"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Φοιτήτριες και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής προσεγγίζουν εννοιολογικά επτά αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

«Mirroring»: Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση "Mirroring" στο Πωλητήριο της Πειραιώς 138. Φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσεγγίζουν εννοιολογικά έξι κτερίσματα και ένα ανάθημα που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν δεκατρία νέα αντικείμενα. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων του Πωλητηρίου με θέμα "Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου", μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν νέα αντικείμενα με αφορμή το νόημα των μικρών αντικείμενων που συνόδευαν τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του στον αρχαίο κόσμο, με σκοπό να σηματοδοτήσουν την ταυτότητά του. Πώς οριζόταν η ταυτότητα του υποκειμένου και πώς ορίζεται στον σύγχρονο κόσμο; Σε ποιο βαθμό είναι εξαρτημένη από τα περιθώρια ερμηνείας των κοινωνιών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται; Μέσα από τα νέα αντικείμενα, σχολιάζεται πώς ζητήματα φύλου, εξουσίας, αριστείας, συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολλαπλών αναγνώσεων της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου - εικόνα 1

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: η Έυη Βαρδάκα, η Μαρία Γεωργαντάκου, η Μαργαρίτα Γεωργιάδη, η Έυα Γεωργούλη, ο Άγγελος Ζήγος, η Μαρία Θαλασσινού, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Ελένη Καραμήτρου, η Αλεξάνδρα Καραμπατζάκη, η Αναστασία Κούρτη, η Δήμητρα Κουτή, η Ιωάννα-Νική Λιακέα, η Νικολέτα Μάντη, η Δέσποινα Μαρμαγκά, η Δεσποινα Μαστρομιχάλη, ο Νίκος Μπόττης, ο Πέτρος Νασίακος, η Ελένη Παπασπύρου, ο Γιάννος Πετρογιάννης, η Κωνσταντίνα Πιστοφίδη, η Χριστίνα Πλουμή, η Ελισάβετ Πρεβεζάνου, η Μαρία Σκεύα, η Έβη Ταραντίλη και η Μαρία-Κωνσταντίνα Τσίγκα.

Τα αντικείμενα και η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού "Αντικείμενο και Εκθέσεις: Επιμέλεια και Σχεδιασμός" του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, με διδάσκουσα την επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Κοτζιά. Την ημέρα των εγκαινίων η χορογράφος Δώρα Ζούμπα θα οργανώσει μια performative παρουσίαση των έργων.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πωλητήριο, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου | Εγκαίνια: 13/5, 7.30 | 13/5-5/6 | Είσοδος ελεύθερη


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.