Το Athens Photo World Teens μας ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Για το 2022, η Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων του Athens Photo World διοργανώνει ανοιχτό κάλεσμα για εφήβους φωτογράφους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα που σχετίζονται με τη θεματική «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον».

akis zontos Athens Photo World Teens

Το Athens Photo World με την υποστήριξη της Samsung στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας οργανώνει ένα εργαστήρι εφήβων με αγάπη για τη φωτογραφία. Η ομάδα των εφήβων θα δημιουργηθεί από όλα τα σχολεία της Ελλάδας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση. Με την καθοδήγηση της επιμελήτριας Δώρας Λαβαζού, ο σκοπός της δράσης είναι αφενός η δημιουργία ενδιαφέροντος στους νέους για τη φωτογραφία σαν τέχνη και σαν μέσο έκφρασης και αφετέρου η ανάδειξη, μέσα από το φωτογραφικό έργο τους, των προβληματισμών, των ανησυχιών τους και της ομορφιάς όπως αυτή πηγάζει μέσα από το ακατέργαστο νεανικό βλέμμα.

Με την εξοικείωση των εφήβων μέσω των ηλεκτρονικών μέσων αλλά και με τις συνθήκες που ήδη από το 2020 διαμορφώθηκαν, η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή για έφηβους (13-18 ετών) από όλη την Ελλάδα. Τόσο η επικοινωνία όσο και η πρόοδος της φωτογραφικής τους εργασίας θα πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή και των νέων εργαλείων επικοινωνίας και διδασκαλίας. 

simela marapa Athens Photo World Teens

Κεντρική ιδέα και τίτλος της φετινής έκθεσης των εφήβων φωτογράφων είναι "Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον". Στόχος είναι η ενθάρρυνση των εφήβων να βγουν έξω, μετά τον επίμονο και επίπονο εγκλεισμό, να χαρούν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος γύρω τους, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη φύση και τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που προσφέρονται από αυτήν τόσο σε προσωπικό όσο και ομαδικό επίπεδο. Μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και αποτύπωση της φύσης, είτε αυτή είναι το πάρκο της γειτονιάς ή ένα τμήμα δάσους ή η αγαπημένη τους παραλία, οι έφηβοι θα αποκτήσουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον γύρω τους τοποθετώντας το στο επίκεντρο μιας προσωπικής έκφρασης και υγειούς εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων. Ταυτόχρονα θα ενθαρρυνθεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους ώστε η δράση να είναι ακόμη πιο συμβατή με ότι έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν σαν μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Οι 200 καλύτερες συμμετοχές θα επιλεγούν από την επιμελήτρια του εγχειρήματος και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Athens Photo World.

Φέτος εξελίσσοντας τον θεσμό της έκθεσης των Εφήβων Φωτογράφων που έχει ήδη, καθιερωθεί από το 2019, προτείνεται η ταυτόχρονη παρουσία της έκθεσης που θα προκύψει από τη συλλογή των φωτογραφιών τους σε τέσσερα σημεία της πόλης, αντίστοιχα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Θα γίνει επικοινωνία και συνεργασία με τέσσερις διαφορετικούς δήμους (ανατολικά, δυτικά, νότια και βόρεια προάστια) της Ελληνικής πρωτεύουσας, ώστε οι συμμετέχοντες και οι κάτοικοι  κάθε περιοχής να μπορούν εύκολα να απολαύσουν  τις φωτογραφίες τις δικές τους και των φίλων τους. 

Τα σημεία των εκθέσεων θα είναι: 
Δήμος Χαλανδρίου
Δήμος Αμαρουσίου (προβολή)
Δήμος Ελληνικού/Αργυρούπολης
Δήμος Περιστερίου και 
Η περίφραξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Η παρουσίαση θα γίνει με τυπώματα σε μουσαμά εξωτερικής έκθεσης, διαστάσεων 40x60cm, με τελάρο.

Τέλος θα υπάρξει κλήρωση ενώπιον συμβολαιογράφου για ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S22 σε έναν από τους συμμετέχοντες εφήβους (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα).

Χρονοδιάγραμμα:
Open Call: 20 Μαρτίου 
Συμμετοχές μέχρι : 15 Μαΐου 2022
Έκθεση: 17 Ιουνίου – 17 Ιουλίου 

Θα προγραμματιστεί και ένα μεγάλο event (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Saxa Loquuntur", τα τοπία του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

"Κτίσματα": Η αναπαράσταση του ψυχικού τραύματος στη ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις.

"Εσωστρέφεια σε μικρό format": Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί με θέμα το αλκοόλ

Ο καλλιτέχνης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Οι προκλητικές ποπ αρτ αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου στη Citronne

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων, σε συνδυασμό με έξι παλαιότερα.