Μη χάσετε το μεγάλο αφιέρωμα για το 1821 από το Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», το κτίριο στην οδό Πειραιώς 138 ετοιμάζει ηχητικές ξεναγήσεις, ντοκιμαντέρ, ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές άλλες δράσεις για το κοινό.

1821 πριν και μετά έκθεση

Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να τιμήσει τον Ελληνικό Αγώνα, προσφέρει στο κοινό μια σειρά δράσεων με θέμα το 1821 και στα πλαίσια της επετειακής του έκθεσης "1821 Πριν και Μετά". Συμπληρωματικές εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, διαδικτυακές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ, μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών, αλλά και εκατοντάδες δώρα και αναμνηστικά γιορτάζουν τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και προσκαλούν το κοινό να ταξιδέψει στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, υλοποίηθηκε μια περιήγηση 360° με ηχητική ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει 3 ενότητες, ξεκινώντας από τον 2ο όροφο του μουσείου και καταλήγοντας στο ισόγειο. Οι θεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή διαθέτουν για να συμμετέχουν στην εικονική περιήγηση. Παράλληλα 3 ακόμη εισαγωγικά βίντεο για την έκθεση είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα YouTube του μουσείου, τα οποία επεξηγούν τις 3 εκθεσιακές ενότητες, αφιερωμένες σε διαφορετικές πορείες που οδήγησαν στην Επανάσταση: ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1832-1870).

Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη
Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη

Τα στάδια στησίματος της έκθεσης από το 2016 έως το 2021 αναλύονται στο ντοκιμαντέρ "1821 Πριν και Μετά: The Making of". Στο φιλμ αναφέρονται λεπτομερώς τα βήματα σχεδιασμού της έκθεσης, από την αρχική ιδέα, την επιλογή των έργων και τη συντήρησή τους μέχρι τη μεταφορά και εγκατάστασή τους στον μουσειακό χώρο. Επίσης, πέρα από τα αναμνηστικά δώρα του πωλητηρίου του μουσείου, στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται νέες εκδόσεις όπως ο μνημειώδης κατάλογος "1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος" αλλά και οι 2 τελευταίοι τόμοι της σειράς "Ανδρέας Κάλβος. Έργα και Αλληλογραφία".

Τέλος, δύο ψηφιακά προγράμματα συμπληρώνουν το επετειακό αφιέρωμα: η εφαρμογή "Benaki 1821" δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με πάνω από 30 εκθέματα και να δουν την έκθεση από μία διαφορετική οπτική, και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό "Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση" προσκαλεί παιδιά από 11 ετών να βιώσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Guerrilla Girls: "Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ακτιβισμό είναι να νιώθεις ταυτόχρονα χαρούμενος και εξαγριωμένος"

Το προβοκατόρικο φεμινιστικό γκρουπ Guerrilla Girls έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διεθνούς διαθεματικού φεστιβάλ WOW – Women of the World στο ΚΠΙΣΝ. Μιλήσαμε με το ιδρυτικό μέλος "Frida Kahlo" για τα φλέγοντα ζητήματα στην τέχνη σήμερα, τη διαφθορά των μουσείων και για το τι εκπροσωπεί για τις ίδιες ο φεμινισμός.