"Fragments of Time Past": Η Vera Lutter επιστρέφει στην Αθήνα φωτογραφίζοντας αρχαιοελληνικά μνημεία

2021 Vera Lutte @Vera Lutte

Η γκαλερί Gagosian φιλοξενεί τα έργα της Γερμανίδας φωτογράφου Vera Lutter, στην έκθεση "Fragments of Time Past". Φωτογραφίες απεικονίζουν την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική της Αττικής, ελληνικούς ναούς της Ποσειδωνίας (Paestum) στην Κάτω Ιταλία και τα κλασικά γλυπτά που στεγάζονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Τα φωτογραφικά έργα προέκυψαν μετά από εκδοτικό αίτημα του New York Times Magazine και έτσι η καλλιτέχνιδα επισκέφτηκε την Ακρόπολη και την Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα, καθώς και το Ναό του Ποσειδώνα και, παρά τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές που έπλητταν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο, κατάφερε να απαθανατίσει τα μνημεία αποδίδοντάς τους ένα εκσυγχρονιστικό ύφος.

Vera Lutte 2012

Αξιοποιώντας τις ανθεκτικές στον χρόνο πτυχές του μέσου της και απέχοντας από χειρισμούς στον σκοτεινό θάλαμο ή από ψηφιακές αλλοιώσεις, η Lutter συνομιλεί με τις βασικές αρχές της φωτογραφίας. Η κλίμακα, η υλικότητα και η χρονικότητα της διαδικασίας της δημιουργούν εικόνες που μεταμορφώνουν τα αρχαία θέματα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με πρωτόγνωρους, εντυπωσιακά σύγχρονους τρόπους. Η καλλιτέχνις τραβάει τις φωτογραφίες της με φωτογραφικές μηχανές χωρίς φακούς και με μικροσκοπικό διάφραγμα. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό: κατασκότεινοι ουρανοί και εκτυφλωτικές γωνίες των μνημείων δημιουργούν εντυπωσιακές συνθέσεις και αποδίδουν μια γοητεία στο συνολικό τοπίο.

Για να φωτογραφίσει τους δωρικούς ναούς της Ποσειδωνίας, η Lutter χρησιμοποίησε σαν φωτογραφική μηχανή ένα μεγάλο κοντέινερ, δημιουργώντας εκτεταμένες εικόνες που αναδεικνύουν τη μνημειώδη αρχιτεκτονική. Τις εικόνες των ναών της κλασικής εποχής συμπληρώνουν φωτογραφίες ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Τα έργα αυτά συνδέονται με εκείνα της πιο πρόσφατης έκθεσης "Museum in the Camera" που παρουσίασε η Lutter στο Los Angeles County Museum of Art.

Ναός του Ποσειδώνος, Σούνιο: 30 Αυγούστου, 2021, 2021, ασημοτυπία ζελατίνης, 59.7 × 36.8 cm, μοναδικό © Vera Lutter
Ναός του Ποσειδώνος, Σούνιο: 30 Αυγούστου, 2021, 2021, ασημοτυπία ζελατίνης, 59.7 × 36.8 cm, μοναδικό

Η καλλιτέχνιδα δηλώνει για την έμπνευση που οδήγησε στην έκθεση "Fragments of Time Past" ότι "υπάρχει απλά τόση συγκλονιστική ομορφιά και μεγαλοπρέπεια και κλίμακα στην Αθήνα. Πάντα με εντυπωσίαζε το τι κίνησε τους ανθρώπους εκείνου του καιρού να κατασκευάσουν αυτά τα οικοδομήματα".

Η έκθεση "Fragments of Time Past" θα συνοδεύεται από ένα βιβλίο με τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, καθώς και ένα δοκίμιο της Jean Dykstra.

Info: Gagosian | 07/4-28/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Περισσότερες πληροφορίες

Gagosian Athens

Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.