Η σχέση του φολκλόρ με την έννοια της παράδοσης

Η γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει μια ομαδική έκθεση που μελετά το φολκλόρ ως είδος τέχνης αλλά και μία μοντέρνα απόδοση των παραδόσεων.

Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables @Μαρία Παπαδημητρίου

Αν κοιτάξουμε στο αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό, θα δούμε την έννοια του "παραδίδω" κάτι σε κάποιον ή αλλιώς "τα στοιχεία του παρελθόντος ενός πολιτισμού, που διασώζονται και μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά". Ο ορισμός της παράδοσης υποτίθεται ότι πρέπει να αλλοιώνεται και έτσι να ερμηνεύεται διαφορετικά από το κάθε άτομο ή και πολιτισμό γενικότερα.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, το φολκλόρ εμπεριέχει "το σύνολο των εκδηλώσεων του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού". Διαπερνά τα όρια της παράδοσης χωρίς όμως να την αγνοεί. Εμείς ωστόσο, συχνά δεν κατανοούμε τη σημασία του φολκλόρ. Σαν όρος, το φολκλόρ εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ορίζεται ως μία αντίδραση απέναντι στους "κανόνες" της κλασικής τέχνης, εγκαινιάζοντας μία μοντέρνα προσέγγιση των παραδόσεων.

Παραδόσεις και φολκλόρ
@Νίκος Χαραλαμπίδης
video stills

Η ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Batagianni επιχειρεί να ορίσει το φολκλόρ με φαντασία και ποιητικότητα, αντιτιθέμενη σε μια κοινωνία κυριαρχούμενη από τον καταναλωτισμό. Το στοιχείο της παρωδίας εμφανίζεται εδώ όταν τα έθιμα και οι παραδόσεις αλλοιώνονται και γελοιοποιούνται για την εξυπηρέτηση του τουρισμού και των ΜΜΕ. Όμως το φολκλόρ δεν ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση καπιταλιστικών και καταναλωτικών αναγκών. Αντιθέτως, ισορροπεί μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και το ασυνείδητο ενός λαού, του παρελθόντος και της σημερινής εποχής, εστιάζοντας στην ετερότητα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που αναδεικνύουν τα πολιτισμικά έθιμα που αναδιαμορφώθηκαν από γενιά σε γενιά και συνδέουν το φολκλόρ με σύγχρονες έννοιες.

Θάλεια Χιώτη Σχέδια ημερολογίου Παραδόσεις και φολκλόρ
@Θάλεια Χιώτη
Σχέδια ημερολογίου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Αλίκη Παλάσκα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη.

Eπιμέλεια έκθεσης: Xριστίνα Πετρηνού

Εγκαίνια : 14/5 (12-4 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Batagianni | 14/5-18/6 | Ωρες λειτουργίας : Tρ. ,Πέμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables

Περισσότερες πληροφορίες

Gallery Batagianni

Αντήνορος 17, Παγκράτι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Μια καλλιτεχνική διερεύνηση της queer ταυτότητας στο νησί της Λέσβου

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση της ποίησης και της φωτογραφίας με την queer κουλτούρα, εξετάζοντας ζητήματα ταυτότητας και επιθυμίας.

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

I Follow the Sun as I Follow my Distraction": Ποια η δύναμη των υλικών στην τέχνη της γλυπτικής;

Χαλκός, μαρμάρινες σφαίρες, κυρτό ατσάλι και πολλά άλλα υλικά μας μεταφέρουν σε μια ψευδαίσθηση του οικείου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης Callirrhoe.

Μια ομαδική έκθεση δημιουργεί "Απο-Θήκες Μνήμης"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με τη συνεργασία της γκαλερί BRAGGART

"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.