Ο Στάθης Κουκόπουλος αποτυπώνει τη μοναχικότητα της Μάνης στο έργο του

Η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την όγδοη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Μάνη, άνθη της πέτρας χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν

Την Τρίτη 15 Μαρτίου εγκαινιάζεται η όγδοη ατομική έκθεση του Στάθη Κουκόπουλου με τίτλο "Μάνη, άνθη της πέτρας χαίρε πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν". Έχοντας ο ίδιος ρίζες από την ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, εμπνέεται από το κακοτράχαλο τοπίο και αποτυπώνει στα έργα του περιβάλλοντα μοναχικά και σιωπηλά.

Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει έναν εικαστικό διάλογο με  "ετούτο το τοπίο που είναι σκληρό σαν τη σιωπή", ακολουθώντας μια θεματική που πηγάζει από την αίσθηση μοναξιάς των τοπίων. Ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου ήρθε να δέσει με την ανάπτυξη αυτού του διαλόγου και έτσι ο Κουκόπουλος αφιερώνει την ανερχόμενή του έκθεση στις ερημικές εικόνες της Μάνης.

Κουκόπουλος

Αρκετοί ιστορικοί και μελετητές έχουν γράψει για το έργο του Κουκόπουλου, αναλύοντας την τεχνική και τις θεματικές του. Μερικοί από αυτούς είναι οι ιστορικοί τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Αθηνά Σχινά και Δημήτρης Παυλόπουλος, καθώς και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Σερέζης. Ο τελευταίος αναφέρει "Ο Στάθης Κουκόπουλος με τα τοπία του από τη Μάνη, δίνει εν πολλοίς την λιτότητα του τοπίου όπως προβάλλει μέσα από τους μακρόστενους πύργους, την άγρια βλάστηση, τα θαλασσινά νερά, τα πέτρινα σπίτια, κι από πάνω τις όψεις των βουνών και τις απειλητικές ενίοτε συννεφιές του καιρού. Δεν αφήνει τη λεπτομέρεια απαρατήρητη, εντείνει το χρώμα, ποικίλλει τη σύνθεση, δίνει εγκωμιαστικές διαστάσεις στο ασήμαντο. Τα σπίτια είναι σαν να συνομιλούν μεταξύ τους, τα έργα των ανθρώπων δένουν με τα στοιχεία της φύσης, όσο κι αν η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει. Αλλά κι όταν υπάρχει, την παρασύρει αυτή η διάχυτη ατμόσφαιρα μοναξιάς που έχει επικαθίσει στην εικόνα, μέσα σε μια σιωπή που σιωπή δεν είναι, γιατί υποβάλλει περάσματα ανθρώπων και μνήμες από το σήμερα και τα περασμένα. Η ζωγραφική τελικά του Στάθη Κουκόπουλου είναι μια εκμυστήρευση αγάπης, μια κατάθεση ψυχής στην ομορφιά της απομονωμένης γεωγραφικά περιοχής αυτής, που ντύθηκε με πολλή αίγλη από τη Μυθολογία, την Ιστορία και το παρελθόν".

Info: Γκαλερί Αργώ | 15/03-09/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Αργώ

Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.