Εκθεσιακό αφιέρωμα για ττη Στέλλα Πολυχρονίδη και τον Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Μπουτζιάνη

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Μπότσογλου

Το ντοκιμαντέρ του Φρέντυ Βιανέλλη ‘’Χρόνης Μπότσογλου’’, η εικαστική και πνευματική βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη, προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη, την Τετάρτη 18 Μαίου και ώρα 8μμ., τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τον ζωγράφο που είχε παρουσιαστεί, τον Ιούνιο του 2014, με έργα- αφιέρωμα στον μεγάλο εξπρεσιονιστή.

Τις σημαντικές στιγμές της ζωής του, τις εικαστικές του αναζητήσεις και τα έργα/σταθμούς της εξέλιξής του, την παρουσίαση άγνωστου αρχειακού υλικού και μοναδικών συνεντεύξεων θα πλαισιώσουν ο διανοητής Χρήστος Λάζος και ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης. Ανάμεσα στις άλλες αρετές του το ντοκιμαντέρ έχει και το πλεονέκτημα να αναδεικνύει δυο ουσιαστικά και βαθύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του έργου του Μπότσογλου: πρώτον, τη σύζευξη ανάμεσα στον δημιουργό ως υποκείμενο και την αναζήτηση της αλήθειας των πραγμάτων και δεύτερον, την τέχνη ως κοινωνική πρακτική διαλόγου και φιλίας με τον άλλον.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση Σελέστ Πολυχρονιάδη (11-8 μ.μ.), της εικαστικού που παρουσίασε τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1934, το Ημερολόγιο του Γιώργου Μπουζιάνη.

Η Σελέστ Πολυχρονιάδη, (1904-1985) αποτελεί εμπράκτως απόδειξη ότι στη νεοελληνική τέχνη είχαμε υψηλό βαθμό συμμετοχής γυναικών δημιουργών, σε πανευρωπαϊκή μάλιστα αναλογική κλίμακα. Με ευρύτατες καλλιτεχνικές ανησυχίες και βιώματα, η εικαστικός ασχολήθηκε και με τη μουσική και με πολλές εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες, λειτούργησε δική της γκαλερί προπολεμικά και είχε παρουσία δυναμική. Στη ζωγραφική της αντικρίζουμε στην αφαιρετική της περίοδο, την ωρίμαση των ερευνών της στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με έναν ιδιότυπο αφαιρετικό σουρεαλισμό υψηλής πνοής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οκτώ νεαρά κορίτσια ερμηνεύουν τη "Μήδεια" με την καθοδήγηση της Αλίκης Δανέζη Knutsen και ροκ διαθέσεις

Η Παιδική Θεατρική Ομάδα "Εμείς-Εμείς" παρουσιάζει μια work in progress παράσταση με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28 Μαΐου στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: Οι εκδηλώσεις για το κοινό

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει στην Ελευσίνα, την γενέτειρα του Αισχύλου, υπό την εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα.

"Mirra" ξανά στην Κύθνο

Για το δεύτερο καλοκαίρι του σάλπαρε το όμορφο all day resto στο λιμάνι της Κύθνου.

Ανανέωση τώρα για το "Beefbar" της Μυκόνου

Με νέο πρόσωπο και φρέσκο μενού άνοιξε τις πόρτες του το δημοφιλές στέκι της Μυκόνου.

Ανοιχτό κάλεσμα για το 2ο Athens Art Festival

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι και καλεί ενδιαφερόμενους από μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, videogames και πολλά άλλα είδη τέχνης να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

Καλοκαιρινά εργαστήρια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις πολύτιμες συλλογές του χώρου και μαθαίνουν για την τυπογραφία και την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από δημιουργικά εργαστήρια.