Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, «REDS», το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

Reds έκθεση

Το Φουγάρο Art Center κλείνει σύντομα 10 χρόνια λειτουργίας, με την ιδρύτριά του Φλωρίκα Κυριακοπούλου να εξακολουθεί να σχεδιάζει έργα επέκτασης που το έχουν πλέον μεταμορφώσει σε ένα πολυχώρο διεξαγωγής πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αποδεικνύοντας όχι μόνο την αγάπη της εικαστικού και επιμελήτριας για τις τέχνες, αλλά και το ενδιαφέρον της να φέρει τους ντόπιους σε επαφή με τον πολιτισμό. Ένα βιομηχανικό συγκρότημα στο γραφικό Ναύπλιο, περιβαλλόμενο από καταπράσινα τοπία και φυσικά, με θέα το Παλαμήδι, το Φουγάρο φέρνει τη ζωή και την τέχνη στον τόπο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της Κυριακοπούλου, η οποία ξεναγώντας μας στις εγκαταστάσεις τόνισε ότι "είναι ένας χώρος ζωής και τέχνης. Οι περισσότεροι χώροι τέχνης δεν έχουν πολύ ζωή. Εγώ θέλω να είναι έτσι για να χαίρεται ο κόσμος". 

Από την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου το 2014, το Φουγάρο (πρώην Βιομηχανία "Ανθός") έχει φιλοξενήσει πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, εναρκτήρια των οποίων υπήρξε εκείνη του Mark Hadjipateras. Η πιο πρόσφατη "REDS" αποτελεί ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό εγχείρημα. Με την επιμέλεια της Κυριακοπούλου, η γκαλερί του Φουγάρου αναδιαμορφώθηκε βάσει των στιλιστικών επιλογών της εικαστικού και κοσμήθηκε με έργα από τη συλλογή της ίδιας. Έχοντας παρουσιάσει το 2020 το "BLACK & BLUE", η Κυριακοπούλου θέλησε να συνεχίσει το κόνσεπτ μιας χρωματικά θεματικής έκθεσης, έχοντας επιρροές από τα έργα του Μαρκ Ρόθκο, το έργο του οποίο την έκανε εξαρχής να ασχοληθεί με την τέχνη. Η συλλογή δεν αποτελείται αποκλειστικά από πίνακες και γλυπτά, αλλά διάφορα άλλα αντικείμενα: ένα τραπέζι από ξύλο καρυδιάς, ένα τούρκικο κιλίμι του 20ου αιώνα, μια γλάστρα με τριαντάφυλλα και άλλα διακοσμητικά και μη έργα συμπληρώνουν τις ζωγραφικές και γλυπτικές δημιουργίες.

Reds έκθεση

Μπαίνοντας κανείς στη γκαλερί, αμέσως βυθίζεται στο σκοτάδι. Όσο όμως, συνηθίζει το μάτι, αρχίζουν και τραβάνε την προσοχή μας τα διακριτικώς φωτισμένα έργα. Φυσικά, τα περισσότερα είναι σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, αλλά υπάρχουν και ορισμένα στα οποία το φλογερό χρώμα δεν εντοπίζεται καθόλου. Ωστόσο, όπως σε πολλά έργα τέχνης, οι συμβολισμοί πρέπει να ανακαλυφθούν από τον θεατή και στο "REDS" το χρώμα υπονοείται: η φωτογραφία του Αλέξη Σαρρηγεωργίου από μεταλλικές επεξεργασίες στο Λαύριο συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς, ενώ τα ιδιόμορφα κεφάλια του Alfred Haberpointner φτιαγμένα από ξύλο μοιάζουν σαν να μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου. Η επιλογή του μαύρου χρώματος που κυριαρχεί στους τοίχους της γκαλερί δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αισθητικές παρορμήσεις της εικαστικού, αλλά ωθεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει σε μια εντελώς διαφορετική χωροχρονική διάσταση, ξεχνώντας τον έξω κόσμο.

Έργα του Γιώργου Λάππα και του Βασίλη Κυπραίου αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι της έκθεσης, ενώ σε περίοπτη θέση στην πίσω αίθουσα της γκαλερί έχει τοποθετηθεί το "St. John the Baptist" του Στήβεν Αντωνάκου, φωτισμένο με πολύχρωμες νέον αποχρώσεις, το οποίο μας συστήνει μια διαφορετική εμπειρία θέασης με το κατασκότεινο περιβάλλον να προκαλεί μία υποκειμενική οπτική αφήγηση. Η Κυριακοπούλου μίλησε συγκινημένη για τον σπουδαίο καλλιτέχνη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και στον οποίο, εις μνήμην του, θα δημιουργήσει ένα immersive room εμπνευσμένο από τα "chapels" του.

Reds έκθεση

Το κόνσεπτ συνεχίζεται με ορισμένα ζωγραφικά έργα στην ανοιχτή για όλους ελεύθερα Βιβλιοθήκη Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Φουγάρου, με ένα ακόμα του Κυπραίου να κοσμεί την μία από τις εισόδους της, ενώ αρκετοί πίνακες ανήκουν στον Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος δημιούργησε ένα εικαστικό αφιέρωμα στην ελληνική επανάσταση, εγγράφοντας στην αφήγηση μορφές διάφορων λαών και πολιτισμών, από την Αφρική, την Ασία κ.α. . Η τέχνη εδώ συνδιαλέγεται με τη γνώση, καλώντας τους αναγνώστες να γνωρίσουν φημισμένους και σύγχρονους καλλιτέχνες μέσα από μια περιήγηση στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Εξίσου εντυπωσιακή υπήρξε και η ξενάγηση στην έκθεση "CHINA #1" από τον ίδιο τον εξερευνητή και συλλέκτη, Δημήτρη Ξανθούλη, η οποία παρουσιαζόταν στον χώρο του BLUE2 μέχρι τα τέλη του Απρίλη. Έργα και αντικείμενα τέχνης που ο Ξανθούλης συγκέντρωσε κυρίως μέσω δημοπρασιών αντανακλούν το πνεύμα και τις παραδόσεις της κινεζικής κουλτούρας και τέχνης. Από τη συλλογή σίγουρα ξεχωρίζουν τα γοητευτικά "meirenhua", πορτραίτα γυναικών ζωγραφισμένα σε γυαλί ή καθρέφτες, καθώς και τα σπάνια, ανεκτίμητης αξίας πιθάρια που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια των δυναστειών Τανγκ (618-907 μ.Χ.) και Τσινγκ (1636-1912).

Η Κυριακοπούλου μίλησε με όρεξη και πολύ ενθουσιασμό για τα μελλοντικά σχέδια διαμόρφωσης του Φουγάρου ώστε το Ναύπλιο να αποτελέσει ένα μέρος αναψυχής, πολιτισμού και παιδείας, αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης τέχνης και που θα φέρει το ενδεχομένως όχι τόσο εξοικειωμένο κοινό σε επαφή με την υψηλή τέχνη, καθιστώντας τη προσβάσιμη για όλους ανεξαρτήτως. Μιμούμενο τους καλλιτεχνικούς χώρους των αστικών κέντρων, το Φουγάρο έχει μετατραπεί σε ένα εμβληματικό τοπόσημο που φέρνει ζωή στην πελοποννησιακή πόλη. Για την ιδιοκτήτριά του, το ίδιο το Φουγάρο πρόκειται για ένα έργο τέχνης.

Το "REDS" περιλαμβάνει έργα των: Αδαμάκος | Αλεξίου | Antonakos | Avedon | Haberpointner | Holt | Καλούδη | Κυπραίος | Κυριτσόπουλος | Λάππας |Mehler | Μορταράκος | Ona B. | Παπαχρήστος | Pijuan | Σαρρηγεωργίου | Tapies | Τσεκούρα | Warren|Χανδρής|Ψυχούλης|Qureshi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

H Αλεξάνδρα Αθανασιάδη "Πλάθει το άυλο"

Μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην καλλιτέχνιδα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, υπό τη διοργάνωση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/06/2022

"Space Oddity": Εκδηλώσεις για τις τελευταίες μέρες της έκθεσης του Νίκου Χαραλαμπίδη

Η έκθεση καθώς και οι δράσεις διεξάγονται στον πολυχώρο Metaphor, στους Αμπελόκηπους.

Κατερίνα Γρέγου: "Στο ΕΜΣΤ θέλουμε να καλλιεργήσουμε την "ιστορική συνείδηση" παρά την "εθνική""

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ γύρω από την έννοια του κράτους, τις πολιτικές του έθνους και το ρόλο του εθνικού μας μουσείου.

"EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση": Αναπαράσταση του ναυτικού αγώνα του ’21 στο λιμάνι της Χίου

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και θα επισκεφθεί τα λιμάνια διάφορων ελληνικών νησιών, καταλήγοντας στον Πειραιά.

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης αναζητάει τη δική του Οδύσσεια

Η έκθεση "Return" θα εγκαινιαστεί προσεχώς στην The Project Gallery.

"Αρκαδία": Η post-punk ζωγραφική του Χάρη Γαβρήλου

Το εκθεσιακό αφιέρωμα στο έργο του αδικοχαμένου καλλιτέχνη, που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Σκέψεις για την καθημερινότητα στο Closing Soon

Το κέντρο τεχνών στα Πετράλωνα παρουσιάζει την έκθεση "Χάθηκα Σε Αδάμαστες Μορφές Εμπειριών Κρυφών, Σε Απέραντα Μέρη Που Εξαλείφονται" της Εύας Ανερράψη.