Ο Στέφανος Δασκαλάκης προβάλλει τη γοητεία της γυναικείας μορφής σε μία νέα ατομική έκθεση

Τα έργα αποτελούν μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου και διανύουν δύο διαφορετικές ζωγραφικές περιόδους.

Νεκρή φύση, 2008, λάδι σε μουσαμά, 50 x 70 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Ο Στέφανος Δασκαλάκης εγκαινιάζει στον καλλιτεχνικό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" την καινούρια του ατομική έκθεση με τίτλο "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021". Από τις 9 Μαρτίου το κοινό μπορεί να δει από κοντά έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου.

Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Η Μαριλού στο πάτωμα, 2019, λάδι σε πανί, 60 x 80 εκ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Τα 25 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων που θα παρουσιαστούν στον χώρο φιλοτεχνήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: η πρώτη αφορά έργα από το 2004 έως το 2009 και η δεύτερη πρόκειται για δημιουργίες από το 2013 έως το 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013. Η πλειονότητα αυτών των έργων δεν είχε έως τώρα εκτεθεί στο κοινό. Η έκθεση ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική εξέλιξη του Δασκαλάκη, προβάλλοντας τις πιο συχνές θεματικές του ενότητες: την ανθρώπινη μορφή και τη γυναικεία φιγούρα, αλλά και τον ρόλο που παίζει ο χώρος τοποθέτησης ενός μοντέλου στο ατελιέ συνδυαστικά με την αρμόζουσα σκηνογραφία και η σωστή χρήση φωτοσκιάσεων σε εσωτερικούς χώρους.

Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου
Η Άντα με μπλουτζίν, 2015, λάδι σε πανί, 188 x 166 εκ, Συλλογή Δάνη Κοτζαϊβάζογλου

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη, "ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις "ωραίου". Με το πινέλο σκάβει, προσθέτοντας ολοένα στα πρόσωπα, στοιχεία που εκείνος διακρίνει, που εκείνος έχει επιλέξει να προβάλλει και συχνά, να φωτίσει. Εδώ ανήκουν οι θαυμάσιες μορφές της Μυρτώς, της Ναταλίας, της Ιωάννας, της Ελένης, πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις -μεταχειρισμένες ξύλινες παλέτες που λειτουργούν ως αναπάντεχα βάθρα-, αλλά και οι αρκετές συνθέσεις πάνω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάπως αλλοπρόσαλλο πρόσωπο του Λεωνίδα."
 
Στην έκθεση θα διατίθεται πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση.

Info: "16 Φωκίωνος Νέγρη" | 09/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

*Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/03 και 21-23/04.

Περισσότερες πληροφορίες

Χώρος Φωκίωνος Νέγρη 16

Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έκθεση εκκλησιαστικής ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο ΙΑΜΥ

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αφιερωματική έκθεση με τίτλο "1922 – 2022, Ιστορίες μνήμης και τέχνης: αναστοχασμοί στη θρησκευτική ζωγραφική των Σ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου" με έργα των σπουδαίων νεοελλήνων ζωγράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2022

Οι True Believers θέλουν να διορθώσουν την ιστορία με επίκεντρο τη γκαλερί The Αpartment

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία έκθεση της γκαλερί The Αpartment, η Crux Galerie παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί που ξετυλίγεται σε δύο μέρη, επιχειρώντας μια αποτίμηση της σημασίας και επιδραστικότητα της στην εικαστική κοινότητα.

"Εγγύτητες και Αποστάσεις": Μια πολυπολιτισμική έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο

12 καλλιτέχνες φέρνουν στο νησί έργα από Ευρώπη, Αφρική και Αμερική, προωθώντας διαφορετικές κουλτούρες, ιδέες και παραδόσεις.

Ιστορικά πλοία του Ελληνικού Αγώνα κοσμούν το Θωρηκτό Αβέρωφ

Μια επετειακή έκθεση με έργα του Παναγιώτη Μαστραντώνη φιλοξενείται στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Αριστοτέλης Μπαράκος: "Μου αρέσει να διηγούμαι μια ιστορία μέσα από ένα αντικείμενο. Αν είναι αστεία, ακόμα καλύτερα"

O βραβευμένος designer λίγο πριν το τριήμερο showcase "Against All Odds", με αφορμή τα δύο χρόνια του Studio Aristotelis Barakos, μιλάει στο "α" για τα έργα του.

Η ανάγκη για ελευθερία και επανασύνδεση αποδίδεται ζωγραφικά στις πολύχρωμες "Πτήσεις" του Απόστολου Λάβδα

Η έκθεση "Πτήσεις Ελευθερίας" θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall.

"Ωδή στη Γυναίκα" του Μεσοπολέμου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η ομαδική έκθεση "Το βιολί του Ingres. Μια Ωδή στη Νέα Γυναίκα" τιμάει τις μορφές του μεσοπολέμου που σημάδεψαν την ιστορία του φεμινισμού, αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική φωτογραφία του Man Ray.