Ο ρόλος του σώματος στη μουσειακή εμπειρία

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξενεί το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου.

Το σώμα στο Μουσείο

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες (body based pedagogy) της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου, το οποίο έχει βασιστεί στον μουσειακό χώρο του Ιδρύματος και σε επιλεγμένα έργα της Συλλογής του.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Μουσείο ως δημόσιο χώρο και πεδίο μάθησης, θα εξετάσουν τον ρόλο του σώματος στη μουσειακή εμπειρία (museum bodies) και θα εφαρμόσουν ασκήσεις σωματοποίησης (body based pedagogies) ως απαραίτητο στοιχείο ενός συμμετοχικού μουσείου. Θα εξετάσουν τη "συνάντηση" των επισκεπτών του μουσείου και την αλληλεπίδρασή τους με ένα έργο τέχνης αλλά και με τον μουσειακό χώρο (art encounters), τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του στηρίζεται στο body based pedagogy της Φιλίππας Χριστόφαλου. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θεωρητικό πλαίσιο μαζί με παραδείγματα, σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και όχι μόνο. Θα δοθεί σχετικό υλικό και βιβλιογραφία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές embodied storytelling για τη καταγραφή της εμπειρίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών στον μουσειακό χώρο, σε πολιτισμικά ιδρύματα και σε χώρους άτυπων μορφών εκπαίδευσης (ενδεικτικά: εκπαιδευτικοί, μουσειολόγοι, εικαστικοί, επιμελητές κ.ά.). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με χορό ή θέατρο.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Α’ μέρος: Σάββατο 25 Ιουνίου, 10.00-13.00
Β’ μέρος: Κυριακή 26 Ιουνίου, 10.00-11.30 και 12.00-15.00

Κόστος συμμετοχής: 60€

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".