"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Φοιτήτριες και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής προσεγγίζουν εννοιολογικά επτά αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

«Mirroring»: Η Αφήγηση ενός αντικειμένου

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση "Mirroring" στο Πωλητήριο της Πειραιώς 138. Φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσεγγίζουν εννοιολογικά έξι κτερίσματα και ένα ανάθημα που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν δεκατρία νέα αντικείμενα. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων του Πωλητηρίου με θέμα "Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου", μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν νέα αντικείμενα με αφορμή το νόημα των μικρών αντικείμενων που συνόδευαν τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του στον αρχαίο κόσμο, με σκοπό να σηματοδοτήσουν την ταυτότητά του. Πώς οριζόταν η ταυτότητα του υποκειμένου και πώς ορίζεται στον σύγχρονο κόσμο; Σε ποιο βαθμό είναι εξαρτημένη από τα περιθώρια ερμηνείας των κοινωνιών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται; Μέσα από τα νέα αντικείμενα, σχολιάζεται πώς ζητήματα φύλου, εξουσίας, αριστείας, συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολλαπλών αναγνώσεων της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

"Mirroring": Η Αφήγηση ενός αντικειμένου - εικόνα 1

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: η Έυη Βαρδάκα, η Μαρία Γεωργαντάκου, η Μαργαρίτα Γεωργιάδη, η Έυα Γεωργούλη, ο Άγγελος Ζήγος, η Μαρία Θαλασσινού, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Ελένη Καραμήτρου, η Αλεξάνδρα Καραμπατζάκη, η Αναστασία Κούρτη, η Δήμητρα Κουτή, η Ιωάννα-Νική Λιακέα, η Νικολέτα Μάντη, η Δέσποινα Μαρμαγκά, η Δεσποινα Μαστρομιχάλη, ο Νίκος Μπόττης, ο Πέτρος Νασίακος, η Ελένη Παπασπύρου, ο Γιάννος Πετρογιάννης, η Κωνσταντίνα Πιστοφίδη, η Χριστίνα Πλουμή, η Ελισάβετ Πρεβεζάνου, η Μαρία Σκεύα, η Έβη Ταραντίλη και η Μαρία-Κωνσταντίνα Τσίγκα.

Τα αντικείμενα και η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού "Αντικείμενο και Εκθέσεις: Επιμέλεια και Σχεδιασμός" του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, με διδάσκουσα την επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Κοτζιά. Την ημέρα των εγκαινίων η χορογράφος Δώρα Ζούμπα θα οργανώσει μια performative παρουσίαση των έργων.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πωλητήριο, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου | Εγκαίνια: 13/5, 7.30 | 13/5-5/6 | Είσοδος ελεύθερη


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.