Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Waste/d Pavilion

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες έκθεσης του «Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο», διοργανώνεται μια ανοιχτή συζήτηση για την ιδέα ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και την ανάπτυξή του υπό σημερινές συνθήκες.

Waste/d Pavilion

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου επεισοδίου του Waste/d Pavilion, το State of Concept Athens και η Προσωρινή  Ακαδημία Τεχνών προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση έρευνας και ανοιχτή συζήτηση με τίτλο 'Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση έρευνας και συζήτηση στο Waste/d Pavilion'. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/5, 6-8 μμ. (στα ελληνικά).

Στην Ελλάδα, η ίδρυση και η λειτουργία ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης αναδεικνύεται, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, σε ένα δυναμικό πεδίο καλλιτεχνικών και πολιτισμικών ζυμώσεων και θεσμικών διεργασιών.

Τι είδους μουσείο σύγχρονης τέχνης διεκδικούσαν καλλιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες του χώρου της τέχνης; Ποιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και αφηγήσεις αναδύθηκαν; Ποιοι θεσμικοί λόγοι αναπτύχθηκαν; Η παρουσίαση εστιάζει στο παράδειγμα συγκρότησης ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από το 1976 έως και την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) το 1997. Στόχος είναι να αναδείξει διαφορετικά επεισόδια: τις καλλιτεχνικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και τον ρόλο ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, καθώς και να ανιχνεύσει τις σχέσεις με ευρύτερα ζητήματα συγκρότησης θεσμών στο ελληνικό πεδίο. Από την καλλιτεχνική διεκδίκηση για ένα "μουσείο-ζωντανό οργανισμό” στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο μουσείο-δίκτυο του αρχιτέκτονα Μιτ Μητρόπουλου, η παρουσίαση θα επιχειρήσει μια κριτική πλαισίωση λησμονημένων και λιγότερο προβεβλημένων θεωρήσεων για το μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες των πολιτιστιστικών και πολιτικών διεργασιών για την ίδρυση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ποιό είναι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων σύγχρονης τέχνης, είναι μερικά από ερωτήματα που αναδύονται και άπτονται σε πλήθος κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την πραγματική και φαντασιακή διαδικασία του "θεσμίζειν”. Μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε στο παρόν υπόλοιπα, πλεονάζοντα, παραλειπόμενα, waste/d αφηγήματα. 

Θα γίνει παρουσίαση της έρευνας των Τίνα Πανδή και Μαρίνα Μαρκέλλου με σχολιασμούς από τις Μαριάννα Στραπατσάκη και Εσθήρ Σολομών και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο

  • Εικαστικά

Το Pavilion αναπτύσσεται σε μια σειρά «επεισοδίων», εστιάζοντας σε διαφορετικές περιοχές: από την εργασία και την καταστολή, ως την οικολογία, το σώμα και τη γλώσσα. Καλλιτέχνες, ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν μέσω του έργου τους μια διαφορετική εννοιολόγηση της έννοιας του Waste/d, προτείνοντας νέους τρόπους θέασης, διακίνησης, νοήματος μεθοδολογιών και δικτύωσης ενός αντι-Waste/d μετώπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.