"Το Σπίτι ως Ύφασμα": Ιστορίες γυναικών παρουσιάζονται στο art book της Ελένης Τζιρτζιλάκη

Η παρουσίαση του art book πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης «Το Σπίτι ως Ύφασμα» στον χώρο του Victoria Square Project.

Το Σπίτι ως Ύφασμα Ελένη Τζιρτζιλάκη

Το Σάββατο 9 Απριλίου (6 μ.μ.) το Victoria Square Project (VSP) παρουσιάζει το πρότζεκτ από την αρχιτέκτονα-community artist Ελένη Τζιρτζιλάκη, με τίτλο "Το Σπίτι ως Ύφασμα". Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την παρουσίαση του art book από την καλλιτέχνιδα, μια περφόρμανς και την ομότιτλη έκθεση στον χώρο του VSP.

Ιστορίες γυναικών με θέμα την έμφυλη βία, την αποξένωση και τον πόλεμο ζωντανεύουν μέσα από τις διηγήσεις της Τζιρτζιλάκη, η οποία συλλέγει σχετικό υλικό για το πρότζεκτ από το 2015. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα βίντεο "Μια γυναίκα: Κατέ", "Περιπατητική Δράση –Performance Σίφνος 2019" καθώς και ένας συλλογικός "Χάρτης-ύφασμα".

Η έκθεση "Το Σπίτι ως Ύφασμα" εγκαινιάζεται με μια περφόρμανς από τη δημιουργό της, μαζί με τη Δανάη Μανωλέσου και θα ακολουθήσει συζήτηση όπου η Τζιρτζιλάκη θα περιγράψει τις εμπειρίες της κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πρότζεκτ και τις σχέσεις που ανέπτυξε με την αρχιτέκτονα-εικαστικό Σεβαστιάνα Κωνστάκη και την ιστορικό τέχνης Σέβη Τσάμπαλλα, συνεργάτιδες του πρότζεκτ. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε με την επιθυμία της Τζιρτζιλάκη να ερευνήσει την έννοια του σπιτιού υπό σημερινές συνθήκες. Στο πρώτο στάδιο του πρότζεκτ μία ομάδα κυρίως γυναικών διαφορετικής προέλευσης, ηλικίας και επαγγέλματος, συναντήθηκαν με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις για το σπίτι ως εμπειρία, ανάμνηση, ως έναν χώρο που βίωσαν, που άφησαν πίσω, που ονειρεύτηκαν και συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Το Σπίτι ως Ύφασμα Ελένη Τζιρτζιλάκη

Κατόπιν κατέγραψαν τις απαντήσεις τους και συζήτησαν θέματα όπως η ζωή των γυναικών στην εξορία, οι εξώσεις, η συγκατοίκηση, η μετακίνηση, η μετεγκατάσταση και οι εγκατάλειψη του οικογενειακού οίκου. Διάβασαν ποιήματα των Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Silvia Plath, Emily Dickinson, An Sexton, Anna Akhmatova και με αφορμή τη διαφορετική συνθήκη διαβίωσης που δημιούργησε η πανδημία, έκαναν μια διαδικτυακή συζήτηση για αυτήν και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Κάθε γυναίκα δώρισε ένα κομμάτι ύφασμα που ενώθηκε σε έναν πολύχρωμο χάρτη με τη συνεργασία των Δανάη Μανωλέσου, Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου, Σοφία Καρούμπα, Σέβη Τσάμπαλλα, Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Δώρα Μπάμπαλη και την Ελένη Τζιρτζιλάκη.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, διευθύντρια του VSP. 

Συντελεστές
Έργα: Ελένη Τζιρτζιλάκη
Περφόρμανς: Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δανάη Μανωλέσου
Συζήτηση: Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Σέβη Τσάμπαλλα
Συντονισμός συζήτησης: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου
Βίντεο: "Μια γυναίκα: Κατέ" Ελένη Τζιρτζιλάκη, Μυρτώ Καρρά, "Περιπατητική Δράση-Performance Σίφνος 2019".
"Χάρτης-ύφασμα", συλλογικό έργο

Παραγωγή έκθεσης: Δωροθέα Κρητικού
Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δωροθέα Κρητικού
Διοικητική υποστήριξη: Ηρώ Ζιώζια
Ενεργοποίηση κοινότητας: Μαρίνα Νάκη, Δάφνη Κρέμα
Επικοινωνία: Ιωάννα Ντάλη

Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι: Άντα Αναστασέα, Χαβιέ Περεθ Αράντα, Ελένη Βαφειάδου, Εύα Γιαννακοπούλου, Μάρω Ζαχαρογιάννη, Αντιγόνη Κέλλη, Αντζελα Δεληχάτσιος, Αλεξάνδρα Θωμοπούλου,  Σοφία Καρούμπα,Ισμήνη Καρυωτάκη, Ερνεστίνα Καρυστιναίου -Ευθυμιάτου, Ηλίας Κάτης, Μαίρη Κέλλη, Μαρία Κενανίδου, Μαρίνα Κουνάβη, Laura Lovatel, Αλεξάνδρα Λεμονή, Εβεμαρ Λοπεζ, Δανάη Μανωλέσου, Αθηνά Μανίκα, Lauretta Macauley, Chiara Mosciati, Ιωάννα Νεοφύτου, Βασιλική Νομίδου, Κατερίνα Νίκου, Βικυ Παναγιωτοπούλου, Ναταλία Ρουμελιώτη, Εφη Μιχάλαρου, Πέρση Ζιώγα, Μαρία Μάντζαρη, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου, Βασιλική Νομίδου, Κατερίνα Σκλήρη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ορέστης Τζιρτζιλάκης, Σέβη Τσάμπαλλα, Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Μαρία Τσιτρούδη, Βάντα Χαλυβοπούλου, Χαρίκλεια Χάρη, Χάρις Χλωρού, Γιώτα, Γιόνας κ.α.

Info: Victoria Square Project | 09-16/4 | Ώρες λειτουργίες: Δευτ.-Σαβ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.