Έκθεση-αφιέρωμα για την εικαστικό Σοφία Καλογεροπούλου στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν 78 ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τη μουσική του Τάκη Καλογερόπουλου.

Σοφία Καλογεροπούλου @ Ανδρέας Σιμόπουλος

Το έργο της εικαστικού Σοφίας Καλογεροπούλου υμνείται με την έκθεση "Πανορμόνια" από τις 8 Μαρτίου. 78 ζωγραφικά έργα της Καλογεροπούλου θα παρουσιάζονται στο αίθριο του 4ου οροφόυ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε μία συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΚΠΙΣΝ.

Τα έργα αφηγούνται ιστορίες εμπνευσμένες από τη μουσική και τα λήμματα του Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής από τον σύζυγο της εικαστικού Τάκη Καλογερόπουλο. Πριν λίγους μήνες η Καλογεροπούλου δώρισε ολόκληρο το αρχείο του συνθέτη μαζί με το δικό της ιστορικό αρχείο από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα έντονα χρώματα των έργων της δίνουν ζωή στα λήμματα και μεταφέρουν τους θεατές σε σκηνές από μουσικά έργα, θεατρικά και μύθους. Κατά μία γενικότερη προσέγγιση, η έκθεση περνάει μηνύματα για την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό.

Απόλλων και Δάφνη
Απόλλων και Δάφνη

Η ίδια εξηγεί ότι "Ακούγοντας μουσική "βλέπεις” εικόνες. Αυτές τις εικόνες θέλησα να ζωγραφίσω. Τούτη η έκθεση έχει σαν θέμα τη μουσική μας κληρονομιά, ίσως όχι το πιο δημοφιλές κομμάτι της αλλά κατά τη γνώμη μου το πιο πολύτιμο. Οδηγός μου σ’ αυτή τη μουσικοεικαστική περιπλάνηση ήταν το Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής του Τάκη Καλογερόπουλου και το μουσικό παρελθόν μου. Η σειρά αυτών των έργων ονομάζεται Παναρμόνια, από στίχο του Κωστή Παλαμά αλλά και από το όνομα της ορχήστρας σύμβολο νέων μουσικών του ’70, καταμεσής της δικτατορίας, που πίστεψαν ότι η ψυχή ενός λαού είναι ο πολιτισμός και η παιδεία".

Κρητική Σονατίνα
Κρητική Σονατίνα

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά events και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κόρη της ζωγράφου Διώνη Καλογεροπούλου.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

"Ποπ όπερες" για παιδιά 6-10 ετών

13, 20, 27/03 και 04/04 στην ΕΒΕ (10 π.μ. – 12 μ.μ. & 12.30-2.30 μ.μ.)
Η εικαστικός και παιδαγωγός Αγγελική Μπόζου θα συστήσει στα παιδιά το ζωγραφικό έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου και τη μουσική θεματολογία των έργων της. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το δικό τους αφηγηματικό sketchbook, αντλώντας στοιχεία από τους πίνακες της ζωγράφου.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) | 08/03-05/04 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Πανεπιστημίου 32
  • Εικαστικά

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.