Τα "επιγραφόμενα" του Πάνου Χαραλάμπους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Citronne Gallery αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και την διαχρονικότητα της Τέχνης, προβάλλοντας μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από ένα σύγχρονο εικαστικό.

Φωτογραφία εγκατάστασης Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου © Θάνος Δεσποτόπουλος

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου από 27 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση του Πάνου  Χαραλάμπους "Επιγραφόμενα", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με την Citronne Gallery και αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και την διαχρονικότητα της Τέχνης, προβάλλοντας μια "ερμηνευτική" άποψη, μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από ένα σύγχρονο εικαστικό

Πάνος Χαραλάμπους
© Θάνος Δεσποτόπουλος

"Τα επιγραφόμενα” είναι μια εικαστική σπουδή στην επιγραφή. Ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους θεωρεί ότι "η χρήση της γραφής ( γράμματα, λέξεις, ονόματα, αριθμοί, πράξεις, χρονολόγια) πάνω σε φύλλα καπνού, ωθεί σε μια προβληματική διαφορική ανάγνωση μεταξύ γραφής και αναπαράστασης…ένα Αρχείο που ερευνά και γιορτάζει τον καπνό ως πολιτισμικό επιβίωμα.”

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Citronne Gallery Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, επιμελήτρια της έκθεσης, "η έκθεση εστιάζει και αναφέρεται στην μνήμη  της επι-γραφής. Ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους  χρησιμοποιεί φύλλα καπνού ως χαρακτικές επιφάνειες. Η εύθραυστη αυτή πρωτογενής ύλη, σε αντίθεση με το ανθεκτικό υλικό της Αρχαιότητας,  καθιστά την επιγραφή  ρευστή, παροδική, αλλοιώσιμη, θνησιγενή. Η σύγχρονη πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μονιμότητα και αιωνιότητα στον λόγο- αλλά ούτε και στα αναγραφόμενα πρόσωπα. Οι αβάσταχτοι ρυθμοί της Ιστορίας δεν επιδέχονται σταθερές αναφορές. Έτσι, τα όσα επιγράφονται σε φύλλα καπνού δεν αποκτούν βάθος χρόνου, αλλά παραμένουν ενεργά σε μία υποχρεωτικά πρόσκαιρη επικαιρότητα.  

Ταυτοχρόνως, όμως, ίσως ως αντίβαρο, ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει και την συνέχεια, την αντοχή στον χρόνο: παραπέμπει συνειδητά στην παραδοσιακή καλλιέργεια και στα προϊόντα του καπνού, ένα βίωμα το οποίο σηματοδότησε πολιτισμικά την καθημερινότητα, την ελληνική και όχι μόνον. Τα "επιγραφόμενα" αρχειοθετούν λειτουργικά την μνήμη, αλλά και το εφήμερο της εποχής μας, τα στοιχεία της οποίας μοιάζουν περισσότερο "ἔπεα πτερόεντα" παρά  "κτῆμα ἐς ἀεὶ”.

Τέλος, η Αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου, συνεπιμελήτρια της έκθεσης, εξηγεί την θέση των έργων στο Μουσείο: "Τα έργα του Χαραλάμπους παραβάλλονται ανάμεσα στις αρχαίες επιγραφές που εκτίθενται στο Μουσείο Πόρου, στις οποίες αντίστοιχα αποτυπώνονται ονόματα ανθρώπων που διεκδικούν θέση σε μία επίφαση αιωνιότητας, είτε μέσω των επιτυμβίων μνημείων τους, είτε μέσω των αναθημάτων τους στους θεούς, είτε ως ευεργέτες που τιμώνται από την πόλη τους. Ωστόσο, ενώ οι άνθρωποι της αρχαιότητας χάραξαν τα ονόματά τους σε στιβαρές λίθινες επιφάνειες που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο, στα έργα του Χαραλάμπους η αξία σημαντικών εκπροσώπων του σύγχρονου πολιτισμού αποτιμάται πάνω σε εφήμερα οργανικά υλικά και αναμετράται με τη ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης”. 

Επιμέλεια:
Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη – Δρ της Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της CITRONNE Gallery
Μαρία Γιαννοπούλου - Δρ της Αρχαιολογίας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουνίου | 8 μ.μ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.

"The Hawk Shank Redemption": ζωγραφική και περφόρμανς "ακροβατούν" στην έκθεση της Ελισσάβετ Σφυρή

Μια ατομική έκθεση στο "ΜΙΜΗ" Daily Bar – Cafe, υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

"Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της Αφθονίας": Πολιτιστική κληρονομιά και η αειφορία της Μητέρας-Γης

Η ομαδική εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην κυκλαδίτικη Κέα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτογραφίας και σχεδίου.

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.