Η παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής μέσα από το βλέμμα 19 Σιφνίων τεχνιτών

Η έκθεση κεραμικής «Ceramic journey around Greece: SIFNOS» παρουσιάζεται στον χώρο του MON COIN STUDIO, έναν σύγχρονο χώρο τέχνης με έντονη κεραμική δραστηριότητα.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Με μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής που αντικατοπτρίζει τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό ανοίγει ξανά τις πόρτες του το MON COIN Studio. Aπό τις 15 Ιουνίου , 19 κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου συναντιούνται και επιχειρούν τη σύνδεση του θεατή με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τις θεματικές ομαδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο δραστήριο χώρο του MON COIN Studio, στο Μοναστηράκι, παρουσιάζεται, κάθε χρόνο, μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη κεραμική δραστηριότητα. Επιλέγοντας έναν από τους τόπους με τη σημαντικότερη αγγειοπλαστική παράδοση στη νεοελληνική ιστορία, το ταξίδι φέτος περιλαμβάνει τη Σιφνέικη κεραμική, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα ταλαντούχους κεραμίστες και καλλιτέχνες, που ασχολούνται αδιάλειπτα με την κεραμική στο νησί.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Τα πλούσια αργιλώδη κοιτάσματα του τόπου, στα επιδέξια κι έμπειρα χέρια των Σιφνίων τεχνιτών συνδυάζονται με το νερό και τον δυνατό ήλιο και μεταμορφώνονται σε είδη οικιακής χρήσης, σκεύη για μαγειρική, για μεταφορά υγρών και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στην ίδια αίθουσα παλαιά παραδοσιακά αγγεία, την ιστορία τους και σύγχρονες δημιουργίες των εργαστηρίων. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής αγγείων με τη χρήση παραδοσιακού τροχού.

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Όπως αναφέρει η δημιουργός του MON COIN Studio, Eleonore Trenado - Finetis, "αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστή την κεραμική της Σίφνου είναι η λιτή ομορφιά των σχημάτων και η κομψή διακόσμηση, που προκαλούν μια αίσθηση διαχρονικότητας στα απλά καθημερινά αντικείμενα και τη χρήση τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την σπουδαία δουλειά των Σιφνέικων εργαστηρίων και να προσκαλέσει τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει".

Ceramic journey around Greece: SIFNOS

Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από τον Αρτέμωνα, το Βαθύ, τον Πλατύ Γυαλο και τις Καμάρες, και συγκεκριμένα οι: Αποστολίδης Γιάννης, Ατσόνιος Αντώνης & Γιάννης Ατσόνιος, Γιώργος Bairamis, Δεπάστας Βασίλης, Δεπάστας Κωνσταντίνος, Εξυλζές Γιώργος, Καλογήρου Αντώνης, Καλογήρου Κατερίνα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φραζέσκος - Ζαμπέλη Μαρία, Λεμπέσης Γιάννης & Νίκος Μαμίδας, Κωνσταντίνος Ναρλής, Γιάννης Ποδότας, Γιάννης Ραβιόλος, Νίκος Τζαννή Τζούλι, Ψαραύτης Κωνσταντίνος, ART CERAMIC NARLIS, Peristeriona, Visual Artists: Γιώργος Βενιός, Βάνιας Ξυδάς, Υφαντά: Ζ&Υ

Εγκαίνια: 15/6 (7 μ.μ.)

Info: MON COIN STUDIO | 15/6-15/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Saxa Loquuntur", τα τοπία του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

"Κτίσματα": Η αναπαράσταση του ψυχικού τραύματος στη ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις.

"Εσωστρέφεια σε μικρό format": Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί με θέμα το αλκοόλ

Ο καλλιτέχνης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Οι προκλητικές ποπ αρτ αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου στη Citronne

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων, σε συνδυασμό με έξι παλαιότερα.