H Rodeo μεταμορφώνεται με δύο αντιπαραθετικές εκθέσεις

Ο Θανάσης Τότσικας και η Κούλα Σαββίδου παρουσιάζουν τα έργα τους στον χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική αντιπαράθεση μέσα από το περιεχόμενο των εκθέσεών τους.

Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022 ©Στάθης Μαμαλάκης

Για το καλοκαίρι του 2022, η Rodeo παρουσιάζει δύο ατομικές εκθέσεις στo διευρυμένo χώρο της γκαλερί: του Θανάση Τότσικα και της Κούλας Σαββίδου, δύο καλλιτεχνών που ανήκουν στην ίδια γενιά, με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο. Αυτή η αντιπαράθεση είναι το αποτέλεσμα μίας εις βάθος μελέτης του έργου του κάθε καλλιτέχνη.

Καθώς και οι δύο καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται ερμητικά και σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή η παρουσίαση σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς παρουσιάσεων σημαντικών μορφών που το έργο τους έχει σηματοδωτήσει τις κοινότητες που έχουν διαμορφωθεί γύρω τους, σαν "καλλιτέχνες καλλιτεχνών". Και όπως συμβαίνει συχνά, το πυκνό και σύνθετο έργο τους έχει παραμεληθεί.

Θανάσης Τότσικας έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΘΑΥΜΑΤΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Ο Θανάσης Τότσικας εργάζεται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ’70. Ενας σχεδόν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, που σχολιάζει την ανθρώπινη κατάσταση μέσω της γλυπτικής, του βίντεο, της ζωγραφικής, του ήχου και των δράσεων. Το έργο του τρέφεται από το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί, τα εξοχικά περίχωρα της πόλης του, της Λάρισας, στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και τρέφει τον υπόλοιπο κόσμο με τα μοναδικά σχηματικά και εννοιολογικά συμπεράσματά του. Ένα ανακατασκευασμένο γλυπτό ήχου, μεγάλης κλίμακας, δεσπόζει στο δεύτερο χώρο και γίνεται το φόντο για το σύμπλεγμα παλαιότερων και νεότερων έργων στην πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τη γκαλερί.

Κούλα Σαββίδου έκθεση
©Στάθης Μαμαλάκης
Άποψη εγκατάστασης, ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ, Rodeo, Πειραιάς, 2022

Περνώντας μέσα από μία τρύπα στον τοίχο, εισερχόμαστε στον κόσμο της Κούλας Σαββίδου, μίας ερημίτισσας καλλιτέχνιδος που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Αν και σπούδασε ζωγραφική, το κύριο μέσον της είναι η γλυπτική. Το έργο της "ΧΡΟΝΟΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΞΑΝΑ" καθορίζεται από συνθέσεις υλικών που έχει βρει η ίδια μαζί με άλλα που σμιλεύει και δημιουργεί με γύψο, ξύλο και μέταλλο. Ως υπερρεαλίστρια, δημιουργεί μυθολογικά πλάσματα σε συμβολικούς σχηματισμούς που υπερβαίνουν τον χρόνο. Είναι τιμή μας να παρουσιάσουμε ένα σύνολο έργων από τη σειρά "Των μοναχικών διάβαση αδιάβατων μονοπατιών", η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’90, αποτελούμενη από μορφές, ακέραιες και εύθραυστες, μισές άνθρωποι και μισές πουλιά, σαν χαμένες ψυχές, εγκλωβισμένες στον αέναο κύκλο της ζωής.

Info: Rodeo | 19/6-3/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Rodeo Gallery

Πολυδεύκους 41, Άγιος Διονύσιος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/03/2023

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.

Το Χαλάνδρι αποκτά Δημοτική Πινακοθήκη

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημιουργηθεί ο χώρος με με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και την προώθηση της εικαστικής εκπαίδευσης.

Heiner Goebbels: "Η τέχνη δεν είναι σταυρόλεξο, προσφέρει μια εμπειρία"

Μιλήσαμε με τον Γερμανό συνθέτη για το πρότζεκτ "7 Στήλες", που παρουσιάζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και τις αντιρρήσεις του όσον αφορά την ύπαρξη συμβολισμών στην τέχνη.