"Χαιρετίσματα από την Αθήνα": Το πρώτο artists residency της Domus Art Gallery

Το πρότζεκτ έχει επιμεληθεί η Manuela De Leonardis, έχοντας καλέσει 3 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιταλία και Σερβία να εκφραστούν καλλιτεχνικά στον χώρο της γκαλερί, αντλώντας θεματικές από τη συλλογή καρτ-ποστάλ με ελληνικά τοπία της επιμελήτριας.

schizzo 3 - Giusy Lauriola @Giusy Lauriola

Όλοι γνωρίζουμε εκείνες τις vintage ελληνικές καρτ ποστάλ της Αθήνας, που κυκλοφορούν στα τουριστικά μαγαζιά, που έχουν μπει σε εκθέσεις ακόμα, και που πολλοί έχουν κρατήσει ως αναμνηστικά. Τι κρύβεται όμως κάτω από την επιφάνειά τους; Η Ιταλίδα επιμελήτρια Manuela De Leonardis, η οποία έχει 9 τέτοιες καρτ-ποστάλ, που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ιταλία, από το 1964 έως το 1983, τις βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό το αρχειακό υλικό θα αποτελέσει πλέον το εφαλτήριο από το οποίο τρεις καλλιτέχνες θα βουτήξουν στον διάλογο, αλλά και στην άγνωστη αθηναϊκή επικράτεια, κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού residency που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery Athens, με τίτλο "Χαιρετίσματα από την Αθήνα". 

Οι καλλιτέχνες Giusy Lauriola και Merima Fetahovic θα μεταβούν από τη Ρώμη (μαζί με την επημελήτρια Manuela de Leonardis, που έχει την Ρώμη ως βάση της), και θα συναντηθούν με την καλλιτέχνη Stella Sevastopoulos (Στέλλα Σεβαστοπούλου) προκειμένου να εξερευνήσουν το θέμα, για το οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί από τη Διευθύντρια της Domus Art Gallery, την Glenda Lorenzani, να λάβουν μέρος στο δεκαήμερο residency (με την επιμέλεια της Manuela De Leonardis), που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί, 2-12 Ιουνίου. 

ATENE 9 teste GOLD - Merima Fetahovic
ATENE 9 teste GOLD - Merima Fetahovic

Και ο στόχος; Να προχωρήσουν παραπέρα από την καρτ ποστάλ εικόνα της Αθήνας. Να εξετάσουν πτυχές της Αθήνας που δεν έχουν διερευνηθεί (αν και η έμπνευση από το αρχειακό υλικό είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτού του έργου). Το residency "Χαιρετίσματα από την Αθήνα" υπόσχεται να δει την Αθήνα από καινούργια οπτική. Μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργικής σκέψης, οι καλλιτέχνες έχουν ήδη επικεντρωθεί σε πολύ διαφορετικές πτυχές της Αθήνας στην προπαρασκευαστική τους εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο στάδιο αυτού του project (Απρίλιος/Μάιος).

Η Lauriola έχει επικεντρωθεί στην προνομιακή θέση της Εταίρας, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, στον μύθο της Εριγόνης και στον ρόλο της γυναίκας. Η Fetahovic έχει επικεντρωθεί στα διαφορετικά πρόσωπα της Θεάς Αθηνάς (η οποία θα μετατραπεί σε κεραμική εγκατάσταση), ενώ η Sevastopoulos εξερεύνησε τα λουλούδια της αρχαιότητας, συνδέοντας τη φύση, και τον πολιτισμό στην δημιουργική πορεία της.

Postcard from Athens - Stella Sevastopoulos
Postcard from Athens - Stella Sevastopoulos

Στο πρώτο στάδιο, τον Απρίλιο/Μάιο, οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του residency. Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί το residency, που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery, Αθήνα (2-12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια του residency, θα παράγονται έργα τέχνης από κάθε καλλιτέχνη, σε συνεχή διάλογο με την επιμελήτρια, την διευθύντρια, και τους άλλους καλλιτέχνες. Το τρίτο στάδιο, είναι η πραγματοποίηση ανοιχτού στούντιο/έκθεσης, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του residency, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (6-9 μ.μ.), όπου όποιος θέλει να δει τα έργα σε εξέλιξη και να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, την επιμελήτρια και την διευθύντρια, θα έχει την ευκαιρία. 

Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου 2022

Ανοιχτό στούντιο/έκθεση έργων: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6-11μ.μ.

Επισκέψεις κατά τη διάρκεια τoυ residency: 9π.μ.- 1μ.μ., 2-12 Ιουνίου, κατόπιν ραντεβού (+306907477997).

Περισσότερες πληροφορίες

Domus Art Gallery

Προύσης 28, Βάρη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στο Σύνταγμα, τα βιβλία... αλλάζουν χέρια!

Μια μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη δίπλα στο μετρό δίνει νέα ζωή στις ιστορίες και φέρνει τους αναγνώστες πιο κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΒΙΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
03/06/2026

Η Γιουριέτ Ρομέρο αποτυπώνει την κραυγή ελευθερίας των γυναικών στις "Επισκέπτριες"

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Γιουριέτ Ρομέρο καλεί τον αναγνώστη να αναμετρηθεί με τις αντιφάσεις που ενύπαρχουν στην έννοια της ελευθερίας.

Ο βραβευμένος με Μπούκερ Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ στην Αθήνα

Την Τρίτη 16 Ιουνίου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

Παρουσίαση της εικαστικής έκδοσης Burr με τη Βίκυ Τσίρου, τον Ευριπίδη Παπαδοπετράκη και τη Μάρω Μιχαλακάκου

Η χαρακτική προσεγγίζεται ως τεχνική, πεδίο πειραματισμού καi διεύρυνσης της εικαστικής γλώσσας, μέσα από όπου αναδύεται ένας διαφορετικός τρόπος γραφής και αφήγησης.

Με δύο ατομικές εκθέσεις ξεκινά η Citronne Gallery την καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο

Η γκαλερί οργανώνει και συνεπιμελείται την ατομική έκθεση του Νίκου Ποδιά, Ίχνη, ενώ παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Αφροδίτης Λίτη, Το Παιχνίδι της Ανάδυσης.

Νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ της Σάμου

Τα δύο κτίρια αναβαθμίζονται και εκσυχρονίζονται εσωτερικά και εξωτερικά ώστε να επανεκθέσουν τις πολύτιμες συλλογές της αρχαϊκής περιόδου από το ιερό της Ήρας.

Η Biennale of Contemporary Keramics 2026 καταφθάνει στη Ρόδο

Ξεκινά στις 5 Ιουνίου, θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου και καθιστά το νησί των ιπποτών διεθνή κόμβο της σύγχρονης κεραμικής τέχνης.