Ο Στέφανος Δασκαλάκης προβάλλει τη γοητεία της γυναικείας μορφής σε μία νέα ατομική έκθεση

Τα έργα αποτελούν μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου και διανύουν δύο διαφορετικές ζωγραφικές περιόδους.

Νεκρή φύση, 2008, λάδι σε μουσαμά, 50 x 70 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Ο Στέφανος Δασκαλάκης εγκαινιάζει στον καλλιτεχνικό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" την καινούρια του ατομική έκθεση με τίτλο "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021". Από τις 9 Μαρτίου το κοινό μπορεί να δει από κοντά έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου.

Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Τα 25 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων που θα παρουσιαστούν στον χώρο φιλοτεχνήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: η πρώτη αφορά έργα από το 2004 έως το 2009 και η δεύτερη πρόκειται για δημιουργίες από το 2013 έως το 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013. Η πλειονότητα αυτών των έργων δεν είχε έως τώρα εκτεθεί στο κοινό. Η έκθεση ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική εξέλιξη του Δασκαλάκη, προβάλλοντας τις πιο συχνές θεματικές του ενότητες: την ανθρώπινη μορφή και τη γυναικεία φιγούρα, αλλά και τον ρόλο που παίζει ο χώρος τοποθέτησης ενός μοντέλου στο ατελιέ συνδυαστικά με την αρμόζουσα σκηνογραφία και η σωστή χρήση φωτοσκιάσεων σε εσωτερικούς χώρους.

Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου
Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη, "ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις "ωραίου". Με το πινέλο σκάβει, προσθέτοντας ολοένα στα πρόσωπα, στοιχεία που εκείνος διακρίνει, που εκείνος έχει επιλέξει να προβάλλει και συχνά, να φωτίσει. Εδώ ανήκουν οι θαυμάσιες μορφές της Μυρτώς, της Ναταλίας, της Ιωάννας, της Ελένης, πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις -μεταχειρισμένες ξύλινες παλέτες που λειτουργούν ως αναπάντεχα βάθρα-, αλλά και οι αρκετές συνθέσεις πάνω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάπως αλλοπρόσαλλο πρόσωπο του Λεωνίδα."
 
Στην έκθεση θα διατίθεται πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση.

Info: "16 Φωκίωνος Νέγρη" | 09/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

*Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/03 και 21-23/04.

Περισσότερες πληροφορίες

Χώρος Φωκίωνος Νέγρη 16

Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.