Το Big Blue Dot φέρνει μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής στο Άνω Κουφονήσι

Το μυστηριακό νησί της Κέρου, λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού, και η σχέση του με το Άνω Κουφονήσι και το Δασκαλιό προβάλλεται μέσα από μια έκθεση και μια εγκατάσταση υπό τη διοργάνωση της γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Ο σημερινός επισκέπτης στο Άνω Κουφονήσι έχει τη μοναδική ευκαιρία να "συνομιλήσει" με δυο αρχαιολογικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.: το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου μαζί με το γειτονικό Δασκαλιό που κάποτε ήταν ενωμένο με αυτή. Φαίνεται πως αυτός ο τόπος ήταν κάποτε, τηρουμένων των αναλογιών, ένα προϊστορικό αιγαιοπελαγίτικο "προσκύνημα", με μεγάλη θρησκευτική αλλά και στρατηγική σημασία, όντας σπουδαίος εμπορικός αλλά και συγκοινωνιακός κόμβος.

Αυτές οι λειτουργίες και οι πρακτικές συναντώνται στην ανοιχτή έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot - Contemporary Ceramics with a view of Keros - Installation and Exhibition στο Άνω Κουφονήσι, που διοργανώνει η γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρώω Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Κατά τη διάρκεια του residency δώδεκα καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της τους συνόδευσε κατά τη διάρκεια όλης της παραμονηής τους στο νησί και επέδρασε καταλυτικά στις δημιουργίες τους.

Contemporary Ceramics with a view of Keros

Τα έργα που δημιουργήθηκαν - αγγεία, γλυπτά, street art - παρουσιάζονται σε μια υπαίθρια έκθεση κατά μήκος της ακτογραμμής του Άνω Κουφονησίου, με αφετηρία το λιμάνι του νησιού και καταλήγοντας το Πορί. Δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες στις περιηγήσεις τους να "συναντηθούν" με τα έργα και τα αξιοθέατα του νησιού, ενώ μέσα από QR codes που θα είναι τοποθετημένα, θα μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη και το κάθε έργο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7 μ.μ., ενώ η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αθανασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Μάρα Δεσύπρη, Γιάννης Ζώης, Andrew Hazewinkel, Λουκία Θωμοπούλου, Χαρούλα Κοροπούλη, Νάσια Παυλίδου, Άννυ Ρίγα, Σωτήρης Φωκέας, Ηλίας Χριστόπουλος

Επιμέλεια: Νίκος Υφαντής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις διερευνούν τοπικές αφηγήσεις στις Σπέτσες

Η έκθεση "History of Absence" φιλοξενείται στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο Ίδρυμα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Ελλάδα από το AMA House.

"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο "Περσεύς" στο κτήριο του ιστορικού Ξενία

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε υην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου.

Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση "Mohajer" εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

"The Water From Your Eye": Αναγνωστική περφόρμανς στο Tavros

Η εικαστικός Jumana Emil Abboud εμπνέεται από τις πηγές νερού και έτσι, δημιούργησε μια έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εξερευνήσεις του γυναικείου σώματος στη The Breeder

Η Corrine Slade και η Deborah Segun παρουσιάζουν τις ατομικές τους εκθέσεις στη γκαλερί, εξερευνώντας η καθεμία τη γυναικεία μορφή με διαφορετικές προσεγγίσεις.