Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν» παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει την πολύτροπη καριέρα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Κατερίνα Καμπανέλλη, Λίνα Μενδώνη

Καθώς το 2022 πρόκειται για το Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο χώρος της τέχνης τιμάει τον σπουδαίο καλλιτέχνη με πληθώρα δράσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι και η έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα με τίτλο "Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν" που ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Μία μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την έκθεση με σχετικό χαιρετισμό.

Η έκθεση καταλαμβάνει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης, ξεκινώντας από το ισόγειο, και συστήνει στο κοινό την πολυεπίπεδη καριέρα του Καμπανέλλη. Η μεγάλη αυτή μορφή καθόρισε την πορεία της ελληνικής τέχνης, προβάλλοντας μέσα από την καριέρα της τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και την εύθραυστη κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Καλλιτέχνες και στοχαστές της Ελλάδας που σημάδεψαν το έργο του, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και ο Κάρολος Κουν, αποτελούν επίσης κομμάτι των εκθεμάτων. Αφίσες έργων του, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα απαρτίζουν την έκθεση και μας ταξιδεύουν στον συναρπαστικό κόσμο του Καμπανέλλη.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

Στον χαιρετισμό της η Μενδώνη ανέφερε ότι οι σταθμοί Νάξος, Αθήνα, Μαουτχάουζεν "έπλασαν τον δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη και καθόρισαν το ύφος, τη γραφή, τους "λογοτεχνικούς προορισμούς" του. Τόποι που σμίλεψαν μιαν ιδιαίτερη και μοναδική διαδρομή ζωής, μιαν εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια βαθιά πολιτικοποιημένη προσωπικότητα. Αυτοδίδακτος, αλλά φέροντας μέσα του πηγαία τη φλέβα της γραφής, κατάφερε να κατακτήσει όλα τα είδη του λόγου. Σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός,
λογοτέχνης, ηθοποιός, δημοσιογράφος, σφράγισε ανεξίτηλα το νεοελληνικό πολιτισμικό βίο, με το πολύμορφο και πολυδιάστατο έργο του, από τα πρώτα του βήματα μέχρι τον θάνατό του, το 2011".

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την
επιμέλειά της ανέλαβαν η Κατερίνα Καμπανέλλη και η Σίσσυ Παπαθανασίου, ενώ ο
σχεδιασμός της ανατέθηκε στον Παύλο Θανόπουλο.

Info: Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 - 30/07 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ. | Γενική είσοδος: 9€, Περιοδική έκθεση: 5€, Μειωμένο: 7€

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.