"Η αθέατη πλευρά της Σελήνης": η έκθεση της Mirella Bentivoglio στην αίθουσα τέχνης Gramma Epsilon και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

A book is a shell, 1993 Marble, shell, paper

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και η αίθουσα τέχνης Gramma_Epsilon διοργανώνουν την έκθεση "Mirella Bentivoglio. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (5 μ.μ.).

Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση της Mirella Bentivoglio στην Ελλάδα και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχείο της στη Ρώμη, το οποίο θέλησε να απονείμει φόρο τιμής στη μεγάλη Ιταλίδα καλλιτέχνιδα γιορτάζοντας εκατό χρόνια από τη γέννησή της. Η Bentivoglio υπήρξε ποιήτρια, καλλιτέχνιδα, κριτικός, επιμελήτρια, και το όνομά της είναι συνυφασμένο με το ιταλικό και διεθνές κίνημα της οπτικολεκτικής τέχνης. Πάνω από πενήντα έργα, φωτογραφίες, βίντεο και σχέδια μοιράστηκαν στους χώρους της Gramma Epsilon και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και δίνουν φως στην πολυπλοκότητα και το βάθος της ποιητικής της Bentivoglio, συστήνοντάς μας τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της. Ταυτόχρονα, εισάγεται μία συζήτηση γύρω από επίκαιρα κοινωνικά θέματα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικές αφηγήσεις στα έργα της.

I love You, 1970, κολάζ σε χαρτί
I love You, 1970, κολάζ σε χαρτί

Καταναλωτισμός, εικαστικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και το γυναικείο φύλο είναι από τα πιο βασικά θέματα στο μακρόχρονο έργο της Bentivoglio, το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να μελετήσουν στην έκθεση. Ειδικά για τον ρόλο της γυναίκας, η καλλιτέχνιδα εστιάζει στη χειραφέτηση και αποστασιοποίησή της από κοινωνικά στερεότυπα. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, "η γυναίκα συνήθως θεωρούνταν παρούσα στο αισθητικό φαινόμενο μόνο ως νοικοκυρά· σημασία δινόταν στην επιστήμονα κι όχι στην καλλιτέχνιδα".

Τέλος, θα γνωρίσουμε διάφορα έργα από άλλες καλλιτέχνιδες που εντοπίστηκαν είτε στις δημιουργίες ή στο αρχειακό υλικό της Bentivoglio, στην προσπάθειά της να αναδείξει τον κοινό παρονομαστή των "οπτικολεκτικών" πρακτικών τους. Ορισμένες από αυτές τις καλλιτέχνιδες είναι οι Tomaso Binga, Irma Blank, Francesca Cataldi, Betty Danon, Chiara Diamantini, Anna Esposito, Elisabetta Gut, Maria Lai, Sveva Lanza, Paola Levi Montalcini, Lucia Marcucci, Silvia Meija, Valeria Melandri, Gisella Meo, Anna Paci, Giovanna Sandri, Greta Schödl και Simona Weller.

Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας
Diva-no, 1973, κολάζ σε μαξιλάρι καναπέ σε κουτί πλέξιγκλας

"Με την έκθεση αυτή", σημειώνει η Patrizia Falcinelli, πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα "θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μια εκπληκτική μορφή, την Mirella Bentivoglio, καλλιτέχνιδα και πολύπλευρη προσωπικότητα που ενέπνευσε όσο λίγες το ιταλικό και διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε την έκθεση την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρόθεσή μας ήταν να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη Mirella Bentivoglio, όχι μόνο λόγω της εγγενούς καλλιτεχνικής αξίας του έργου της, αλλά κι επειδή αποτέλεσε παράδειγμα για εκατοντάδες καλλιτέχνιδες, καθώς και για όσα έκανε στη μακρά σταδιοδρομία της για να δώσει ώθηση στη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία".

Την έκθεση συμπληρώνει ένας δίγλωσσος κατάλογος στα ιταλικά και τα αγγλικά, από τις εκδόσεις Postmedia Books, με δοκίμια των Davide Mariani, Rosanna Ruscio και βιογραφικές και βιβλιογραφικές σημειώσεις της Rosaria Abate. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους Paolo Cortese και Davide Mariani.

Info: Gramma Epsilon | 08/03-10/05 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.