O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε· "είναι η πολιτική παρελθόν;"

Στην τρίτη ατομική του έκθεση, με τίτλο «Posthuman, past Politics?», επιδιώκει να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από πολλαπλές και ετερογενείς προοπτικές.

O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε· «είναι η πολιτική παρελθόν;»


Ο Νίκος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί την τρίτη ατομική του έκθεση στον χώρο τέχνης "Παρόδιος Στοά". Με τίτλο και βασικό ερευνητικό ερώτημα: "Posthuman, past Politics?", επιδιώκει να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από πολλαπλές και ετερογενείς προοπτικές. Με ένα σύστημα διαφορετικών μέσων, δημιουργεί ρευστές οπτικές γωνίες αναπτύσσοντας ερωτήματα μιας αναδυόμενης οντολογίας, που εκδηλώνεται μέσα από διαφορετικές ταυτότητες. 

Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται τρισδιάστατες ψηφιακές προσωπογραφίες του εαυτού του, με αποτέλεσμα το μοτίβο της προσωπογραφίας του να επαναλαμβάνεται με διαφορετικά μέσα. Είτε ως τρισδιάστατη εκτύπωση στην γλυπτική εγκατάσταση είτε σαν βιντεοσκόπηση στην ανάγνωση του πλατωνικού διαλόγου, που αφηγείται ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Λύσανδρος Σπετσιέρης ή, τέλος, ως ψηφιακός χαρακτήρας στο βιντεοπαιχνίδι, όπου οικειοποιείται ως καλλιτεχνικό μέσο έναν  μηχανισμό δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον τροποποιεί και παραβιάζει το εργαλείο διεπαφής (gamepad) αντικαθιστώντας την φυσική διάδραση με τυχαίες αλγοριθμικές αποφάσεις. Τα επίσημα εγκαίνια θα διεξαχθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

O Νίκος Παπαδόπουλος μας κάνει να αναρωτιόμαστε·

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό  και κριτικό τέχνης Κωνσταντίνο Μπάσιο, "(…) έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί διάφορες καλλιτεχνικές και τεχνολογικές εφαρμογές που στοχεύουν στην κριτική υπόδειξη/υπενθύμιση ορισμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν και οριοθετούν την εποχή μας. Το ειδικό ενδιαφέρον της δουλειάς του Νίκου Παπαδόπουλου έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μία διαπιστωτική, αν όχι εμπεδωτική, εικαστική έκφραση των όσων είχε κατά στιγμές εξηγήσει ο Jean Baudrillard σε βιβλία του”.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα . Είναι εικαστικός καλλιτέχνης και από το 2016 είναι μέλος της κολεκτίβας καλλιτεχνών "Ex-ils”. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής, με καθηγητή το Γιώργο Λάππα (2007-2013). Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην "Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης” στο Πανεπιστήμιο Université Paris8, 2018.

Info: Παρόδιος Στοά | Αιόλου 42/44 – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής | Διάρκεια έκθεσης: 31/3/2022 – 10/4/2022 | 6 μ.μ.-12 μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.