Ένα παλιό λογισμικό ζωγραφικής αναβιώνει στα χέρια του Ζήση Μπλιάτκα

Ο καλλιτέχνης επαναπροσδιορίζει το λογισμικό MsPaint, χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο παραγωγής εικόνων και αφηγήσεων, στον χώρο του OKAY initiative space.

Ζήσης Μπλιάτκας @Ζήσης Μπλιάτκας

Ο Ζήσης Μπλιάτκας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το MsPaint, ένα ξεπερασμένο λογισμικό για ζωγραφική στον υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιεί ως όχημα παραγωγής εικόνων και αφηγήσεων. Ο περιορισμός ενός τέτοιου προγράμματος και οι λιγοστές του δυνατότητες αποτελούν την πρόκληση για εξεύρεση λύσεων και "κόλπων" που θα απελευθερώσουν από οποιοδήποτε αυτοματισμό.

Από την ευρωπαϊκή εξωτική τοπιογραφία μέχρι τo Junglecore και Xpiritual aesthetics, ο Μπλιάτκας σχολιάζει αυτό που οι άνθρωποι στερεοτυπικά βρίσκουμε χαλαρωτικό και αδιαμφισβήτητα ωραίο: Ένα καταπράσινο τοπίο με μια λίμνη και έναν καταρράχτη. Επανασχεδιάζοντας αυτές τις συμβάσεις, τις διυλίζει από την οθόνη του υπολογιστή και τις καθιστά κάθε φορά λίγο πιο "hyper".

Ζήσης Μπλιάτκας
@Ζήσης Μπλιάτκας

Μέσα σε gradient χώρους, συχνά πλημμυρισμένους, τοποθετεί ευτελείς κατασκευές και καθημερινά αντικείμενα (πανιά,καλώδια,CD-ROM) αναδεικνύοντάς τα ως αντικείμενα με εξέχουσα ανθρωπολογική σημασία. Τα ίδια συμπεριφέρονται ως ξανοίγματα προς το τοπίο, ως δίαυλοι και αγωγοί του υπερβατικού. Η ατελής μορφή τους και το λανθάνων καθιστούν τις κατασκευές αυτές εν δυνάμει λειτουργικές, εντείνοντας την κωμική και λατρευτική τους φύση.

Δίπλα στην κυρίαρχη ψηφιακή αρτιότητα αντιτάσσονται το ευτελές και το DIY ως μια συμφιλιωτική και αναγκαία συνθήκη. Για το Μπλιάτκα η ζωγραφική στον υπολογιστή αποτελεί μια πλατφόρμα που υπεκφεύγει το βάρος της ιστορίας των υλικών και από την οποία μπορεί κανείς να επιδοθεί στην απολαυστική διαδικασία κατασκευής μιας εικόνας.

Επιμέλεια: OKAY initiative space

Info: 03-12/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα εικαστικά ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις το 2026

Δύο γνωστοί χώροι πολιτισμού επιστρέφουν δυναμικά τη νέα χρονιά με ένα πολυσυλλεκτικό εικαστικό πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/01/2026

Δέκα νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ελληνική λογοτεχνία, ποίηση και θέατρο

Στο The Goat Standard, ο τράγος γίνεται διαπραγματεύσιμο περιουσιακό στοιχείο

Το κοινωνικά συμμετοχικό έργο του Δημήτρη Κωτσαρά μάς φέρνει αντιμέτωπους με το παράδοξο της αξίας. Lucrum (Κέρδος και θάνατος) ή Vitam (Ζωή και ευθύνη);

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο

Ξεναγήσεις, συζητήσεις, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα που ανοίγουν την νέα χρονιά

Υποδεχόμαστε το 2026 με κλασική μουσική και εκπλήξεις στο Auditorium Χώρος Τεχνών

Οι Τρεις Έλληνες Τενόροι ενώνουν δυνάμεις την πρώτη ημέρα του 2026 σε μια γιορτινή συναυλία υψηλής αισθητικής στο Auditorium Χώρος Τεχνών.

Δύο γιορτινές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Κίχλη

Μία διπλή έκδοση που παρουσιάζει δύο νουβέλες που συνομιλούν μεταξύ τους.

Το πειραματικό εικαστικό πρότζεκτ του Γιώργου Δρίβα εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Δρίβας ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην δράση "Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου".