H Rodeo μεταμορφώνεται με δύο αντιπαραθετικές εκθέσεις

Ο Θανάσης Τότσικας και η Κούλα Σαββίδου παρουσιάζουν τα έργα τους στον χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική αντιπαράθεση μέσα από το περιεχόμενο των εκθέσεών τους.

Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022 ©Στάθης Μαμαλάκης

Για το καλοκαίρι του 2022, η Rodeo παρουσιάζει δύο ατομικές εκθέσεις στo διευρυμένo χώρο της γκαλερί: του Θανάση Τότσικα και της Κούλας Σαββίδου, δύο καλλιτεχνών που ανήκουν στην ίδια γενιά, με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο. Αυτή η αντιπαράθεση είναι το αποτέλεσμα μίας εις βάθος μελέτης του έργου του κάθε καλλιτέχνη.

Καθώς και οι δύο καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται ερμητικά και σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή η παρουσίαση σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς παρουσιάσεων σημαντικών μορφών που το έργο τους έχει σηματοδωτήσει τις κοινότητες που έχουν διαμορφωθεί γύρω τους, σαν "καλλιτέχνες καλλιτεχνών". Και όπως συμβαίνει συχνά, το πυκνό και σύνθετο έργο τους έχει παραμεληθεί.

Θανάσης Τότσικας έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΘΑΥΜΑΤΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Ο Θανάσης Τότσικας εργάζεται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ’70. Ενας σχεδόν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, που σχολιάζει την ανθρώπινη κατάσταση μέσω της γλυπτικής, του βίντεο, της ζωγραφικής, του ήχου και των δράσεων. Το έργο του τρέφεται από το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί, τα εξοχικά περίχωρα της πόλης του, της Λάρισας, στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και τρέφει τον υπόλοιπο κόσμο με τα μοναδικά σχηματικά και εννοιολογικά συμπεράσματά του. Ένα ανακατασκευασμένο γλυπτό ήχου, μεγάλης κλίμακας, δεσπόζει στο δεύτερο χώρο και γίνεται το φόντο για το σύμπλεγμα παλαιότερων και νεότερων έργων στην πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τη γκαλερί.

Κούλα Σαββίδου έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Περνώντας μέσα από μία τρύπα στον τοίχο, εισερχόμαστε στον κόσμο της Κούλας Σαββίδου, μίας ερημίτισσας καλλιτέχνιδος που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Αν και σπούδασε ζωγραφική, το κύριο μέσον της είναι η γλυπτική. Το έργο της "ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ" καθορίζεται από συνθέσεις υλικών που έχει βρει η ίδια μαζί με άλλα που σμιλεύει και δημιουργεί με γύψο, ξύλο και μέταλλο. Ως υπερρεαλίστρια, δημιουργεί μυθολογικά πλάσματα σε συμβολικούς σχηματισμούς που υπερβαίνουν τον χρόνο. Είναι τιμή μας να παρουσιάσουμε ένα σύνολο έργων από τη σειρά "Των μοναχικών διάβαση αδιάβατων μονοπατιών", η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’90, αποτελούμενη από μορφές, ακέραιες και εύθραυστες, μισές άνθρωποι και μισές πουλιά, σαν χαμένες ψυχές, εγκλωβισμένες στον αέναο κύκλο της ζωής.

Info: Rodeo | 19/6-3/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Rodeo Gallery

Πολυδεύκους 41, Άγιος Διονύσιος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.