"Α plot twist that everyone missed": Μια εικαστική αφήγηση της ιστορίας της τέχνης

Η Δήμητρα Βάμιαλη συστήνει το νέο της εκθεσιακό πρότζεκτ στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Δήμητρα Βάμιαλη έκθεση

Η φράση "Ay, now the Plot thickens very much upon us.” πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό έργο "Η πρόβα" του George Villiers το 1671. Η Δήμητρα Βάμιαλη την παραφράζει για τον τίτλο της νέας της έκθεσης με ζωγραφικά έργα σε λινό.

Το πρότζεκτ "a plot twist that everyone missed" υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια. Η εικαστικός, όπως σε όλα τα έργα της στο παρελθόν, δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενσωματώνει ποικίλα εκφραστικά μέσα, δημιουργώντας επάλληλες ιστορίες που κυμαίνονται μεταξύ πραγματικότητας, κατασκευών της φαντασίας αλλά και της ίδιας της διαδρομής της τέχνης. Ένα πραγματικό γεγονός ή ένα εύρημα έρευνας είναι συχνά το σημείο εκκίνησης για αυτές τις αφηγήσεις. Στην ουσία, προσπαθεί να μεταφέρει ιδέες, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα από τον εσωτερικό κόσμο στον εξωτερικό και το αντίθετο.

Δήμητρα Βάμιαλη, Emotions aside, lets look at the facts, ακρυλικό, βερνίκι και μελάνι σε χαρτί,30x40cm
Δήμητρα Βάμιαλη, Emotions aside, lets look at the facts, ακρυλικό, βερνίκι και μελάνι σε χαρτί,30x40cm

Υιοθετώντας ένα αφηγηματικό εργαλείο της λογοτεχνίας, την ανατροπή της πλοκής (the plot twist), η Βάμιαλη ξεδιπλώνει ένα γνώριμο εικαστικό λεξιλόγιο για να θέσει το σύνολο των διακλαδώσεων για την αφήγηση μιας ιστορίας, αντλώντας από την ατομική μνήμη, τη συλλογική μυθολογία, το φαντασιακό και την πραγματικότητα. Χρησιμοποιεί οπτικές αναφορές του παρελθόντος για να εξερευνήσει νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Αλιεύοντας από ένα ευρύ φάσμα πηγών και αναφορών και συσχετίζοντας το σύγχρονο με το ιστορικό, η Βάμιαλη οικειοποιείται λεπτομέρειες και ασύνδετα μεταξύ τους στοιχεία από διαφορετικές περιόδους της τέχνης, αλλά ακόμα και από δικά της παλαιότερα έργα. Εστιάζει το ενδιαφέρον της στη φθορά, στη δεύτερη γενιά, στην απώλεια, την απουσία, την ανθρώπινη συνθήκη ενάντια στην τελειότητα και τις αρχές της πρώιμης εννοιολογικής τέχνης που ήταν έως τώρα το πεδίο αναφορά της, γεφυρώνοντας τις δύο όψεις, τον ορθό λόγο και το παράδοξο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου (6-10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 05/5-23/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη: 3-8 μ.μ., Τετάρτη, Παρασκευή: 12-8 μ.μ., Σάββατο: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Δήμητρα Βάμιαλη, Plot Thickens, ακρυλικό, βερνίκι και μελάνι σε λινό,30x40cm

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα"

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο

Ξεναγήσεις, συζητήσεις, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα που ανοίγουν την νέα χρονιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/12/2025

Υποδεχόμαστε το 2026 με κλασική μουσική και εκπλήξεις στο Auditorium Χώρος Τεχνών

Οι Τρεις Έλληνες Τενόροι ενώνουν δυνάμεις την πρώτη ημέρα του 2026 σε μια γιορτινή συναυλία υψηλής αισθητικής στο Auditorium Χώρος Τεχνών.

Δύο γιορτινές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Κίχλη

Μία διπλή έκδοση που παρουσιάζει δύο νουβέλες που συνομιλούν μεταξύ τους.

Το πειραματικό εικαστικό πρότζεκτ του Γιώργου Δρίβα εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Δρίβας ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην δράση "Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου".

Τι σε περιμένει από τον Ιανουάριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις κοινού, παιδικές εκδηλώσεις και μια αναδρομική έκθεση για το έργο του Παναγιώτη Τέτση μας περιμένει με το νέο έτος.

Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς με δωρεάν ρεσιτάλ πιάνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα ρεσιτάλ του πιανίστα Κωνσταντίνου Δεστούνη σε έργα του Beethoven σας περιμένει την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα του Βωμού.

Άγνωστες ιστορίες από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλώνονται στο Καπνεργοστάσιο

Είδαμε τη νέα έκθεση "1945: Το τέλος του πολέμου" που παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στην ιστορική πρώην βιομηχανία.