Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Μαχαιροβγάλτης του Οικονομίδη - Εικονογράφηση Πέτρος Ζερβός

Με δύο νέες εκθέσεις, μία αφιερωμένη στα comics και τις εικονογραφήσεις που έχουν
πλαισιώσει τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και μία στην πολυποίκιλη καριέρα του δημιουργού comics, Σπύρου Δερβενιώτη, γιορτάζει τον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Ψηφιακό Μουσείο Comics. H πλατφόρμα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα 15 ψηφιακές εκθέσεις με περισσότερα από 800 έργα, συνεχίζοντας παράλληλα να συγκεντρώνει, να αναδεικνύει και να παρουσιάζει την πλούσια Ιστορία της ελληνικής σκηνής comics, καθώς και το έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Οι νέες εκθέσεις

Γιάννης Οικονομίδης - Αναδρομική Έκθεση
Εκθέσεις comics και εικονογράφησης συνοδεύουν την έξοδο των ταινιών του στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυτόνομα comics και πορτρέτα χαρακτήρων, καρικατούρες και εικαστικά κατά τη προεργασία γυρισμάτων, επίσημες αφίσες εικονογραφημένες από εγχώριους δημιουργούς… Ο Γιάννης Οικονομίδης δεν είναι μόνο ένας εκ των πλέον σημαντικών Eλλήνων κινηματογραφιστών της τελευταίας 20ετίας, αλλά και ίσως ο μοναδικός εγχώριος σκηνοθέτης που με κάθε νέα δουλειά του επιδιώκει, και ενισχύει έμπρακτα τη συνομιλία μεταξύ της 7ης και της 9ης Τέχνης. Η παρούσα Αναδρομική Έκθεση, συγκεντρώνει τα έργα που δημιουργήθηκαν για τις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του (ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ, Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ) αλλά και εκείνα που δημιουργήθηκαν για το - μέχρι σήμερα- μοναδικό θεατρικό του έργο ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ, από καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Γούσης, ο Πέτρος Ζερβός, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος, και πολλοί άλλοι.

Σπύρος Δερβενιώτης - Αναδρομική Έκθεση
Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που μετράει περισσότερα από 35 χρόνια δημιουργικής πορείας, ο δημιουργός comics και γελοιογράφος Σπύρος Δερβενιώτης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην εγχώρια σκηνή. Από τις σποραδικές δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του (όντας μαθητής Λυκείου), και τις συμμετοχές του σε έντυπα, ιστοσελίδες και φεστιβάλ, μέχρι πασίγνωστα έργα του όπως τα ΜΑΝΑ ΡΕΪΒΕΡ, ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΑΠΛΑΣ, ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ, YESTERNOW, SHARK NATION και το πρόσφατο, ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ, η παρούσα αναδρομική έκθεση καταγράφει τη συναρπαστική και πολυποίκιλη διαδρομή του καλλιτέχνη, τόσο σε επίπεδο θεματικών, όσο και τεχνοτροπιών.

Τι άλλο περιμένουμε;

Οι ψηφιακές γκαλερί του Μουσείου φιλοξενούν μέχρι σήμερα, αναδρομικές εκθέσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά (δημιουργού του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ και εκδότη του ΜΠΛΕΚ), του Τάσου Αποστολίδη (σεναριογράφου, μεταξύ άλλων, της υπερδημοφιλούς και πολυμεταφρασμένης σειράς ΟΙ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ), των διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών DaNi και Βασίλη Λώλου, του δημιουργού και γελοιογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, τις ομαδικές εκθέσεις comics & εικονογράφησης Εν Αιθρία, του ιστορικού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς, 15 Χρόνια Comicdom CON Athens, Comics VS Corona, και 200 Χρόνια Ελλάδα Μέσα από τα Comics, καθώς και τις παιδικές εκθέσεις Μια Μέρα με τον Καλύτερό μου Φίλο, Ένα Βήμα Μπροστά και Οι Μνήμες του Παρελθόντος, Γνώση του Μέλλοντος.

Χρονολόγιο - Σταθμοί στην Ιστορία των Comics στην Ελλάδα
Ιστορική αναδρομή των comics στην Ελλάδα, τόσο των πρωτότυπων, όσο και των μεταφρασμένων. Από το πρώτο ελληνικό comic-strip και τα θρυλικά ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, μέχρι την πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους, το πρώτο ελληνικό άλμπουμ και την "έκρηξη” των εγχώριων εκδηλώσεων.

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Για πρώτη φορά καταγράφεται το σύνολο των Εκθέσεων και των Φεστιβάλ Comics που έχουν λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια, με στοιχεία για τις διοργανώσεις, λίστες των συμμετεχόντων δημιουργών, πληροφορίες για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής, το πρόγραμμα, τους διοργανωτές, και όπου αυτό είναι εφικτό, ψηφιοποίηση των καταλόγων τους.

Σεμινάρια, Ομιλίες & Panels

Διαδικτυακά, αλλά και φυσικής παρουσίας σεμινάρια, ομιλίες και panels, από εγχώριους και διεθνείς δημιουργούς comics, καθώς και θεωρητικούς της 9ης Τέχνης. H βιντεοσκόπηση της πλειοψηφίας αυτών, πραγματοποιείται από την πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του Comicdom CON Athens.

Στα άμεσα πλάνα του Ψηφιακού Μουσείου Comics, και η δημιουργία video-συνεντεύξεων και αφιερωμάτων, η διενέργεια σεμιναρίων για ενήλικες, παιδιά και εκπαιδευτικούς, και e-shop με επιλεγμένα, state of the art, αντικείμενα. Δημιουργημένο από συντελεστές της Comicdom Press, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, και διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library, το Ψηφιακό Μουσείο Comics περιλαμβάνει στο ξεκίνημά του ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, μόνιμες και περιοδικές, χρονολόγιο με τους σταθμούς στην Ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών, και ιστορικά άρθρα.

Την ιδρυτική ομάδα του ΨΜC πλαισιώνει Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με σημαντική πορεία στα πεδία του πολιτισμού, των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.

@ πρώτης φωτό: Μαχαιροβγάλτης του Οικονομίδη - Εικονογράφηση Πέτρος Ζερβός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Keeping Time": Προβληματισμοί για τον χρόνο και την υλικότητα μέσα από μια έκθεση στους Δελφούς

Η Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) και η Fidelity Art Collection εγκαινίασαν στον αρχαιολογικό χώρο τη νέα τους ομαδική έκθεση με έργα από τις συλλογές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/06/2022

"(Dis) locations n' (dis) positions: here n' there": Όταν το "εκτός" και το "εντός" συντίθενται και (ανα)- συντίθενται

Οι ετεροτοπίες ως κόσμοι εντός κόσμων παρουσιάζονται σε έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του "Back to Athens International Art Meeting 2022".

Τα σώματα ως "σάκοι" μεταφοράς πληροφοριών, αναμνήσεων και αποτυπωμάτων εμπειριών στο "Okay initiative space"

Mία πολυμεσική και διεπιστημονική έκθεση με τίτλο "Leafy Body Digested Memories" πραγματοποιείται στο initiative space της Κυψέλης, κατόπιν του ανοιχτού καλέσματος που ολοκληρώθηκε μέσα στον μήνα Ιούνιο.

Ανεκτίμητο εύρημα που ανέσυρε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας κοσμεί το Επιγραφικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση "Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ." παρουσιάζει 16 χάλκινους πίνακες που βρέθηκαν στην περιοχή μετά από σχετική ανασκαφή.

"Γυναίκα Πείσμα της Ασίας": Αφιέρωμα στην ηρωική Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas εγκαινιάζει στο Ναύπλιο μία ομαδική έκθεση που τιμά το θάρρος και τον δυναμισμό της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα.

"Καφές για Μερακλήδες" στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το Σεντούκι της Γιαγιάς παρουσιάζει 54 έργα από τον ομότιτλο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η διαχρονική παράδοση του ελληνικού καφέ.

Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/6-3/7)

Όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.