Ο Στάθης Κουκόπουλος αποτυπώνει τη μοναχικότητα της Μάνης στο έργο του

Η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την όγδοη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Μάνη, άνθη της πέτρας χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν

Την Τρίτη 15 Μαρτίου εγκαινιάζεται η όγδοη ατομική έκθεση του Στάθη Κουκόπουλου με τίτλο "Μάνη, άνθη της πέτρας χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν". Έχοντας ο ίδιος ρίζες από την ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, εμπνέεται από το κακοτράχαλο τοπίο και αποτυπώνει στα έργα του περιβάλλοντα μοναχικά και σιωπηλά.

Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει έναν εικαστικό διάλογο με  "ετούτο το τοπίο που είναι σκληρό σαν τη σιωπή", ακολουθώντας μια θεματική που πηγάζει από την αίσθηση μοναξιάς των τοπίων. Ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου ήρθε να δέσει με την ανάπτυξη αυτού του διαλόγου και έτσι ο Κουκόπουλος αφιερώνει την ανερχόμενή του έκθεση στις ερημικές εικόνες της Μάνης.

Κουκόπουλος

Αρκετοί ιστορικοί και μελετητές έχουν γράψει για το έργο του Κουκόπουλου, αναλύοντας την τεχνική και τις θεματικές του. Μερικοί από αυτούς είναι οι ιστορικοί τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Αθηνά Σχινά και Δημήτρης Παυλόπουλος, καθώς και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Σερέζης. Ο τελευταίος αναφέρει "Ο Στάθης Κουκόπουλος με τα τοπία του από τη Μάνη, δίνει εν πολλοίς την λιτότητα του τοπίου όπως προβάλλει μέσα από τους μακρόστενους πύργους, την άγρια βλάστηση, τα θαλασσινά νερά, τα πέτρινα σπίτια, κι από πάνω τις όψεις των βουνών και τις απειλητικές ενίοτε συννεφιές του καιρού. Δεν αφήνει τη λεπτομέρεια απαρατήρητη, εντείνει το χρώμα, ποικίλλει τη σύνθεση, δίνει εγκωμιαστικές διαστάσεις στο ασήμαντο. Τα σπίτια είναι σαν να συνομιλούν μεταξύ τους, τα έργα των ανθρώπων δένουν με τα στοιχεία της φύσης, όσο κι αν η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει. Αλλά κι όταν υπάρχει, την παρασύρει αυτή η διάχυτη ατμόσφαιρα μοναξιάς που έχει επικαθίσει στην εικόνα, μέσα σε μια σιωπή που σιωπή δεν είναι, γιατί υποβάλλει περάσματα ανθρώπων και μνήμες από το σήμερα και τα περασμένα. Η ζωγραφική τελικά του Στάθη Κουκόπουλου είναι μια εκμυστήρευση αγάπης, μια κατάθεση ψυχής στην ομορφιά της απομονωμένης γεωγραφικά περιοχής αυτής, που ντύθηκε με πολλή αίγλη από τη Μυθολογία, την Ιστορία και το παρελθόν".

Info: Γκαλερί Αργώ | 15/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Αργώ

Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.