O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε· "είναι η πολιτική παρελθόν;"

Στην τρίτη ατομική του έκθεση, με τίτλο «Posthuman, past Politics?», επιδιώκει να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από πολλαπλές και ετερογενείς προοπτικές.

O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε· «είναι η πολιτική παρελθόν;»


Ο Νίκος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί την τρίτη ατομική του έκθεση στον χώρο τέχνης "Παρόδιος Στοά". Με τίτλο και βασικό ερευνητικό ερώτημα: "Posthuman, past Politics?", επιδιώκει να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από πολλαπλές και ετερογενείς προοπτικές. Με ένα σύστημα διαφορετικών μέσων, δημιουργεί ρευστές οπτικές γωνίες αναπτύσσοντας ερωτήματα μιας αναδυόμενης οντολογίας, που εκδηλώνεται μέσα από διαφορετικές ταυτότητες. 

Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται τρισδιάστατες ψηφιακές προσωπογραφίες του εαυτού του, με αποτέλεσμα το μοτίβο της προσωπογραφίας του να επαναλαμβάνεται με διαφορετικά μέσα. Είτε ως τρισδιάστατη εκτύπωση στην γλυπτική εγκατάσταση είτε σαν βιντεοσκόπηση στην ανάγνωση του πλατωνικού διαλόγου, που αφηγείται ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Λύσανδρος Σπετσιέρης ή, τέλος, ως ψηφιακός χαρακτήρας στο βιντεοπαιχνίδι, όπου οικειοποιείται ως καλλιτεχνικό μέσο έναν  μηχανισμό δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον τροποποιεί και παραβιάζει το εργαλείο διεπαφής (gamepad) αντικαθιστώντας την φυσική διάδραση με τυχαίες αλγοριθμικές αποφάσεις. Τα επίσημα εγκαίνια θα διεξαχθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε·

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό  και κριτικό τέχνης Κωνσταντίνο Μπάσιο, "(…) έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί διάφορες καλλιτεχνικές και τεχνολογικές εφαρμογές που στοχεύουν στην κριτική υπόδειξη/υπενθύμιση ορισμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν και οριοθετούν την εποχή μας. Το ειδικό ενδιαφέρον της δουλειάς του Νίκου Παπαδόπουλου έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μία διαπιστωτική, αν όχι εμπεδωτική, εικαστική έκφραση των όσων είχε κατά στιγμές εξηγήσει ο Jean Baudrillard σε βιβλία του”.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα . Είναι εικαστικός καλλιτέχνης και από το 2016 είναι μέλος της κολεκτίβας καλλιτεχνών "Ex-ils”. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής, με καθηγητή το Γιώργο Λάππα (2007-2013). Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην "Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης” στο Πανεπιστήμιο Université Paris8, 2018.

Info: Παρόδιος Στοά | Αιόλου 42/44 – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής | Διάρκεια έκθεσης: 31/3/2022 – 10/4/2022 | 6 μ.μ.-12 μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

Φωτιά και νερό συναντιούνται στο έργο της Ελένης Μυλωνά

Το "Fire in the Lake", που προσεγγίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

"Με βελόνι και κλωστή": Η αιώνια παράδοση της κεντητικής

Ο ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" μια έκθεση που εξερευνά το διαχρονικό έθιμο του κεντήματος, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση.

Τα τριαντάφυλλα πρωταγωνιστούν στην έκθεση "Sub Rosa" της Τζοάνα Πιοτρόβσκα

Μια σειρά από "άντι" πλαίσια που περιέχουν τις εικόνες τριαντάφυλλων φωτογραφημένων από την εικαστικό Τζοάνα Πιοτρόβσκα, εκτίθεται στο σχεδιαστικό στούντιο Formafantasma σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Καλλιτεχνικό Οργανσμό "Arch".

Καλειδοσκοπικά μοτίβα συνομιλούν με τη συλλογή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου

Η εικαστικός Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα εγκαινιάζει στο μουσείο την έκθεση "Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως" στα τέλη του Ιούλη.

"Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση": Η έκθεση επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Μετά από μεγάλη προσέλευση και αίτημα του κοινού, η έκθεση στο παλαιό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου θα επαναλειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα "γνωστά και άγνωστα έργα" του Σπύρου Παπαλουκά

Η έκθεση "Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του αινίγματος της ζωγραφικής. Γνωστά και άγνωστα έργα" πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη και θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.