Ο ρόλος του σώματος στη μουσειακή εμπειρία

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξενεί το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου.

Το σώμα στο Μουσείο

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες (body based pedagogy) της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου, το οποίο έχει βασιστεί στον μουσειακό χώρο του Ιδρύματος και σε επιλεγμένα έργα της Συλλογής του.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Μουσείο ως δημόσιο χώρο και πεδίο μάθησης, θα εξετάσουν τον ρόλο του σώματος στη μουσειακή εμπειρία (museum bodies) και θα εφαρμόσουν ασκήσεις σωματοποίησης (body based pedagogies) ως απαραίτητο στοιχείο ενός συμμετοχικού μουσείου. Θα εξετάσουν τη "συνάντηση" των επισκεπτών του μουσείου και την αλληλεπίδρασή τους με ένα έργο τέχνης αλλά και με τον μουσειακό χώρο (art encounters), τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του στηρίζεται στο body based pedagogy της Φιλίππας Χριστόφαλου. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θεωρητικό πλαίσιο μαζί με παραδείγματα, σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και όχι μόνο. Θα δοθεί σχετικό υλικό και βιβλιογραφία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές embodied storytelling για τη καταγραφή της εμπειρίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών στον μουσειακό χώρο, σε πολιτισμικά ιδρύματα και σε χώρους άτυπων μορφών εκπαίδευσης (ενδεικτικά: εκπαιδευτικοί, μουσειολόγοι, εικαστικοί, επιμελητές κ.ά.). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με χορό ή θέατρο.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Α’ μέρος: Σάββατο 25 Ιουνίου, 10.00-13.00
Β’ μέρος: Κυριακή 26 Ιουνίου, 10.00-11.30 και 12.00-15.00

Κόστος συμμετοχής: 60€

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.