MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο "Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", το MOMus, από το Ελληνικό Τμήμα του "Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM", ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι "Η δύναμη των μουσείων".

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το "Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM", αποτελούν εν πολλοίς ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γύρω από τους οποίους γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δραστηριότητες, όλων των μουσείων /τμημάτων του Οργανισμού, τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, με βασικό άξονα την ίδια την κοινωνία.

Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus ένα πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στα μουσεία, θα ξεναγηθούν στις εκθέσεις και θα γιορτάσουν μαζί, τη Διεθνή Ημέρα και τη Δύναμη των Μουσείων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του MOMus στην Αθήνα

MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Την Τρίτη 17 Μαΐου θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη" στη 1 μ.μ. στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Την Τετάρτη 18 Μαΐου θα ισχύει ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πρόγραμμα ξεναγήσεων για το κοινό. Με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για όλους τους χώρους, έως τις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πρώτη παρουσίαση του animation graphic "Η δύναμη των μουσείων", παραγωγή από την ομάδα "Die Woke Art Group" στα κοινωνικά δίκτυα του MOMus και την ιστοσελίδα του. Συγκεκριμένα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για την έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη" στη 1 μ.μ. και στις 6 μ.μ. Τέλος, θα γίνει εορταστικό κάλεσμα στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο 21 Μαΐου θα λάβει χώρα το εργαστήριο για οικογενειακό κοινό "Υλικά και εργαλεία" από τις 12 έως τις 2 μ.μ. στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "Το εργαστήριο του γλύπτη" με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούνε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, θα γνωρίσουν τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, θα συζητήσουν για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και θα πλάσουν σε πηλό τα δικά τους προπλάσματα. Ενώ, την Κυριακή 22 Μαΐου θα γίνει και πάλι ξενάγηση στην έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη", με συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, θα ισχύει η ελεύθερη είσοδος στα μουσεία στις 18 και στις 21 Μαΐου. Με διάφορες δράσεις που είναι προγραμματισμένες για αυτή τη γιορτή του MOMus, όπως εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις ανάμεσα σε άλλες. Θα γίνουν προσφωνήσεις από τους διευθυντέςκαι τις διευθύντριες των μουσείων και από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα του Momus
Για δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 210 3215717.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.