"Η Επιμέλεια του Βλέμματος": Παρουσίαση του βιβλίου της Συραγώς Τσιάρα στο ΕΜΣΤ

Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας και ιστορικός τέχνης ανά τα χρόνια, διοργανώνεται μια συζήτηση με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης και τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

Η Επιμέλεια του Βλέμματος Συραγώ Τσιάρα

Ποια η σχέση σύγχρονης τέχνης και καθημερινής ζωής; Σε ποιους απευθυνόμαστε όταν κάνουμε εκθέσεις; Ποιος ο ρόλος της επιμέλειας και των επιμελητών στην ανάδειξη σύγχρονων καίριων ζητημάτων  που απασχολούν την δημόσια σφαίρα; Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική" της Συραγώς Τσιάρα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την Πέμπτη 12/5 (6 μ.μ.), μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου ανάμεσα στην συγγραφέα, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα και την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή.

Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας στην πολυετή επαγγελματική της  πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης της επιμέλειας με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης, ιστορίας, ταυτότητας και δημόσιας σφαίρας, τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

 Το βιβλίο "Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική" (2021, εκδόσεις Νήσος) πραγματεύεται το νόημα της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.  Η σύγχρονη τέχνη δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό "ειδημόνων", αλλά δυνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή θεατή που αναζητά έναν χώρο για να διευρύνει, ακόμη και να διαφοροποιήσει την οπτική, το βίωμα και την εμπειρία του. Το βιβλίο αναζητά την πολιτική διάσταση της υποκειμενικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο καλλιτεχνικό έργο και το σκεπτικό της επιμέλειας εκθέσεων, με κύριους θεματικούς άξονες το φύλο, την ταυτότητα, τη μνήμη και τη δημόσια σφαίρα. Δεν προϋποθέτει έναν αναγνώστη που ξέρει σε βάθος την ιστορία της τέχνης ή τις σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, αλλά σίγουρα έναν ανήσυχο συνομιλητή που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη και θέλει να εμβαθύνει την κριτική του προσέγγιση.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας, μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Λάτιν Νουάρ" ταξίδι δια μέσου του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου

Σε μια σπάνια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο της λογοτεχνίας και της Λατινικής Αμερικής μάς προσκαλεί το βιβλίο "Λάτιν Νουάρ" στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

17/05/2022

Παρουσίαση του graphic novel "Μανώλης" στο βιβλιοκαφέ "red n’ noir"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αλέν Γλυκός μας παρουσιάζει το οδοιπορικό του Μανώλη, του πρόσφυγα πατέρα του, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τελικό προορισμό τη Γαλλία!

Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Waste/d Pavilion

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες έκθεσης του "Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο", διοργανώνεται μια ανοιχτή συζήτηση για την ιδέα ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και την ανάπτυξή του υπό σημερινές συνθήκες.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο ΕΜΣΤ

Μια βδομάδα γεμάτη δημιουργικές δράσεις, ξεναγήσεις, προβολές φιλμ και μουσικές εκδηλώσεις από το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της χώρας τιμούν τη συμβολή των πολιτιστικών χώρων.

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ντίνου Γιώτη "Club 23,4"

Για το βιβλίο θα συζητήσουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παύλος Μεθενίτης και ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Μια νέα σειρά εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Η Αθήνα κρύβει πλέον έναν "Αμαζόνιο"

ΤΟ ΕΜΣΤ εγκαινιάζει μία "εκτός τειχών" έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα, έναν διάλογο ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την προσωπική ανάμνηση.