H Rodeo μεταμορφώνεται με δύο αντιπαραθετικές εκθέσεις

Ο Θανάσης Τότσικας και η Κούλα Σαββίδου παρουσιάζουν τα έργα τους στον χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική αντιπαράθεση μέσα από το περιεχόμενο των εκθέσεών τους.

Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022 ©Στάθης Μαμαλάκης

Για το καλοκαίρι του 2022, η Rodeo παρουσιάζει δύο ατομικές εκθέσεις στo διευρυμένo χώρο της γκαλερί: του Θανάση Τότσικα και της Κούλας Σαββίδου, δύο καλλιτεχνών που ανήκουν στην ίδια γενιά, με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο. Αυτή η αντιπαράθεση είναι το αποτέλεσμα μίας εις βάθος μελέτης του έργου του κάθε καλλιτέχνη.

Καθώς και οι δύο καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται ερμητικά και σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή η παρουσίαση σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς παρουσιάσεων σημαντικών μορφών που το έργο τους έχει σηματοδωτήσει τις κοινότητες που έχουν διαμορφωθεί γύρω τους, σαν "καλλιτέχνες καλλιτεχνών". Και όπως συμβαίνει συχνά, το πυκνό και σύνθετο έργο τους έχει παραμεληθεί.

Θανάσης Τότσικας έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΘΑΥΜΑΤΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Ο Θανάσης Τότσικας εργάζεται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ’70. Ενας σχεδόν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, που σχολιάζει την ανθρώπινη κατάσταση μέσω της γλυπτικής, του βίντεο, της ζωγραφικής, του ήχου και των δράσεων. Το έργο του τρέφεται από το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί, τα εξοχικά περίχωρα της πόλης του, της Λάρισας, στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και τρέφει τον υπόλοιπο κόσμο με τα μοναδικά σχηματικά και εννοιολογικά συμπεράσματά του. Ένα ανακατασκευασμένο γλυπτό ήχου, μεγάλης κλίμακας, δεσπόζει στο δεύτερο χώρο και γίνεται το φόντο για το σύμπλεγμα παλαιότερων και νεότερων έργων στην πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τη γκαλερί.

Κούλα Σαββίδου έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Περνώντας μέσα από μία τρύπα στον τοίχο, εισερχόμαστε στον κόσμο της Κούλας Σαββίδου, μίας ερημίτισσας καλλιτέχνιδος που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Αν και σπούδασε ζωγραφική, το κύριο μέσον της είναι η γλυπτική. Το έργο της "ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ" καθορίζεται από συνθέσεις υλικών που έχει βρει η ίδια μαζί με άλλα που σμιλεύει και δημιουργεί με γύψο, ξύλο και μέταλλο. Ως υπερρεαλίστρια, δημιουργεί μυθολογικά πλάσματα σε συμβολικούς σχηματισμούς που υπερβαίνουν τον χρόνο. Είναι τιμή μας να παρουσιάσουμε ένα σύνολο έργων από τη σειρά "Των μοναχικών διάβαση αδιάβατων μονοπατιών", η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’90, αποτελούμενη από μορφές, ακέραιες και εύθραυστες, μισές άνθρωποι και μισές πουλιά, σαν χαμένες ψυχές, εγκλωβισμένες στον αέναο κύκλο της ζωής.

Info: Rodeo | 19/6-3/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Rodeo Gallery

Πολυδεύκους 41, Άγιος Διονύσιος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2022

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

"5 fragments": Μια έκθεση που αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική κεραμική

Η γκαλερί nord παρουσιάζει αποσπάσματα της δουλειάς 5 σύγχρονων Ελληνίδων κεραμιστών στο κοινό των Σπετσών.

Ένα μαρμάρινο πορτραίτο παιδιού από τη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, γιορτάζει την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζοντας την άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης".

Τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε κοσμεί τα Άνω Λαδάδικα

Η περιοχή Βαλαωρίτου αποκτά μια νέα τοιχογραφία με θέμα την εμβληματική ταινία "Cine Paradiso", η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου φίλων μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

"Διαδρομές στη Μάρπησσα": Το 12ο βιωματικό φεστιβάλ έρχεται στην Πάρο

Στα τέλη αυτού του μήνα θα διεξαχθεί το 12 πολιτιστικό φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας από παρόν, σε παρελθόν και μέλλον.