"Η Επιμέλεια του Βλέμματος": Παρουσίαση του βιβλίου της Συραγώς Τσιάρα στο ΕΜΣΤ

Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας και ιστορικός τέχνης ανά τα χρόνια, διοργανώνεται μια συζήτηση με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης και τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

Η Επιμέλεια του Βλέμματος Συραγώ Τσιάρα

Ποια η σχέση σύγχρονης τέχνης και καθημερινής ζωής; Σε ποιους απευθυνόμαστε όταν κάνουμε εκθέσεις; Ποιος ο ρόλος της επιμέλειας και των επιμελητών στην ανάδειξη σύγχρονων καίριων ζητημάτων  που απασχολούν την δημόσια σφαίρα; Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική" της Συραγώς Τσιάρα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την Πέμπτη 12/5 (6 μ.μ.), μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου ανάμεσα στην συγγραφέα, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα και την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή.

Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας στην πολυετή επαγγελματική της  πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης της επιμέλειας με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης, ιστορίας, ταυτότητας και δημόσιας σφαίρας, τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

 Το βιβλίο "Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική" (2021, εκδόσεις Νήσος) πραγματεύεται το νόημα της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.  Η σύγχρονη τέχνη δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό "ειδημόνων", αλλά δυνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή θεατή που αναζητά έναν χώρο για να διευρύνει, ακόμη και να διαφοροποιήσει την οπτική, το βίωμα και την εμπειρία του. Το βιβλίο αναζητά την πολιτική διάσταση της υποκειμενικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο καλλιτεχνικό έργο και το σκεπτικό της επιμέλειας εκθέσεων, με κύριους θεματικούς άξονες το φύλο, την ταυτότητα, τη μνήμη και τη δημόσια σφαίρα. Δεν προϋποθέτει έναν αναγνώστη που ξέρει σε βάθος την ιστορία της τέχνης ή τις σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, αλλά σίγουρα έναν ανήσυχο συνομιλητή που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη και θέλει να εμβαθύνει την κριτική του προσέγγιση.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας, μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.