 90 καλλιτέχνες από 28 χώρες θα γεμίσουν με τις φωτογραφίες τους τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα των εκθεσιακών χώρων του μουσείου. Mε εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. Δράσεις και πρωτοβουλίες (όπως Artist TalksLabs και Performances) θα πλαισιώνουν την έκθεση, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο πολιτιστικό αποτέλεσμα. (Εισιτήρια στα 8€ και στα 10€. Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10π.μ.- 6μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο: 10π.μ.- 10μ.μ)

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και την έκθεση "Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα" στην Πινακοθήκη Γκίκα. Μέχρι τις 30 Ιουλίου, οι επισκέπτες κι οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μέσα από αφίσες έργων, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, το δίκτυο της πολιτισμικής παρακαταθήκης που άφησε ο μεγάλος δημιουργός, στον οποίο έχει αφιερωθεί το λογοτεχνικό έτος 2022. (Εισιτήρια στα 7€ και στα 9€. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10π.μ. - 6μ.μ).

Μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στον γεμάτο ελληνικό φως κόσμο του εικαστικού John Craxton (1922-2009). Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, το Μουσείο υποδέχεται μία περιοδεύουσα έκθεση με 90 έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά. Κεντρικό, μάλιστα, έκθεμα αποτελεί η εμπνευσμένη από την κρητική υφαντουργία ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης", με το επιβλητικό της μέγεθος. Συνολικά, από τα χαρακτικά, τα σχέδια, τα τοπία και τα πορτρέτα, έως τις φωτογραφίες και τα προσωπικά του αντικείμενα, ο Craxton φανερώνει με κάθε τρόπο ότι βρήκε στην Ελλάδα μία "γη της Επαγγελίας", ότι ήταν πράγματι μία "ελληνική ψυχή". (Εισιτήρια στα 6€ και τα 8€. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10π.μ. - 6μ.μ.).

Και για το τέλος, μία ενδιαφέρουσα έκθεση θα λάβει χώρα στον απρόσμενο χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών υπό τον τίτλο "Travel Through Time in Blue with the Benaki Museum". Συγκεκριμένα, εντός του Αεροδρομίου και στους Χώρους Παραλαβής Αποσκευών από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν θα κάνουν κι άλλο ένα ταξίδι μέσα στα χρώματα αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα και του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στο tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Περισσότερες πληροφορίες

Travel through Time in Blue with the Benaki Museum

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η έκθεση παρουσιάζει έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη στα οποία κυριαρχεί το χρώμα μπλε. Από τον καθαρό ουρανό έως τη βαθιά θάλασσα, όλες οι αποχρώσεις του μπλε παρουσιάζονται μέσα από ένα ταξίδι από τον 1ο έως τον 21ο αιώνα. Πρωταγωνιστούν έργα δημιουργών και καλλιτεχνών τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

John Craxton. Μια ελληνική ψυχή

  • Μεικτά Μέσα

90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του John Craxton: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Κατά τα σχεδόν δέκα ανήσυχα χρόνια εξορίας του, μετά το πραξικόπημα του 1967, ο καλλιτέχνης ταξίδεψε στο Εδιμβούργο προκειμένου να σχεδιάσει και να επιβλέψει τη δημιουργία μιας ταπισερί που απέτινε φόρο τιμής στην παραδοσιακή κρητική υφαντουργία και στη μυθολογία, το κλίμα, τα τοπία και τον αισθησιασμό της Ελλάδας. Η ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης" θα ταξιδέψει για πρώτη φορά από τη Σκοτία στην Ελλάδα και θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης.

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.