Έκθεση-αφιέρωμα για την εικαστικό Σοφία Καλογεροπούλου στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν 78 ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τη μουσική του Τάκη Καλογερόπουλου.

Σοφία Καλογεροπούλου @ Ανδρέας Σιμόπουλος

Το έργο της εικαστικού Σοφίας Καλογεροπούλου υμνείται με την έκθεση "Πανορμόνια" από τις 8 Μαρτίου. 78 ζωγραφικά έργα της Καλογεροπούλου θα παρουσιάζονται στο αίθριο του 4ου οροφόυ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε μία συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΚΠΙΣΝ.

Τα έργα αφηγούνται ιστορίες εμπνευσμένες από τη μουσική και τα λήμματα του Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής από τον σύζυγο της εικαστικού Τάκη Καλογερόπουλο. Πριν λίγους μήνες η Καλογεροπούλου δώρισε ολόκληρο το αρχείο του συνθέτη μαζί με το δικό της ιστορικό αρχείο από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα έντονα χρώματα των έργων της δίνουν ζωή στα λήμματα και μεταφέρουν τους θεατές σε σκηνές από μουσικά έργα, θεατρικά και μύθους. Κατά μία γενικότερη προσέγγιση, η έκθεση περνάει μηνύματα για την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό.

Απόλλων και Δάφνη
Απόλλων και Δάφνη

Η ίδια εξηγεί ότι "Ακούγοντας μουσική "βλέπεις” εικόνες. Αυτές τις εικόνες θέλησα να ζωγραφίσω. Τούτη η έκθεση έχει σαν θέμα τη μουσική μας κληρονομιά, ίσως όχι το πιο δημοφιλές κομμάτι της αλλά κατά τη γνώμη μου το πιο πολύτιμο. Οδηγός μου σ’ αυτή τη μουσικοεικαστική περιπλάνηση ήταν το Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής του Τάκη Καλογερόπουλου και το μουσικό παρελθόν μου. Η σειρά αυτών των έργων ονομάζεται Παναρμόνια, από στίχο του Κωστή Παλαμά αλλά και από το όνομα της ορχήστρας σύμβολο νέων μουσικών του ’70, καταμεσής της δικτατορίας, που πίστεψαν ότι η ψυχή ενός λαού είναι ο πολιτισμός και η παιδεία".

Κρητική Σονατίνα
Κρητική Σονατίνα

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά events και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κόρη της ζωγράφου Διώνη Καλογεροπούλου.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

"Ποπ όπερες" για παιδιά 6-10 ετών

13, 20, 27/03 και 04/04 στην ΕΒΕ (10 π.μ. – 12 μ.μ. & 12.30-2.30 μ.μ.)
Η εικαστικός και παιδαγωγός Αγγελική Μπόζου θα συστήσει στα παιδιά το ζωγραφικό έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου και τη μουσική θεματολογία των έργων της. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το δικό τους αφηγηματικό sketchbook, αντλώντας στοιχεία από τους πίνακες της ζωγράφου.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) | 08/03-05/04 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ραντεβού στο Ζάππειο για την Art Athina 2025

Η επιτυχημένη φουάρ επιστρέφει το φθινόπωρο με τη συμμετοχή 72 αιθουσών τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/07/2025

"Οι χήρες της Πέμπτης": Το βιβλίο πίσω από τη σειρά του Netflix μόλις κυκλοφόρησε

Το αργεντίνικο ψυχολογικό θρίλερ της Κλαούδια Πινιέιρο είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Carnivora.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (14-20/7)

Λίγα ακόμα εικαστικά ραντεβού πριν φτιάξουμε βαλίτσες για διακοπές.

Το κύκνειο άσμα μιας παραγνωρισμένης συγγραφέα μόλις κυκλοφόρησε

Το πρωτο-φεμινιστικό βιβλίο "Η Ένοικος του Γουάιλντφελ Χολ" της Αν Μπροντέ, αδερφής των Σάρλοτ και Έμιλι, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Loggia.

"In Retrospect vol. I": Ωδή στη σύγχρονη κουίρ τέχνη

Το HGW std. παρουσιάζει έργα που φιλοξενήθηκαν στον χώρο από το 2022 μέχρι σήμερα.

Πώς το Βερολίνο απομακρύνθηκε από την τελειότητα

Το βιβλίο η "Τελειότητα" του Βιντσέντζο Λατρόνικο δεν μας λέει κάτι καινούργιο για το μύθο του Βερολίνου, τους ψηφιακούς νομάδες, τον εξευγενισμό, αλλά μας τα λέει με ειλικρίνεια, σκληρότητα και ενσυναίσθηση, σαν να/όπως τα έζησε ο ίδιος.

Captain Daddi, γιατί να κάνεις μια έκθεση για την ανάπαυση ενώ δεν μπορείς να πάρεις ανάσα;

Μπήκαμε στο συναισθηματικό, κουίρ "κουκούλι" της έκθεσης "Radical Rest" στο Okay Initiative Space στην Κυψέλη που γιορτάζει τη λήξη της με προβολές, performance και sleepover!