Το φετινό Βραβείο Τέχνης Γ&Α Μαμιδάκη παρουσιάζεται στην Κρήτη

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη διοργανώνει την παρουσίαση του βραβευμένου έργου της Ιλεάνας Αρναούτου και της Ισμήνης Κινγκ, «Tender shell geophilia».

Βραβείο Τέχνης Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, το Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη διοργανώνει την πρώτη παρουσίαση του έργου Tender shell geophilia, της Ιλεάνας Αρναούτου και της Ισμήνης Κινγκ, νικητριών του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη 2022.

Το Tender shell geophilia είναι ένα επιτόπιο δίκτυο γλυπτών που έχει βάση στο γεωγραφικό τοπίο του κόλπου του Αγίου Νικολάου, το οποίο οι καλλιτέχνιδες αντιμετωπίζουν ως ενεργό χώρο περίεξης. Στοιχεία του έργου εμπνέονται από ένα ευρύτερο γλυπτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με το νερό, το άδειασμα και το γέμισμα, την έλλειψη και την παρουσία. Πηγάζοντας από ένα αφήγημα που συνδέει την γεωγραφία με τον ερωτισμό, το έργο εξελίσσεται σε μια συνθήκη συσχέτισης με τα στοιχεία του τοπίου και θέτει το σώμα ως ενεργό στοιχείο σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης. Το τελευταίο διάστημα, οι δύο καλλιτέχνιδες δημιουργούν το έργο σε μια επιτόπια συνθήκη, σε άμεση σχέση με το τοπίο της βραχώδους παραλίας και τη θάλασσα, και αναπτύσσουν συνεργατικές γλυπτικές μεθοδολογίες.

Βραβείο Τέχνης Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, όπου θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης συλλογής. Την παρουσίαση θα κάνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελητής κος. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Η αγάπη για την τέχνη, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπιση του Βραβείου Τέχνης. Το Βραβείο Τέχνης, που ξεκίνησε το 2019, επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη για αρωγή και ενίσχυση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους - εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ - τη δυνατότητα να δημιουργήσουν site specific εικαστικό έργο το οποίο όχι μόνο θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, αλλά θα ενταχθεί και σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Η συλλογή τέχνης του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη απαριθμεί περισσότερα από 70 έργα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του ξενοδοχείου Minos Beach art hotel και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, καθώς κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με το έργο του νικητή του Βραβείου Τέχνης. Η συλλογή συγκεντρώνει πρότυπα έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών των Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Κώστα Βαρώτσου, Μαρίας Λοϊζίδου, Ρένας Παπασπύρου, Άγγελου Σκούρτη, Κώστα Ιωαννίδη, Γιώργου Γυπαράκη, Georgia Kotretsos, Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και Γιώργου Ρυμενίδη. Εκτός από το ετήσιο Βραβείο Τέχνης, το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις, φεστιβάλ, περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις, καθώς και ένα πρωτοπόρο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας και Φιλοξενίας στην Κρήτη.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Τέχνης 2022
Γεώργιος Γυπαράκης – Εικαστικός, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Πολίνα Κοσμαδάκη – Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη
Σωτήριος Μπαχτσετζής – Καλλιτεχνικός Επιμελητής Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής
Νίκος Ναυρίδης – Εικαστικός, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας
Αλέξανδρος Ψυχούλης – Εικαστικός, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Θεσσαλίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.