Ο ρόλος του σώματος στη μουσειακή εμπειρία

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξενεί το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου.

Το σώμα στο Μουσείο

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες (body based pedagogy) της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου, το οποίο έχει βασιστεί στον μουσειακό χώρο του Ιδρύματος και σε επιλεγμένα έργα της Συλλογής του.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Μουσείο ως δημόσιο χώρο και πεδίο μάθησης, θα εξετάσουν τον ρόλο του σώματος στη μουσειακή εμπειρία (museum bodies) και θα εφαρμόσουν ασκήσεις σωματοποίησης (body based pedagogies) ως απαραίτητο στοιχείο ενός συμμετοχικού μουσείου. Θα εξετάσουν τη "συνάντηση" των επισκεπτών του μουσείου και την αλληλεπίδρασή τους με ένα έργο τέχνης αλλά και με τον μουσειακό χώρο (art encounters), τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του στηρίζεται στο body based pedagogy της Φιλίππας Χριστόφαλου. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θεωρητικό πλαίσιο μαζί με παραδείγματα, σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και όχι μόνο. Θα δοθεί σχετικό υλικό και βιβλιογραφία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές embodied storytelling για τη καταγραφή της εμπειρίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών στον μουσειακό χώρο, σε πολιτισμικά ιδρύματα και σε χώρους άτυπων μορφών εκπαίδευσης (ενδεικτικά: εκπαιδευτικοί, μουσειολόγοι, εικαστικοί, επιμελητές κ.ά.). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με χορό ή θέατρο.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Α’ μέρος: Σάββατο 25 Ιουνίου, 10.00-13.00
Β’ μέρος: Κυριακή 26 Ιουνίου, 10.00-11.30 και 12.00-15.00

Κόστος συμμετοχής: 60€

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η διδακτική πλευρά της τέχνης στο 3ο art residency του Ιδρύματος Μαμιδάκη

Πολιτισμός, οικολογίες, περιβαλλοντική ευθύνη και τεχνητή νοημοσύνη διερευνώνται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/07/2024

Έφυγε από τη ζωή ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος που πρωτοέδειξε στην Αθήνα Αμπράμοβιτς και υποστήριξε μια νέα γενιά επιμελητών και καλλιτεχνών

Ο πρωτοπόρος γκαλερίστας που έδειξε στην Αθήνα Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Penny Siopis, Louise Bourgeois, αλλά και ίδρυσε τα Rooms πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Το βιβλίο "Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας" γίνεται audiobook

Με τη φωνή της Λήδας Καπνά κυκλοφορεί σε ηχητική έκδοση το βιβλίο της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.