Η σχέση του φολκλόρ με την έννοια της παράδοσης

Η γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει μια ομαδική έκθεση που μελετά το φολκλόρ ως είδος τέχνης αλλά και μία μοντέρνα απόδοση των παραδόσεων.

Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables @Μαρία Παπαδημητρίου

Αν κοιτάξουμε στο αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό, θα δούμε την έννοια του "παραδίδω" κάτι σε κάποιον ή αλλιώς "τα στοιχεία του παρελθόντος ενός πολιτισμού, που διασώζονται και μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά". Ο ορισμός της παράδοσης υποτίθεται ότι πρέπει να αλλοιώνεται και έτσι να ερμηνεύεται διαφορετικά από το κάθε άτομο ή και πολιτισμό γενικότερα.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, το φολκλόρ εμπεριέχει "το σύνολο των εκδηλώσεων του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού". Διαπερνά τα όρια της παράδοσης χωρίς όμως να την αγνοεί. Εμείς ωστόσο, συχνά δεν κατανοούμε τη σημασία του φολκλόρ. Σαν όρος, το φολκλόρ εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ορίζεται ως μία αντίδραση απέναντι στους "κανόνες" της κλασικής τέχνης, εγκαινιάζοντας μία μοντέρνα προσέγγιση των παραδόσεων.

Παραδόσεις και φολκλόρ
@Νίκος Χαραλαμπίδης
video stills

Η ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Batagianni επιχειρεί να ορίσει το φολκλόρ με φαντασία και ποιητικότητα, αντιτιθέμενη σε μια κοινωνία κυριαρχούμενη από τον καταναλωτισμό. Το στοιχείο της παρωδίας εμφανίζεται εδώ όταν τα έθιμα και οι παραδόσεις αλλοιώνονται και γελοιοποιούνται για την εξυπηρέτηση του τουρισμού και των ΜΜΕ. Όμως το φολκλόρ δεν ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση καπιταλιστικών και καταναλωτικών αναγκών. Αντιθέτως, ισορροπεί μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και το ασυνείδητο ενός λαού, του παρελθόντος και της σημερινής εποχής, εστιάζοντας στην ετερότητα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που αναδεικνύουν τα πολιτισμικά έθιμα που αναδιαμορφώθηκαν από γενιά σε γενιά και συνδέουν το φολκλόρ με σύγχρονες έννοιες.

Θάλεια Χιώτη Σχέδια ημερολογίου Παραδόσεις και φολκλόρ
@Θάλεια Χιώτη
Σχέδια ημερολογίου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Αλίκη Παλάσκα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη.

Eπιμέλεια έκθεσης: Xριστίνα Πετρηνού

Εγκαίνια : 14/5 (12-4 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Batagianni | 14/5-18/6 | Ωρες λειτουργίας : Tρ. ,Πέμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables

Περισσότερες πληροφορίες

Gallery Batagianni

Αντήνορος 17, Παγκράτι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

"Remains": Η εικαστικός Μαρία Ζιάκα δίνει νέα ζωή σε παλιά έργα της

Τα "απομεινάρια" επεξεργάζονται εκ νέου, ενώ οι εικόνες που προκύπτουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία-πρακτική καλύπτονται με μεγάλες λευκές, τις περισσότερες φορές, επιφάνειες.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Νίκου Βέλμου

Είναι η πρώτη φορά που, εδώ και 93 χρόνια από τον θάνατο του Βέλμου, εκτίθενται τα έργα του στο κοινό.

"Η Τέχνη του Αλγόριθμου": Κατανοώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης με τον ίδιο αλγόριθμο.