Η παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής μέσα από το βλέμμα 19 Σιφνίων τεχνιτών

Η έκθεση κεραμικής «Ceramic journey around Greece: SIFNOS» παρουσιάζεται στον χώρο του MON COIN STUDIO, έναν σύγχρονο χώρο τέχνης με έντονη κεραμική δραστηριότητα.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Με μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής που αντικατοπτρίζει τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό ανοίγει ξανά τις πόρτες του το MON COIN Studio. Aπό τις 15 Ιουνίου , 19 κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου συναντιούνται και επιχειρούν τη σύνδεση του θεατή με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τις θεματικές ομαδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο δραστήριο χώρο του MON COIN Studio, στο Μοναστηράκι, παρουσιάζεται, κάθε χρόνο, μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη κεραμική δραστηριότητα. Επιλέγοντας έναν από τους τόπους με τη σημαντικότερη αγγειοπλαστική παράδοση στη νεοελληνική ιστορία, το ταξίδι φέτος περιλαμβάνει τη Σιφνέικη κεραμική, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα ταλαντούχους κεραμίστες και καλλιτέχνες, που ασχολούνται αδιάλειπτα με την κεραμική στο νησί.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Τα πλούσια αργιλώδη κοιτάσματα του τόπου, στα επιδέξια κι έμπειρα χέρια των Σιφνίων τεχνιτών συνδυάζονται με το νερό και τον δυνατό ήλιο και μεταμορφώνονται σε είδη οικιακής χρήσης, σκεύη για μαγειρική, για μεταφορά υγρών και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στην ίδια αίθουσα παλαιά παραδοσιακά αγγεία, την ιστορία τους και σύγχρονες δημιουργίες των εργαστηρίων. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής αγγείων με τη χρήση παραδοσιακού τροχού.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Όπως αναφέρει η δημιουργός του MON COIN Studio, Eleonore Trenado - Finetis, "αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστή την κεραμική της Σίφνου είναι η λιτή ομορφιά των σχημάτων και η κομψή διακόσμηση, που προκαλούν μια αίσθηση διαχρονικότητας στα απλά καθημερινά αντικείμενα και τη χρήση τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την σπουδαία δουλειά των Σιφνέικων εργαστηρίων και να προσκαλέσει τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει".

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από τον Αρτέμωνα, το Βαθύ, τον Πλατύ Γυαλο και τις Καμάρες, και συγκεκριμένα οι: Αποστολίδης Γιάννης, Ατσόνιος Αντώνης & Γιάννης Ατσόνιος, Γιώργος Bairamis, Δεπάστας Βασίλης, Δεπάστας Κωνσταντίνος, Εξυλζές Γιώργος, Καλογήρου Αντώνης, Καλογήρου Κατερίνα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φραζέσκος - Ζαμπέλη Μαρία, Λεμπέσης Γιάννης & Νίκος Μαμίδας, Κωνσταντίνος Ναρλής, Γιάννης Ποδότας, Γιάννης Ραβιόλος, Νίκος Τζαννή Τζούλι, Ψαραύτης Κωνσταντίνος, ART CERAMIC NARLIS, Peristeriona, Visual Artists: Γιώργος Βενιός, Βάνιας Ξυδάς, Υφαντά: Ζ&Υ

Εγκαίνια: 15/6 (7 μ.μ.)

Info: MON COIN STUDIO | 15/6-15/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

MON COIN Studio

Θησείου 7, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.