Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (11-17/7)

Τα στοιχεία της φύσης πρωταγωνιστούν στις καλλιτεχνικές συνθέσεις που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στην πόλη.

Blanc Days Ο Εραστής της Νύχτας, ‘’Βραδινό Μπάνιο’’, 60x80 cm, ακρυλικά, spray και μαρκαδόροι σε καμβά

Blanc Days

18 καλλιτέχνες εξετάζουν τους συμβολισμούς του λευκού καμβά, κάνοντας ένα statement για τη σημασία του λευκού χρώματος, που σε χώρες της Ανατολής και συγκεκριμένα στους Ασιατικούς πολιτισμούς, χαρακτηρίζεται ως πένθιμο. Το χρώμα πρωταγωνιστεί στις συνθέσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αποτελώντας την κυρίαρχη έμπνευση για τη ζωγραφική δημιουργία. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Αϊβαλιώτου, Έλενα Αρσενίδου, Νίκος Βασιλειάδης, Καδιανή Βελιγραντάκη, Ειρήνη Βέρρου, Ηλίας Βιτσεντζάτος, Μαρία Βλασερού, Αλέξανδρος Βούτσας, Ελισάβετ Διονυσίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ντιάνα Ζερβάκη, Καρολίνα Κολιοπούλου, Κώστας Λαλές, Ο Εραστής της Νύχτας, Παρασκευάς Παπαδόπουλος, Ελένη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου

Εγκαίνια: 12/7 (7-10 μ.μ.)

Info: Art Zone 42 | 12-30/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα

Σπύρος Παπαλουκάς,Μακέτα βίλλας Καμπά,Σούνιο,Λάδι σε χαρτί,13,5x20 εκ,Συλλογή Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη
Σπύρος Παπαλουκάς, Μακέτα βίλλας Καμπά, Σούνιο. Λάδι σε χαρτί,13,5x20 εκ, Συλλογή Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη

Ο Σπύρος Παπαλουκάς, καθόλη τη διάρκεια της ζωγραφικής του πορείας, δεν έπαψε να προβληματίζεται και να προσπαθεί να ερμηνεύσει το μοντέρνο, μέσα από τα δεδομένα της ελληνικής παράδοσης, στοιχεία της οποίας χρησιμοποιούσε για να αναδείξει και να κατανοήσει τη σύγχρονη τέχνη. Μέσα από ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στα έργα του ζωγράφου, από τις πρώτες του δημιουργίες έως τα τελευταία έργα, ανακαλύπτουμε τη μεθοδικότητα και τον τρόπο έκφρασης του Παπαλουκά.

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 12/7-16/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος: €7, Μειωμένο €4

You Keep Going Through It, I’m Just Coming Back From It

Deborah Segun, Third Wheeling, 2022, acrylic on canvas, 158 x 139 cm.
Deborah Segun, Third Wheeling, 2022, acrylic on canvas, 158 x 139 cm.

Η Deborah Segun πήρε τον τίτλο της έκθεσης από τη χιουμοριστική προσέγγιση ενός Νιγηριανού κωμικού, ο οποίος μιλούσε για τις ανθρώπινες εμπειρίες. Στα έργα της, εξερευνά, όπως είχε κάνει στη σειρά "How to fall in love", την ιδέα της προσωπικής ανάπτυξης μέσα από τις βιωμένες μας εμπειρίες. Εντάσσοντας στις αφηγήσεις προσωπικές της αναμνήσεις, μελετά το γυναικείο σώμα και τη μετάβαση αυτού από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Δίνει έμφαση στο χρώμα και τη φόρμα των συνθέσεων με στόχο να απεικονίσει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η γυναικεία μορφή προβάλλονταν ανά τα χρόνια στην τέχνη, την ιστορία, αλλά και τα σύγχρονα κείμενα.

Εγκαίνια: 14/7 (7-10 μ.μ)

Info: The Breeder | 14/7-31/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Moon as My Mirror

Corrine Slade, Pop, 2022, oil on canvas, 66.04 x 59.69 cm
Corrine Slade, Pop, 2022, oil on canvas, 66.04 x 59.69 cm

Οι λεπτομερείς και πολύχρωμες συνθέσεις της Corrine Slade αναπτύσσουν νέες οικο-φεμινιστικές αναγνώσεις, μέσα στις οποίες η καλλιτέχνιδα σχεδιάζει πρωταγωνίστριες τοποθετώντας τες σε διαφορετικά σκηνικά, πλαισιωμένα από χλωρίδα και πανίδα. Ποπ κουλτούρα, φυσικό περιβάλλον, μύθοι, καλλιτεχνικά ρεύματα και η ιστορία της τέχνης διαπλέκονται και καλούν τον θεατή να ερμηνεύσει τους συμβολισμούς των οπτικών αφηγήσεων. Φρούτα, λουλούδια, φυτά, καθώς και το φεγγάρι, είναι σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την αφθονία και τη γονιμότητα. Μαύρες γυναίκες, είτε μοναχικές ή σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, κυριαρχούν στα ζωγραφισμένα περιβάλλοντα και μας μεταδίδουν μία αίσθηση προστασίας, ενώ αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για αυτοστοχασμό και εξερεύνηση των ερμηνειών των έργων.

Εγκαίνια: 14/7 (7-10 μ.μ)

Info: The Breeder | 14/7-31/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Hawk Shank Redemption

the hawk shank redemption έκθεση

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή είναι ένα υβριδικής μορφής έργο που ακροβατεί στα όρια της εικαστικής επιμέλειας, της ζωγραφικής και της performance. Τα έργα αποτελούνται από συνθέσεις με βελούδινα κυρίως υφάσματα, μέσα στα οποία άνθρωποι και γεράκια συνυπάρχουν. Η περφόρμανς που παρουσιάζεται σε ένα καφέ (ή γενικότερα έναν χώρο κοινωνικών συναντήσεων, θα λέγαμε) συνομιλεί με τα ζωγραφισμένα πανιά όπου πρωταγωνιστούν ανθρωπόμορφα γεράκια που περικυκλώνουν το θήραμά τους. Η Σφυρά θέτει το ερώτημα αν εν τέλει εμείς μπορούμε να απελευθερωθούμε από τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό κύκλο, και ποιο θα είναι άραγε το τίμημα αυτής της απόδρασης.

Εγκαίνια: 11/7 (7–10.30 μ.μ.)

Info: "ΜΙΜΗ" - Daily Bar – Café (Nαούσης 24, Βοτανικός) | 11/7-15/8 | Είσοδος ελεύθερη

Fire in the lake

Η Ελένη Μυλωνά την ώρα της εγκατάστασης του Fire in the Lake
Η Ελένη Μυλωνά την ώρα της εγκατάστασης του Fire in the Lake

Το "Fire in the Lake” πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2022 και επιλέχθηκε για επίσημη συμμετοχή στο "Vaasa International Wildlife Film Festival" στη Φιλανδία και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους &"short to the point" στη Βουδαπέστη. Η ιδέα για την εγκατάσταση προέκυψε μετά από επίσκεψη της καλλιτέχνιδας σε μια παραλία, όπου αντίκρισε παράξενα αντικείμενα να επιπλέουν στη θάλασσα. Από αυτά που ανέσυρε, εντόπισε θραύσματα καμένου ξύλου, ενώ ένας παχύρευστος πολτός, μια μαύρη άμμος, επέπλεε και σκέπαζε το νερό. Αυτή η εικόνα βιντεογραφήθηκε και αφού η Μυλωνά σύλλεξε σακιά με τη μαύρη άμμο, κουκουνάρια, κλαριά και διάφορα άλλα αποτεφρωμένα αντικείμενα, τα μετέφερε στο εργαστήριό της, όπου τα επεξεργάστηκε και δημιούργησε μια μαντάλα, ένα αφιέρωμα για τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που μαστίζουν τον πλανήτη.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 14–29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

36 και σήμερα

Ξενής Σαχίνης 36 και σήμερα
©Ξενής Σαχίνης

O Ξενής Σαχίνης, Καθηγητής του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, φιλοτέχνησε ζωγραφικά έργα πάνω σε ξύλο, έχοντας ως έμπνευση τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη "Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο… αδελφάκι του ήλιου" από την συλλογή ποιημάτων "Ήλιος ο Πρώτος". Ο καλλιτέχνης μελέτησε τον ρόλο του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία, διαχωρίζοντάς το από τις ήδη γνωστές εκφραστικές φόρμες που σχετίζονται με τη διαχείριση του ξύλου. Εκτός από αιχμηρά εργαλεία κοπής, για τη δημιουργία των έργων χρησιμοποιήθηκαν και ηλεκτρικά περιστροφικά με σκοπό η γραφή να είναι πιο απελευθερωμένη και η ξυλογραφία να παρουσιάζεται ως μία πιο καινοτόμα οπτική και αισθητική. Βάσει αυτού του σκεπτικού, προέκευψαν σειρές Φυλακίων, όπου καταργήθηκε η εν σειρά εκτύπωση, αν και υπάρχει μέσω ειδώλων σε κάτοπτρα και μέσω κάθετων προβολών των χαράξεων, με την ύπαρξη φωτοσκιάσεων. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται αυτοπροσωπογραφίες με κοινωνικό και αυτοσαρκαστικό ύφος.

Εγκαίνια: 14/7 (6-11 μ.μ.)

Info: Art Appel Gallery | 14-7- 6/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Όταν απλώσουν τα κύματα... θα μπω ξανά να κολυμπήσω

Γιώργος Κεβρεκίδης Into the Blue XV 40x5cm, Oil painting (2022)
Γιώργος Κεβρεκίδης, Into the Blue XV 40x5cm, Oil painting (2022)

Τι σχέση μπορεί να έχει το ανθρώπινο σώμα με το στοιχείο του νερού; Αυτό ακριβώς προσπαθεί να απαντήσει ο Γιώργος Κεβρεκίδης, ζωγραφίζοντας ανθρώπινες μορφές μέσα στο νερό και τονίζοντας την αέναη σχέση του υλικού και του άυλου, της πραγματικότητας και της φαντασίας, της θύμησης και του νόστου. Ο καλλιτέχνης "ξαναβουτά" στην παιδική του ηλικία και αποτυπώνει στον καμβά αναμνήσεις που σχετίζονται με την πρώτη αίσθηση απελευθέρωσης που προσφέρει η προ-εφηβική ηλικία. Οι φιγούρες των συνθέσεων άλλοτε κυριαρχούν στην αφήγηση και άλλοτε αχνοφαίνονται σαν σκιές μέσα στο νερό, με τη θάλασσα να απεικονίζεται πότε ήρεμη και πότε ταραχώδης.

Εγκαίνια: 14/7 (8.30 μ.μ.)

Info: Genesis | 14-29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.

Flower Power

Ντορίνα Μάλλιου Flower Power
Ντορίνα Μάλλιου

Σύμβολα του έρωτα, της ελπίδας, της ομορφιάς και της ζωής, τα λουλούδια έχουν γίνει γλυπτά, στοιχεία ζωγραφικών πινάκων, πρωταγωνιστές σε φωτογραφίες αλλά και διάφορες άλλες μορφές τέχνης. Οι καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης, μιμούμενοι προκατόχους τους όπως τον Βαν Γκονγκ, τη Georgia O’ Keeffe και τον Γούρχολ, δημιουργούν τα δικά τους λουλούδια και μας μεταφέρουν στον σαγηνευτικό τους κόσμο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Blanka Amezkua, Δήμητρα Γούναρη, Piyi Wong, Jane Grover, Κυβέλη Ζαχαρίου, Βασιλική Κανέλλου, Mary Cox, Λυδία Κοντιζά, Νίνα Κοταμανίδου, Ντορίνα Μάλλιου, Ines Benaki, Ειρήνη Μώρου, Δέσποινα Πανταζή, Geeta Roopnarine, Χριστίνα- Σύλβια Σημαντήρα, Νίκος Σιαλακάς, Μάριος Τριχάς, Σταυρούλα Χαντζή. 

Εγκαίνια: 14/7 (6 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 14-27/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.