"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Φοιτήτριες και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής προσεγγίζουν εννοιολογικά επτά αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

«Mirroring»: Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση "Mirroring" στο Πωλητήριο της Πειραιώς 138. Φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσεγγίζουν εννοιολογικά έξι κτερίσματα και ένα ανάθημα που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν δεκατρία νέα αντικείμενα. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων του Πωλητηρίου με θέμα "Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου", μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν νέα αντικείμενα με αφορμή το νόημα των μικρών αντικείμενων που συνόδευαν τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του στον αρχαίο κόσμο, με σκοπό να σηματοδοτήσουν την ταυτότητά του. Πώς οριζόταν η ταυτότητα του υποκειμένου και πώς ορίζεται στον σύγχρονο κόσμο; Σε ποιο βαθμό είναι εξαρτημένη από τα περιθώρια ερμηνείας των κοινωνιών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται; Μέσα από τα νέα αντικείμενα, σχολιάζεται πώς ζητήματα φύλου, εξουσίας, αριστείας, συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολλαπλών αναγνώσεων της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου - εικόνα 1

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: η Έυη Βαρδάκα, η Μαρία Γεωργαντάκου, η Μαργαρίτα Γεωργιάδη, η Έυα Γεωργούλη, ο Άγγελος Ζήγος, η Μαρία Θαλασσινού, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Ελένη Καραμήτρου, η Αλεξάνδρα Καραμπατζάκη, η Αναστασία Κούρτη, η Δήμητρα Κουτή, η Ιωάννα-Νική Λιακέα, η Νικολέτα Μάντη, η Δέσποινα Μαρμαγκά, η Δεσποινα Μαστρομιχάλη, ο Νίκος Μπόττης, ο Πέτρος Νασίακος, η Ελένη Παπασπύρου, ο Γιάννος Πετρογιάννης, η Κωνσταντίνα Πιστοφίδη, η Χριστίνα Πλουμή, η Ελισάβετ Πρεβεζάνου, η Μαρία Σκεύα, η Έβη Ταραντίλη και η Μαρία-Κωνσταντίνα Τσίγκα.

Τα αντικείμενα και η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού "Αντικείμενο και Εκθέσεις: Επιμέλεια και Σχεδιασμός" του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, με διδάσκουσα την επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Κοτζιά. Την ημέρα των εγκαινίων η χορογράφος Δώρα Ζούμπα θα οργανώσει μια performative παρουσίαση των έργων.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πωλητήριο, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου | Εγκαίνια: 13/5, 7.30 | 13/5-5/6 | Είσοδος ελεύθερη


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/05/2022

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

Το σίκουελ του Waste/d Pavilion ανοίγει μια συζήτηση τέχνης-πολιτικής

Ο Oliver Ressler παρουσιάζει το "Assets Must be Stranded" στο State of Concept Athens, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχετικές δράσεις.

O "Όμορφος Νότος" στο Ξενοδοχείο King George

Η ομαδική έκθεση "beautiful south" πουθα φιλοξενηθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου King George, αναδεικνύει τη διπλή ταυτότητα του ξενοδοχείου ως ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο που επιχειρεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".