MOMus: "Η δύναμη των μουσείων" γιορτάζεται σε ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή τη διάκριση του "Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα οργανώσουν πολυήμερες εκδηλώσεις.

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο "Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης", το MOMus, από το Ελληνικό Τμήμα του "Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM", ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι "Η δύναμη των μουσείων".

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το "Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM", αποτελούν εν πολλοίς ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γύρω από τους οποίους γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δραστηριότητες, όλων των μουσείων /τμημάτων του Οργανισμού, τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, με βασικό άξονα την ίδια την κοινωνία.

Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus ένα πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στα μουσεία, θα ξεναγηθούν στις εκθέσεις και θα γιορτάσουν μαζί, τη Διεθνή Ημέρα και τη Δύναμη των Μουσείων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του MOMus στην Αθήνα

MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Την Τρίτη 17 Μαΐου θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη" στη 1 μ.μ. στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Την Τετάρτη 18 Μαΐου θα ισχύει ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πρόγραμμα ξεναγήσεων για το κοινό. Με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για όλους τους χώρους, έως τις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πρώτη παρουσίαση του animation graphic "Η δύναμη των μουσείων", παραγωγή από την ομάδα "Die Woke Art Group" στα κοινωνικά δίκτυα του MOMus και την ιστοσελίδα του. Συγκεκριμένα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για την έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη" στη 1 μ.μ. και στις 6 μ.μ. Τέλος, θα γίνει εορταστικό κάλεσμα στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο 21 Μαΐου θα λάβει χώρα το εργαστήριο για οικογενειακό κοινό "Υλικά και εργαλεία" από τις 12 έως τις 2 μ.μ. στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "Το εργαστήριο του γλύπτη" με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούνε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, θα γνωρίσουν τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, θα συζητήσουν για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και θα πλάσουν σε πηλό τα δικά τους προπλάσματα. Ενώ, την Κυριακή 22 Μαΐου θα γίνει και πάλι ξενάγηση στην έκθεση "Το εργαστήριο του γλύπτη", με συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, θα ισχύει η ελεύθερη είσοδος στα μουσεία στις 18 και στις 21 Μαΐου. Με διάφορες δράσεις που είναι προγραμματισμένες για αυτή τη γιορτή του MOMus, όπως εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις ανάμεσα σε άλλες. Θα γίνουν προσφωνήσεις από τους διευθυντέςκαι τις διευθύντριες των μουσείων και από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα του Momus
Για δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 210 3215717.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.