Ο ρόλος του σώματος στη μουσειακή εμπειρία

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξενεί το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου.

Το σώμα στο Μουσείο

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες (body based pedagogy) της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου, το οποίο έχει βασιστεί στον μουσειακό χώρο του Ιδρύματος και σε επιλεγμένα έργα της Συλλογής του.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Μουσείο ως δημόσιο χώρο και πεδίο μάθησης, θα εξετάσουν τον ρόλο του σώματος στη μουσειακή εμπειρία (museum bodies) και θα εφαρμόσουν ασκήσεις σωματοποίησης (body based pedagogies) ως απαραίτητο στοιχείο ενός συμμετοχικού μουσείου. Θα εξετάσουν τη "συνάντηση" των επισκεπτών του μουσείου και την αλληλεπίδρασή τους με ένα έργο τέχνης αλλά και με τον μουσειακό χώρο (art encounters), τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του στηρίζεται στο body based pedagogy της Φιλίππας Χριστόφαλου. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θεωρητικό πλαίσιο μαζί με παραδείγματα, σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και όχι μόνο. Θα δοθεί σχετικό υλικό και βιβλιογραφία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές embodied storytelling για τη καταγραφή της εμπειρίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών στον μουσειακό χώρο, σε πολιτισμικά ιδρύματα και σε χώρους άτυπων μορφών εκπαίδευσης (ενδεικτικά: εκπαιδευτικοί, μουσειολόγοι, εικαστικοί, επιμελητές κ.ά.). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με χορό ή θέατρο.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Α’ μέρος: Σάββατο 25 Ιουνίου, 10.00-13.00
Β’ μέρος: Κυριακή 26 Ιουνίου, 10.00-11.30 και 12.00-15.00

Κόστος συμμετοχής: 60€

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: Οι εκδηλώσεις για το κοινό

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει στην Ελευσίνα, την γενέτειρα του Αισχύλου, υπό την εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Mirra" ξανά στην Κύθνο

Για το δεύτερο καλοκαίρι του σάλπαρε το όμορφο all day resto στο λιμάνι της Κύθνου.

Ανανέωση τώρα για το "Beefbar" της Μυκόνου

Με νέο πρόσωπο και φρέσκο μενού άνοιξε τις πόρτες του το δημοφιλές στέκι της Μυκόνου.

Ανοιχτό κάλεσμα για το 2ο Athens Art Festival

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι και καλεί ενδιαφερόμενους από μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, videogames και πολλά άλλα είδη τέχνης να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

Καλοκαιρινά εργαστήρια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις πολύτιμες συλλογές του χώρου και μαθαίνουν για την τυπογραφία και την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από δημιουργικά εργαστήρια.

Συναυλιακά ραντεβού στην Τεχνόπολη

Άλλο ένα καλοκαίρι που σφύζει ζωή και φέρνει ξανά κοντά μας συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις στην καρδιά της Αθήνας.