Μη χάσετε το μεγάλο αφιέρωμα για το 1821 από το Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», το κτίριο στην οδό Πειραιώς 138 ετοιμάζει ηχητικές ξεναγήσεις, ντοκιμαντέρ, ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές άλλες δράσεις για το κοινό.

1821 πριν και μετά έκθεση

Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να τιμήσει τον Ελληνικό Αγώνα, προσφέρει στο κοινό μια σειρά δράσεων με θέμα το 1821 και στα πλαίσια της επετειακής του έκθεσης "1821 Πριν και Μετά". Συμπληρωματικές εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, διαδικτυακές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ, μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών, αλλά και εκατοντάδες δώρα και αναμνηστικά γιορτάζουν τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και προσκαλούν το κοινό να ταξιδέψει στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, υλοποίηθηκε μια περιήγηση 360° με ηχητική ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει 3 ενότητες, ξεκινώντας από τον 2ο όροφο του μουσείου και καταλήγοντας στο ισόγειο. Οι θεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή διαθέτουν για να συμμετέχουν στην εικονική περιήγηση. Παράλληλα 3 ακόμη εισαγωγικά βίντεο για την έκθεση είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα YouTube του μουσείου, τα οποία επεξηγούν τις 3 εκθεσιακές ενότητες, αφιερωμένες σε διαφορετικές πορείες που οδήγησαν στην Επανάσταση: ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1832-1870).

Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη
Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη

Τα στάδια στησίματος της έκθεσης από το 2016 έως το 2021 αναλύονται στο ντοκιμαντέρ "1821 Πριν και Μετά: The Making of". Στο φιλμ αναφέρονται λεπτομερώς τα βήματα σχεδιασμού της έκθεσης, από την αρχική ιδέα, την επιλογή των έργων και τη συντήρησή τους μέχρι τη μεταφορά και εγκατάστασή τους στον μουσειακό χώρο. Επίσης, πέρα από τα αναμνηστικά δώρα του πωλητηρίου του μουσείου, στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται νέες εκδόσεις όπως ο μνημειώδης κατάλογος "1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος" αλλά και οι 2 τελευταίοι τόμοι της σειράς "Ανδρέας Κάλβος. Έργα και Αλληλογραφία".

Τέλος, δύο ψηφιακά προγράμματα συμπληρώνουν το επετειακό αφιέρωμα: η εφαρμογή "Benaki 1821" δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με πάνω από 30 εκθέματα και να δουν την έκθεση από μία διαφορετική οπτική, και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό "Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση" προσκαλεί παιδιά από 11 ετών να βιώσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".