Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (06-12/6)

Όλα όσα θα δούμε τις επόμενες μέρες στις γκαλερί και τα μουσεία της πρωτεύουσας.

Το βιολί του Ingres Ρούτσος Ορέστης @Ρούτσος Ορέστης

Το βιολί του Ingres. Μια ωδή στη "Νέα Γυναίκα"

Τα χρόνια του μεσοπολέμου υπήρξαν καθοριστικά για τις γυναίκες όχι μόνο εκείνης της περιόδου, αλλά και της σημερινής εποχής. Το κίνημα των σουφραζετών, το φεμινιστικό μανιφέστο, οι συνθήκες μετά τον πόλεμο ήταν όλοι παράγοντες που οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά τον ρόλο της γυναίκας. Αυτή τη "Νέα Γυναίκα" που προέκυψε μέσα από διάφορα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα τιμούν 63 καλλιτέχνες, έχοντας ως παράδειγμα την εμβληματική φωτογραφία του Man Ray, "Violin d’Igres".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Handsphere/Aikaterini Kondyli / Χρήστος Αλατσάκης /Ιωάννης Αντωνόπουλος /Μαγδαληνή Αστέρη /Ειρήνη Βαζούκου /Μαργαρίτα Βασιλάκου/Ελένη Βογιατζάκη /Μαγδαληνή Βογιατζή /Ντίνα Γεωργαλά /Καλομοίρα Γιαντζίκη /Αγγελική Γκιώνη /Βασίλης Γκούμας /Κατερίνα Γούναρη/ Ευγενία Δρίτσα-Καλογεράκη /Θεόδωρος Ελευθεριάδης /Μαρίλη Ζαρκάδα /Κρυσταλλία Ιωαννίδου /Θέτις Ιωάννου /Έλενα Καλαποθάκου /Θεόδωρος Κεμίδης /Θεοδώρα Κοκκίνου /Τίνα Κόντογλη /Μαρίνα Κορέλλη /Γρηγόρης Κούκης /Σοφία Μανιατάκη /Έφη Μάνου /Ελεάννα Μαρτίνου /Ευάγγελος Ματζαμούρτος /Νικόλας Μινισάλλι /Χριστίνα Μιχαλοπούλου /Δήμητρα Μπακογιαννάκη /Ιωάννα Μπέτση /Λαμπρινή Μποβιάτσου /Ντιάνα Νασιοπούλου /Γιάννης Νομικός /Κωνσταντίνα Ντζιαβού /Αθανάσιος Οικονόμου /Σωτηρία Ορφανού /Δέσποινα Πανταζή /Ελένη Παπαγιαννοπούλου/Ηλίας Παπανικολάου /Αγλαΐα Πειθή /Ντίνος Πετράτος /Τζένη Πετροπούλου /Μαρίνα Ροβίθη /Ορέστης Ρούτσος /Σπύρος Ρωμάνος /Νατάσα Σαβράνη /Βιβέττα Σαρρή / Ρανιώ Σαρρή /Σοφία Σταύρου /Γιάννης Στεμπίλης /Κυριακή Τζίμου /Αντιγόνη Τζιόρα/Γιάννης Τζομάκας /Μαρία Τοξαβίδη /Βίκυ Τσομάκου /Σοφία Φουντουλάκη /Νικόλας Φωτιάδης /Κατερίνα Χατζή /Χιωτίνης Νίκος/Ελευθερία Χριστάκη (by free)

Εγκαίνια: 08/6 (7-9.30 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 08-17/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.:11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ.-Κυρ.: 10 π.μ..-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Water From Your Eye

Malakeh I, 50x65cm Jumana Emil Abboud
Malakeh I, 50x65cm Jumana Emil Abboud

Λαϊκά παραμύθια και μύθοι της Μεσογείου ξεπηδούν μέσα από τα σχέδια της εικαστικού Jumana Emil Abboud. Διαρκώς μεταβαλλόμενα φυσικά τοπία, ο ζωτικός ρόλος του νερού της Παλαιστίνης και οι πρακτικές της φροντίδας που δημιουργούνται μέσα από αυτά αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν την καλλιτέχνιδα.

Εγκαίνια: 08/6 (6-10 μ.μ.)

Info: Tavros | 08/6-16/7 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Seed

Untitled 82x56cm, 82x56cm @Panos Tsagaris, Kalfayan Galleries
@Panos Tsagaris, Kalfayan Galleries
Untitled 82x56cm, 82x56cm @Panos Tsagaris, Kalfayan Galleries

Ο Πάνος Τσαγκάρης δε φοβάται να εκφραστεί καλλιτεχνικά για να μιλήσει για την επικαιρότητα, ασκώντας κριτική σε θέματα όπως η ελληνική οικονομική κρίση, η αστυνομική βαρβαρότητα κατά των Αφροαμερικανών ή η πτώση των Δίδυμων Πύργων. Όταν η πανδημία θέριζε τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε και εργαζόταν, οι προβληματισμοί του καλλιτέχνη τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς έργων που αντικατοπτρίζει την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Ο σπόρος συμβολίζει τον κυκλικό χρόνο, τη γονιμότητα, την ανάπτυξη, τη γέννηση και την αναγέννηση. Όπως πάντα, ο Τσαγκάρης εντάσσει στην τέχνη του ανατολικές και δυτικές θεολογίες, μυστικιστικά και μεταφυσικά στοιχεία, παρμένα από επιστημονικά βιβλία. Στην έκθεση δημιουργεί μια εγκατάσταση με καθρέφτες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσο περιγραφής της αντίληψής μας για την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδια ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο.

Εγκαίνια: 09/6 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan Galleries | 09/6-03/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ., Τρ. - Παρ.: 11π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαπόρι, Ψυχή, Θάλασσα

Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη
@Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη

Η ζωή και ο μόχθος των ναυτικών απαθανατίζεται μέσα από τον φακό της Κίτσας Αγγελάκου Σκηνίτη. Η φωτογράφος ανέκαθεν αντλούσε τη θεματική της από το στοιχείο της θάλασσας, καθώς όταν έκλεισε τα 18 ναυτολογήθηκε σε φορτηγά πλοία που εκτελούσαν πλόες εξωτερικού. Και αφού η μακρόχρονη ιστορία της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με τη ναυτιλία, η επιλογή να φωτογραφίσει στοιχεία που την αντιπροσωπεύουν για τη νέα της έκθεση είναι αυτονόητη. Βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών της το πλοίο, αγκυροβολημένο ή εν κινήσει, μέσα από το οποίο προβάλλει την καθημερινότητα της ζωής σε αυτό αλλά και αρκετές λεπτομέρειες της κατασκευής του.

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | 08-26/6 | Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ιστορίες Πηλού – Αποτυπώματα

Ιστορίες Πηλού – Αποτυπώματα

Μια έκθεση γλυπτικής από την ομάδα τέχνης υπό την επιμέλεια της εικαστικού και κεραμίστριας Μαριλένας Μιχοπούλου, όπου τα "Αποτυπώματα" φωτίζουν τις αποδείξεις της ύπαρξης, καθώς η ταυτότητα του καθενός διαπερνά τον χρόνο και αφήνει την σφραγίδα της ανεξίτηλα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Brenda Urlichsen, Λασκαρίνα Γιακουμάτου, Αλίν Δικαιούλια, Μίρκα Δραπανιώτου, Μάγκυ Ιωάννου, Ρένα Μεταξά, Φανή Μεταξά, Μαριλένα Μιχοπούλου, Κατερίνα Μπάκλη, Νέλλη Νατζαρή Λεόν, Έλλη Σοφιανοπούλου, Έλενα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σταύρου, Φούλα Στρατηγάκη, Έλκη Φωτιάδου

Εγκαίνια: 08/6 (6 μ.μ.)

Info: Μελάνυθρος | 08/6-02/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 5.30-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το Φως του Ήλιου

Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου Το φως του ήλιου

Για την Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου, το φυσικό φως έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στα δικά της έργα, αλλά και στη γενικότερη ιστορία της τέχνης. Οι καλλιτεχνικές της δημιουργίες παραμένει αληθινή και πιστή στο θέμα της, ζωγραφίζοντας με αέρινα χρώματα και χαράζοντας μορφές και αλλεπάλληλες εκφράζεις ζωής στο χαρτί.

Εγκαίνια: 09/6 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα | 09-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη –Πέμπτη 12.30μμ – 3.30 μμ & κατόπιν ραντεβού στο: egerolimatou@yahoo.co.uk | Είσοδος ελεύθερη

Dream On

Ο ΝΕΟΝ και η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζουν μία νέα έκθεση στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το οποίο καλωσορίζει το κοινό για δεύτερη φορά μετά από την αναδιαμόρφωσή του χάρη των παρεμβάσεων του ΝΕΟΝ. Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από τη Συλλογή Δ. Δασκαλοπούλου, οι οποίες κοσμούν 4 διεθνή μουσεία (ΕΜΣΤ, TATE, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago) δημιουργούν ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.

Εγκαίνια: 06/6 (6 μ.μ.)

Info: πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | 08/6-27/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co.

Unlikely Outcomes.The Exhibition**

Nikolas Ventourakis, XXI."A composition of signifiers in space and time of new beginnings” 2022, εκτύπωση μελάνης σε χαρτί baryta, επικόλληση σε dibond, κάδρο 56x70 εκ

Το τρίτο μέρος της έκθεσης του Νικόλα Βεντουράκη, που ξεκίνησε το 2019, εγκαινιάζεται στο Misc Athens, επανεξετάζοντας θεματικές που για χρόνια απασχολούν τον καλλιτέχνη. Οικείες σκηνές και υπαρξιακά ερωτήματα ξεδιπλώνονται μέσω μιας ασυνήθιστης χρήσης των ντοκιμαντερίστικων πτυχών του μέσου της φωτογραφίας με στόχο την αμφισβήτηση της χρηστικής της αξίας. Ο θεατής καλείται να επασυναρμολογήσει τα θραύσματα μιας περίπλοκης αφήγησης η οποία εν τέλει τον οδηγεί σε μια αναζήτηση φωτός και σκότους, ζωής και θανάτου.

Εγκαίνια: 08/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Misc Athens | 08/6-30/7 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Σαβ.: 12-6 μ.μ., Πεμ., Παρ.: 2-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Prizing Eccentric Talents II

Prizing Eccentric Talents II

Η ιδέα πίσω από την συγκεκριμένη έκθεση προέρχεται από τον τίτλο της: οι επιμελητές και η ομάδα καλλιτεχνών που συμμετέχει αναρωτήθηκαν τι φέρνει κανείς κατά νου όταν ακούει τη λέξη "βραβείο" και τη σχέση του όρου με το άτομο και ομάδες ανθρώπων. Διαφορετικές ερμηνείες για τη βράβευση, που ορισμένοι θεωρούν μια τελετουργική πράξη που προσδίδει κοινωνική αξία σε κάποιον, προσεγγίζεται άλλοτε με άμεσο τρόπο και άλλοτε αφηρημένα. Η σύγχρονη τέχνη διακατέχεται από την έννοια της βράβευσης, μέσω της οποίας για πολλούς ένα έργο τέχνης αναγνωρίζεται ως "ποιοτικό". Ο αντιφατικός τίτλος της έκθεσης κάνει την εμφάνισή του στην κρίσιμη στιγμή της μετα-πανδημίας, ανακάμπτοντας από δογματικές ιεραρχίες και από τις συνομαδώσεις της προ-πανδημικής επιμελητικής ομογενοποίησης. Η έκθεση εξετάζει πώς τέτοιες διαφοροποιημένες φωνές αλληλεπιδρούν ως μια νεοεμφανιζόμενη κοινότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αναστασία Δούκα, Διονύσης  Καβαλλιεράτος, Εύη  Καλογηροπούλου, Νίκη Καναγκίνη, Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου,  Μίλτος  Μανέτας, Αλεξάνδρα  Μπαχτσετζή, Μαρία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπάζογλου, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Εύα Στεφανή

Εγκαίνια: 08/6 (7.30-10 μ.μ.)

Info: P.E.T. Projects | 08/6-30/9 | Ώρες λειτουργίας: Επισκέψεις στην έκθεση μετά τα εγκαίνια γίνονται μόνο με ραντεβού. | Είσοδος ελεύθερη

Μαγικές Εικόνες

Μαγικές Εικόνες

Η Ταινιοθήκη Ελλάδος εγκαινιάζει το Μουσείο Κινηματογράφου και μάζι, μία εντυπωσιακή περιοδική έκθεση που ξετυλίγει την ιστορία του κινηματογράφου από τις αρχές της έως την σύγχρονη εποχή. Καινοτόμες τεχνολογίες και μηχανήματα που άλλαξαν ριζικά την πορεία του σινεμά και μας χάρισαν διαχρονικά αριστουργήματα θα κοσμήσουν τον νέο χώρο της Ταινιοθήκης, ταξιδεύοντας το κοινό με μαγευτικές κινούμενες εικόνες και μια μοναδική συλλογή.

Εγκαίνια: 09/6 (7 μ.μ.)

Info: Μουσείο Κινηματογράφου (Ταινιοθήκη Ελλάδος) | 09/6 έως τέλη Ιουνίου | Ώρες και μέρες λειτουργίας θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.