Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση «History of Absence» φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

Malvina Panagiotidis The wings keep spreading and yet are never wings, copper, dimensions variable, 2022, commissioned by contemporary art centre 40mcube (Rennes) in collaboration with Callirhoë

Ολοκληρώνοντας ακόμα ένα ετήσιο, διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα, το AMA House στεγάζει στο εμβληματικό "Αναργύρειο & Κοργιαλένιο" –πρώην οικοτροφείο αρρένων – στις Σπέτσες την έκθεση History of Absence σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη. Στην έκθεση συμμετέχουν με νέα έργα τους η Agata Ingarden, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη και η Chloé Royer.

Συνεχίζοντας στο ίδιο γενικό πλαίσιο που τέθηκε από την περσινή έκθεση του προγράμματος, με τίτλο: Tactile Ghost η οποία παρουσίασε έργα της Εύας Παπαμαργαρίτη και του Μάριου Σταμάτη, το φετινό ερευνητικό πρόγραμμα της έκθεσης οργανώνει μια εναλλακτική ιστορική σπουδή που αναφέρεται σε τοπικές αφηγήσεις και μικρές εναλλακτικές κοσμολογίες. Σε μόνιμο διάλογο με το τοπικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, το History of Absence επιχειρεί να ανιχνεύσει σκοτεινές πτυχές της Ιστορίας, διερευνώντας τρόπους αποδόμησης κυρίαρχων αφηγήσεων.

Malvina Pnagiotidis Where the stream divides I, blown glass, paraffin wax, pigment, wick, metal, 220 x 124 x 115 cm, 2019, courtesy of the artist and Rodeo Gallery
Malvina Pnagiotidis Where the stream divides I, blown glass, paraffin wax, pigment, wick, metal, 220 x 124 x 115 cm, 2019, courtesy of the artist and Rodeo Gallery

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους, τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τη Μέδουσα.

Εγκαίνια: 9/7 (7-10 μ.μ.)

Info: Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες | 9/7-11/9 

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Malvina Panagiotidis The wings keep spreading and yet are never wings, copper, dimensions variable, 2022, commissioned by contemporary art centre 40mcube (Rennes) in collaboration with Callirhoë

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024"

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί τάσεις, επηρεάζει και εμπνέει σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2023 από τον Δήμο Αθηναίων

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε συγγραφείς ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.