"Phenomenon": Ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης στην Ανάφη

Η τέταρτη έκδοση του καλλιτεχνικού προγράμματος στο νησί διοργανώνει δημόσιες πολιτιστικές δράσεις που αναδεικνύουν την καθημερινότητα των ντόπιων και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί ανά τα χρόνια.

Ανάφη Phenomenon

Ο οργανισμός Phenomenon Anafi και η Συλλογή Kerenidis Pepe διοργανώνουν την τέταρτη έκδοση του Phenomenon, ενός προγράμματος σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης. Το Phenomenon 4 θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων μεταξύ 27 Ιουνίου και 4 Ιουλίου και μία έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Ιουλίου. 

Το δημόσιο πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εκδηλώσεων, όπως μία ομιλία της Karen Barad, βιντεοπροβολές με έργα του Éric Baudelaire και της Moyra Davey, μια βραδιά ανάγνωσης με τη Maggie Nelson και περφόρμανς από τον Jimmy Robert και τον Oriol Vilanova. Η έκθεση, η οποία θα λάβει χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία φωτογραφική εγκατάσταση της Moyra Davey, μία σειρά ζωγραφικών έργων της Καρολίνας Κρασούλη και εικαστικές εγκαταστάσεις του Ian Kiaer, του Daniel Steegmann Mangrané, του Oriol Vilanova και της Μαρίνας Ξενοφώντος.

Moyra Davey, installation view, Moyra Davey: Lanak/Obras/Works, Artium Museoa, Vitoria - Gasteiz, 2021. Courtesy of the artist. Photography: Gert voor Int’ Holt
Moyra Davey, installation view, Moyra Davey: Lanak/Obras/Works, Artium Museoa, Vitoria - Gasteiz, 2021. Courtesy of the artist. Photography: Gert voor Int’ Holt

Mε αφετηρία την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού και τον τρόπο με τον οποίο έχει αναδιαμορφωθεί και μετασχηματιστεί ανά τα χρόνια—το πέρασμα δηλαδή από τον ετήσιο κύκλο της αγροτικής ζωής, όπως ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του ’80, στην τρίμηνη τουριστική καλοκαιρινή περίοδο που διαδέχεται τον "λήθαργο" του χειμώνα και τη χειμερινή μετακίνηση των νησιωτών στην ηπειρωτική χώρα για βιοπορισμό—το Phenomenon 4 θα διερευνήσει την έννοια του χρόνου και τις χωροχρονικές κατασκευές που ορίζουν την καθημερινή μας ζωή. Ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους. Σε μια περίοδο ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας η γραμμική θεώρηση του χρόνου τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μέσα από τη δημιουργία κοινών βιωμάτων που βασίζονται στη συνεργασία και τη συνύπαρξη το Phenomenon 4 μάς καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τον χρόνο. Σε έναν τόσο απομακρυσμένο τόπο, όπως η Ανάφη, όπου ο χρόνος κυλά αλλιώς, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τους κανονιστικούς ρυθμούς της ζωής μας, να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά.  
 
Αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.