Το Big Blue Dot φέρνει μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής στο Άνω Κουφονήσι

Το μυστηριακό νησί της Κέρου, λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού, και η σχέση του με το Άνω Κουφονήσι και το Δασκαλιό προβάλλεται μέσα από μια έκθεση και μια εγκατάσταση υπό τη διοργάνωση της γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Ο σημερινός επισκέπτης στο Άνω Κουφονήσι έχει τη μοναδική ευκαιρία να "συνομιλήσει" με δυο αρχαιολογικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.: το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου μαζί με το γειτονικό Δασκαλιό που κάποτε ήταν ενωμένο με αυτή. Φαίνεται πως αυτός ο τόπος ήταν κάποτε, τηρουμένων των αναλογιών, ένα προϊστορικό αιγαιοπελαγίτικο "προσκύνημα", με μεγάλη θρησκευτική αλλά και στρατηγική σημασία, όντας σπουδαίος εμπορικός αλλά και συγκοινωνιακός κόμβος.

Αυτές οι λειτουργίες και οι πρακτικές συναντώνται στην ανοιχτή έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot - Contemporary Ceramics with a view of Keros - Installation and Exhibition στο Άνω Κουφονήσι, που διοργανώνει η γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρώω Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Κατά τη διάρκεια του residency δώδεκα καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της τους συνόδευσε κατά τη διάρκεια όλης της παραμονηής τους στο νησί και επέδρασε καταλυτικά στις δημιουργίες τους.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Τα έργα που δημιουργήθηκαν - αγγεία, γλυπτά, street art - παρουσιάζονται σε μια υπαίθρια έκθεση κατά μήκος της ακτογραμμής του Άνω Κουφονησίου, με αφετηρία το λιμάνι του νησιού και καταλήγοντας το Πορί. Δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες στις περιηγήσεις τους να "συναντηθούν" με τα έργα και τα αξιοθέατα του νησιού, ενώ μέσα από QR codes που θα είναι τοποθετημένα, θα μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη και το κάθε έργο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7 μ.μ., ενώ η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αθανασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Μάρα Δεσύπρη, Γιάννης Ζώης, Andrew Hazewinkel, Λουκία Θωμοπούλου, Χαρούλα Κοροπούλη, Νάσια Παυλίδου, Άννυ Ρίγα, Σωτήρης Φωκέας, Ηλίας Χριστόπουλος

Επιμέλεια: Νίκος Υφαντής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Saxa Loquuntur", τα τοπία του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

"Κτίσματα": Η αναπαράσταση του ψυχικού τραύματος στη ζωγραφική του Γιώργου Λουλούδη

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις.

"Εσωστρέφεια σε μικρό format": Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δημιουργεί με θέμα το αλκοόλ

Ο καλλιτέχνης καταγράφει μοναχικές φιγούρες σε μπαρ που στοχάζονται σαν τον Van Gogh στο περιώνυμο καφενείο του, σχετικά με την αυτοκτονία ή την τρέλα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/2)

Η νέα προκλητική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη, έργα Τεχνητής Νοημοσύνης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Οι προκλητικές ποπ αρτ αφηγήσεις του Στηβ Γιανάκου στη Citronne

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων, σε συνδυασμό με έξι παλαιότερα.