Εκθεσιακό αφιέρωμα για ττη Στέλλα Πολυχρονίδη και τον Χρόνη Μπότσογλου στο Μουσείο Μπουτζιάνη

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Μπότσογλου

Το ντοκιμαντέρ του Φρέντυ Βιανέλλη ‘’Χρόνης Μπότσογλου’’, η εικαστική και πνευματική βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη, προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη, την Τετάρτη 18 Μαίου και ώρα 8μμ., τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τον ζωγράφο που είχε παρουσιαστεί, τον Ιούνιο του 2014, με έργα- αφιέρωμα στον μεγάλο εξπρεσιονιστή.

Τις σημαντικές στιγμές της ζωής του, τις εικαστικές του αναζητήσεις και τα έργα/σταθμούς της εξέλιξής του, την παρουσίαση άγνωστου αρχειακού υλικού και μοναδικών συνεντεύξεων θα πλαισιώσουν ο διανοητής Χρήστος Λάζος και ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης. Ανάμεσα στις άλλες αρετές του το ντοκιμαντέρ έχει και το πλεονέκτημα να αναδεικνύει δυο ουσιαστικά και βαθύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του έργου του Μπότσογλου: πρώτον, τη σύζευξη ανάμεσα στον δημιουργό ως υποκείμενο και την αναζήτηση της αλήθειας των πραγμάτων και δεύτερον, την τέχνη ως κοινωνική πρακτική διαλόγου και φιλίας με τον άλλον.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση Σελέστ Πολυχρονιάδη (11-8 μ.μ.), της εικαστικού που παρουσίασε τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1934, το Ημερολόγιο του Γιώργου Μπουζιάνη.

Η Σελέστ Πολυχρονιάδη, (1904-1985) αποτελεί εμπράκτως απόδειξη ότι στη νεοελληνική τέχνη είχαμε υψηλό βαθμό συμμετοχής γυναικών δημιουργών, σε πανευρωπαϊκή μάλιστα αναλογική κλίμακα. Με ευρύτατες καλλιτεχνικές ανησυχίες και βιώματα, η εικαστικός ασχολήθηκε και με τη μουσική και με πολλές εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες, λειτούργησε δική της γκαλερί προπολεμικά και είχε παρουσία δυναμική. Στη ζωγραφική της αντικρίζουμε στην αφαιρετική της περίοδο, την ωρίμαση των ερευνών της στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με έναν ιδιότυπο αφαιρετικό σουρεαλισμό υψηλής πνοής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.