"Fragments of Time Past": Η Vera Lutter επιστρέφει στην Αθήνα φωτογραφίζοντας αρχαιοελληνικά μνημεία

2021 Vera Lutte @Vera Lutte

Η γκαλερί Gagosian φιλοξενεί τα έργα της Γερμανίδας φωτογράφου Vera Lutter, στην έκθεση "Fragments of Time Past". Φωτογραφίες απεικονίζουν την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική της Αττικής, ελληνικούς ναούς της Ποσειδωνίας (Paestum) στην Κάτω Ιταλία και τα κλασικά γλυπτά που στεγάζονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Τα φωτογραφικά έργα προέκυψαν μετά από εκδοτικό αίτημα του New York Times Magazine και έτσι η καλλιτέχνιδα επισκέφτηκε την Ακρόπολη και την Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα, καθώς και το Ναό του Ποσειδώνα και, παρά τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές που έπλητταν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο, κατάφερε να απαθανατίσει τα μνημεία αποδίδοντάς τους ένα εκσυγχρονιστικό ύφος.

Vera Lutte 2012

Αξιοποιώντας τις ανθεκτικές στον χρόνο πτυχές του μέσου της και απέχοντας από χειρισμούς στον σκοτεινό θάλαμο ή από ψηφιακές αλλοιώσεις, η Lutter συνομιλεί με τις βασικές αρχές της φωτογραφίας. Η κλίμακα, η υλικότητα και η χρονικότητα της διαδικασίας της δημιουργούν εικόνες που μεταμορφώνουν τα αρχαία θέματα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με πρωτόγνωρους, εντυπωσιακά σύγχρονους τρόπους. Η καλλιτέχνις τραβάει τις φωτογραφίες της με φωτογραφικές μηχανές χωρίς φακούς και με μικροσκοπικό διάφραγμα. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό: κατασκότεινοι ουρανοί και εκτυφλωτικές γωνίες των μνημείων δημιουργούν εντυπωσιακές συνθέσεις και αποδίδουν μια γοητεία στο συνολικό τοπίο.

Για να φωτογραφίσει τους δωρικούς ναούς της Ποσειδωνίας, η Lutter χρησιμοποίησε σαν φωτογραφική μηχανή ένα μεγάλο κοντέινερ, δημιουργώντας εκτεταμένες εικόνες που αναδεικνύουν τη μνημειώδη αρχιτεκτονική. Τις εικόνες των ναών της κλασικής εποχής συμπληρώνουν φωτογραφίες ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Τα έργα αυτά συνδέονται με εκείνα της πιο πρόσφατης έκθεσης "Museum in the Camera" που παρουσίασε η Lutter στο Los Angeles County Museum of Art.

Ναός του Ποσειδώνος, Σούνιο: 30 Αυγούστου, 2021, 2021, ασημοτυπία ζελατίνης, 59.7 × 36.8 cm, μοναδικό © Vera Lutter
Ναός του Ποσειδώνος, Σούνιο: 30 Αυγούστου, 2021, 2021, ασημοτυπία ζελατίνης, 59.7 × 36.8 cm, μοναδικό

Η καλλιτέχνιδα δηλώνει για την έμπνευση που οδήγησε στην έκθεση "Fragments of Time Past" ότι "υπάρχει απλά τόση συγκλονιστική ομορφιά και μεγαλοπρέπεια και κλίμακα στην Αθήνα. Πάντα με εντυπωσίαζε το τι κίνησε τους ανθρώπους εκείνου του καιρού να κατασκευάσουν αυτά τα οικοδομήματα".

Η έκθεση "Fragments of Time Past" θα συνοδεύεται από ένα βιβλίο με τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, καθώς και ένα δοκίμιο της Jean Dykstra.

Info: Gagosian | 07/4-28/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Περισσότερες πληροφορίες

Gagosian Athens

Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.