Έργα φοιτητών αφηγούνται την ιστορία της Σχολής Καλών Τεχνών

Ο χώρος τέχνης «αγκάθι – κartάλος» παρουσιάζει δημιουργίες που εμπνέονται από το παρόν και το παρελθόν του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος.

Ασκήσεις μνήμης

Η αίθουσα τέχνης "αγκάθι – κartάλος" και ο Γιώργος Καρτάλος εγκαινιάζουν το Σάββατο 12/03 την έκθεση "Ασκήσεις Μνήμης", ένα αφιέρωμα στην ιστορία του κτιριακού συγκροτήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 156). Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ αποτελεί ιδέα μίας ομάδας φοιτητών του τρίτου έτους του Α’ εργαστηρίου της σχολής.

Η ιστορία της σχολής ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, όταν η οικογένεια Σικιαρίδη και η οικογένεια Αμπαζόγλου ιδρύουν στο κτίριο τα "Ελληνικά Υφαντήρια". Η γρήγορη άνοδος του εργοστασίου το καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής εκβιομηχάνισης μετά την έλευση Μικρασιατών προσφύγων το 1922. Το 1981 το εργοστάσιο πτωχεύει και από το 1992 ανήκει πλέον στην ιδιοκτησία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο πρύτανης Νίκος Κεσσανλής αναδιαμορφώνει το κτίριο το 1997 και μέχρι σήμερα στεγάζονται στους χώρους του οι περισσότερες δραστηριότητες της σχολής.

Μετά από διεξοδική έρευνα σχετικά με την ιστορία της σχολής, οι φοιτητές δημιούργησαν έργα που αφηγούνται την πορεία του κτιρίου αλλά προβάλλουν και τη μορφή του υπό τα σημερινά δεδομένα. Για τη μελέτη και τη δημιουργία των έργων χρησιμοποιήθηκαν αρχεία, δημοσιευμένα κείμενα-άρθρα, συνεντεύξεις-μαρτυρίες, παλιές φωτογραφίες, αρχιτεκτονικές μελέτες, αλλά και επιτόπια καταγραφή του χώρου. Τα εκθέματα έχουν φιλοτεχνηθεί με διάφορα υλικά και προσεγγίζουν διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως σχέδια-μελέτες, ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, κατασκευές και εγκαταστάσεις που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και ταυτόχρονα λειτουργούν ως υπενθύμιση του παρόντος.

Συμμετέχοντες φοιτητές: Ειρήνη Βασιλείου, Ελένη Δέδε, Θάνος Δεσποτόπουλος, Μαρία Δημητρίου, Νάγια Ιωάννου, Αναστάσιος Κλης, Μαρία Κουκουτσάκη, Χριστίνα Μαυρή, Κωνσταντίνα Μπρίνια, Λώρα Παντζαρτζίδη, Ελένη Πατρικάκου, Αναστασία Παυλοπούλου, Σουσάν Ραφιζαντέχ, Μαίρη Ρουκουνάκη, Μαρία Σιδέρη, Βασιλεία Σωτηρίου, Εύα Χασάπη.

Info:  Αγκάθι-κartάλος | 12-23/03 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 11.30 π.μ. – 1.30 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 7-8.30 μ.μ. και μόνο το Σάββατο των εγκαινίων 12/03: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Αγκάθι-κartάλος

Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.