Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Waste/d Pavilion

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες έκθεσης του «Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο», διοργανώνεται μια ανοιχτή συζήτηση για την ιδέα ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και την ανάπτυξή του υπό σημερινές συνθήκες.

Waste/d Pavilion

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου επεισοδίου του Waste/d Pavilion, το State of Concept Athens και η Προσωρινή  Ακαδημία Τεχνών προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση έρευνας και ανοιχτή συζήτηση με τίτλο 'Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση έρευνας και συζήτηση στο Waste/d Pavilion'. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/5, 6-8 μμ. (στα ελληνικά).

Στην Ελλάδα, η ίδρυση και η λειτουργία ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης αναδεικνύεται, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, σε ένα δυναμικό πεδίο καλλιτεχνικών και πολιτισμικών ζυμώσεων και θεσμικών διεργασιών.

Τι είδους μουσείο σύγχρονης τέχνης διεκδικούσαν καλλιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες του χώρου της τέχνης; Ποιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και αφηγήσεις αναδύθηκαν; Ποιοι θεσμικοί λόγοι αναπτύχθηκαν; Η παρουσίαση εστιάζει στο παράδειγμα συγκρότησης ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από το 1976 έως και την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) το 1997. Στόχος είναι να αναδείξει διαφορετικά επεισόδια: τις καλλιτεχνικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και τον ρόλο ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, καθώς και να ανιχνεύσει τις σχέσεις με ευρύτερα ζητήματα συγκρότησης θεσμών στο ελληνικό πεδίο. Από την καλλιτεχνική διεκδίκηση για ένα "μουσείο-ζωντανό οργανισμό” στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο μουσείο-δίκτυο του αρχιτέκτονα Μιτ Μητρόπουλου, η παρουσίαση θα επιχειρήσει μια κριτική πλαισίωση λησμονημένων και λιγότερο προβεβλημένων θεωρήσεων για το μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες των πολιτιστιστικών και πολιτικών διεργασιών για την ίδρυση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ποιό είναι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων σύγχρονης τέχνης, είναι μερικά από ερωτήματα που αναδύονται και άπτονται σε πλήθος κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την πραγματική και φαντασιακή διαδικασία του "θεσμίζειν”. Μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε στο παρόν υπόλοιπα, πλεονάζοντα, παραλειπόμενα, waste/d αφηγήματα. 

Θα γίνει παρουσίαση της έρευνας των Τίνα Πανδή και Μαρίνα Μαρκέλλου με σχολιασμούς από τις Μαριάννα Στραπατσάκη και Εσθήρ Σολομών και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο

  • Εικαστικά

Το Pavilion αναπτύσσεται σε μια σειρά «επεισοδίων», εστιάζοντας σε διαφορετικές περιοχές: από την εργασία και την καταστολή, ως την οικολογία, το σώμα και τη γλώσσα. Καλλιτέχνες, ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν μέσω του έργου τους μια διαφορετική εννοιολόγηση της έννοιας του Waste/d, προτείνοντας νέους τρόπους θέασης, διακίνησης, νοήματος μεθοδολογιών και δικτύωσης ενός αντι-Waste/d μετώπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες": Μια διαφορετική πτυχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης την επετειακή έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/08/2022

Σταύρος Γασπαράτος: "Ένας ήχος μνήμης και όχι πραγματικότητας"

Ο Σταύρος Γασπαράτος μιλά στο "α" με αφορμή το "LAPSE", την οπτικοακουστική εγκατάστασή του που θα βρίσκεται ως τις 14 Αυγούστου στην ΕΛΣ.

"Μαθαίνοντας από την Πουλάτη": Μια εικαστική εγκατάσταση για τη διαχείριση του νερού στη Σίφνο

Το έργο δημιουργήθηκε από τους DECA Architecture στο πλαίσιο της δράσης S+T+ARTS (Science, Technology and Arts) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Connect).

Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

20 εκθέσεις σε νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι

Ύδρα, Νάξος, Σπέτσες, Πόρος και πολλοί άλλοι καλοκαιρινοί προορισμοί καλωσορίζουν την τέχνη με εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε γκαλερί, μουσεία και τοπικούς πολιτιστικούς χώρους.

"Thermia Project": Μια έκθεση αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρακτικές της Κύθνου

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών "Thermia Project", σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

"Hunter Hunts in a Pink Mist": Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.