Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (4-10/7)

Καλλιτεχνικά έργα σε τρένα, αφιερώματα σε σημαντικές Ελληνίδες και όλες οι εκθέσεις που θα δούμε στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

ΕΚ-Πατρίδες Κωνσταντίνος Κόντος 'Μαύρο Τετράγωνο'

ΕΚ-Πατρίδες

Εικαστικά, χορογραφία και μουσική ενώνουν τις δουλειές μιας ομάδας 17 καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι εμπνέονται από τον σιδηροδρομικό χαρακτήρα του Τρένου στο Ρουφ και αναπτύσσουν ένα διάλογο με τον χώρο, μέσω των έργων τους. Έννοιες συνδεδεμένες με την σύγχρονη εποχή όπως η μετανάστευση, η μετακίνηση, η προσφυγιά, το ταξίδι, η επιστροφή, η ελευθερία και πολλές άλλες προσεγγίζονται καλλιτεχνικά και συσχετίζονται με το ζήτημα του ξεριζωμού και ειδικά του μικρασιατικού. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, με το μεταναστευτικό ζήτημα να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα από την έκθεση, οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν λύσεις έχοντας ως βάση τον άνθρωπο και την ελπίδα για αλλαγή και αναβίωση.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νατάσσα Αγγελάκη, Νίκη Αθανασοπούλου, Μαρία Γαβριήλ, Ελεάννα Δεμερτζή, Μαριάννα Μπέη, Υακίνθη Μετζικώφ, Αγάπη Μυρσοδέλη, Νίκος Ορχάνι, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Ελευθερία Παπαδουράκη, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Σταυρουλάκη, Αθηνά Μισεγιάννη, Ελένη Νικολάου, Στένια Παρασκευά, Κρίστι Γρηγορίου – Βασιλειάδη, Κωνσταντίνος Κόντος, Αγγελική Λόη

Info: Τρένο στο Ρουφ | 7-27 Ιουλίου | Τρ.-Κυρ.: 8-11 μ.μ | Είσοδος Ελεύθερη | Απαραίτητη η κράτηση για τις χορευτικές performances εδώ

BFFEAE

BFFEAE Πινακοθήκη Λασκαρίδου

Σημείο έναρξης της εικαστικής έκθεσης αποτελεί το κομβικό για την ελληνική ιστορία της τέχνης γεγονός το 1906: η ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου και η πολεμική ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής "Εφημερίδος" κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Θάλεια Φλωρά-Καραβία πραγματοποιούν μια κοινή έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Το έργο τούς οδήγησε σε αναγνώριση ως επαγγελματίες δημιουργούς, πράγμα ρηξικέλευθο για τα τότε κοινωνικά δεδομένα. Τώρα, η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" καλεί μια ομάδα καλλιτεχνίδων να εξετάσουν το θέμα της γυναικείας φιλίας και συνεργασίας στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Οι performances των ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ και των Μαριλένα Αλιγιζάκη και Μάρω Μιχαλακάκου "Χείρες Αβραί" θα λάβουν χώρα την ημέρα των εγκαινίων μεταξύ 8-10 μ.μ.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: 2WO+1ΝΕ=2 | Μαριλένα Αλιγιζάκη & Μάρω Μιχαλακάκου | ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ | Μαρίνα Γιώτη & Κριστέλ Μακρή | COMOTIRIO | Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης | Flower Girls | Θεοδώρα Μαλάμου & Μυρτώ Ξανθοπούλου | Οι Νύφες του Μάλτεπε

Εγκαίνια: 5/7 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" | 5-10/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας

Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας

Γυναίκες από όλη την Ελλάδα ξαναπιάνουν κλωστή και βελόνα και επιστρέφουν στην πολύχρονη παράδοση της κεντητικής, μελετώντας όχι μόνο την ιστορία που είναι συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη τέχνη, αλλά και τους μύθους που την έχουν συντροφεύσει εδώ και πολλά χρόνια. 177 γυναίκες αφηγούνται ιστορίες θρυλικών Ελλήνων και Ελληνίδων που σημάδεψαν τη χώρα με το έργο τους, ενώ παράλληλα, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, η κεντητική εξελίσσεται και διαδίδεται ακόμη περισσότερο. Η έκθεση περιλαμβάνει 325 εργόχειρα κεντήματα της Συντροφιάς του Συλλογικού Κεντήματος.

Info: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων | έως 18/9 | Ώρες Λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Mohajer

Mohajer έκθεση

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή(και) ταξιδιώτης. Ίδια ονομασία έφερε και το πρότζεκτ που βρισκόταν στον χώρο που τώρα εδρεύει το ESTO Association. Η ιστορία του κτιρίου ξαναζωντανεύει, καθώς οι τωρινοί ιδιοκτήτες ήρθαν σε επαφή με άτομα που υπήρξαν στον χώρο και δημιουργούν ένα πρότζεκτ που παραμένει ανεπηρεάστο από την εκάστοτε κοινωνικοπολιτική συνθήκη της περιοχής. Η πολυμεσική εγκατάσταση "Mohajer" είναι ένα μιξ ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, ‘Bag Mohajer’ που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Ένα αφηγηματικό μέσο των αναμνήσεων από το κτίριο αλλά και τη γειτονιά των Εξαρχείων. 

Εγκαίνια: 6/7 (8 μ.μ.)

Info: ESTO Association | 6-10/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.